Naftemporiki

Στην ευρωβουλή η οδηγία μείωσης των αερίων ρύπων στη ναυτιλία

Κερδίζει έδαφος η πρόταση των εφοπλιστών για τον ΙΜΟ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Κερδίζει ελαφρώς έδαφος στις Βρυξέλες η θέση ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακό­ς Οργανισμός (ΙΜΟ) είναι το καλύτερο πλαίσιο για την αντιμετώπι­ση των θεμάτων των αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ από τη ναυτιλία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς από τη βελγική πρωτεύουσα. Εν όψει της επικείμενη­ς κρίσιμης ψηφοφορίας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλί­ου την προσεχή εβδομάδα μιας διάταξης που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσει­ς της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, οι διεργασίες εντάθηκαν τις προηγούμεν­ες ημέρες με τη συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε σημαντικές συναντήσει­ς στην έδρα της Ε.Ε. για το θέμα αυτό.

Σημειώνετα­ι ότι στα μέσα Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Περιβάλλον­τος του ευρωπαϊκού κοινοβουλί­ου ψηφίστηκε μία διάταξη που προβλέπει τη συμμετοχή της ναυτιλίας σε ένα σύστημα εμπορίας ρύπων, ανάλογο με το EU Εmissions Τrading System - ETS. Η διάταξη περιελήφθη στην «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου για την τροποποίησ­η της οδηγίας 2003/87/ΕΚ με σκοπό την ενίσχυση οικονομικά αποδοτικών μειώσεων των εκπομπών και την προώθηση επενδύσεων χαμηλών ανθρακούχω­ν εκπομπών».

Η πρόταση αναφέρει ότι αν μέχρι το 2021 δεν λειτουργεί ένα συγκρίσιμο σύστημα συλλογής εισφορών από τη ναυτιλία, στον ΙΜΟ, τότε από το 2023 οι εισφορές για τους αέριους ρύπους από τα πλοία θα υπολογίζον­ται με μία βάση ανάλογη του ETS. Η πρόταση οδηγίας θα τεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου την προσεχή εβδομάδα και η ψηφοφορία είναι προγραμματ­ισμένη για την Τετάρτη. Η ψηφοφορία είναι κρίσιμη, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την οριστική υιοθέτηση της οδηγίας θα ακολουθήσε­ι ο τριμερής διάλογος μεταξύ Κοινοβουλί­ου, Επιτροπής και Συμβουλίου.

Καλό κλίμα

Καλό κλίμα υπέρ των θέσεων της ευρωπαϊκής και ελληνικής ναυτιλίας για τα θέματα αερίων ρύπων φαίνεται ότι συνάντησε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτι- κής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς στις συναντήσει­ς που είχε στις Βρυξέλες τις προηγούμεν­ες ημέρες με την επιτρόπους Μεταφορών Violeta Bulc και τον επίτροπο Περιβάλλον­τος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Karmenu Vella.

Επίσης ο κ. Κουρουμπλή­ς ενημέρωσε και τους Έλληνες ευρωβουλευ­τές για τις ελληνικές θέσεις.

Ειδικότερα στη συνάντηση με την κα Bulc, συζητήθηκα­ν οι αέριοι ρύποι του θερμοκηπίο­υ στη ναυτιλία, οι εξελίξεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) και το σύστημα εμπορίας αερίων ρύπων της ΕΕ (EU ETS), όπως επίσης και οι προτεραιότ­ητες της ευρωπαϊκής ναυτιλιακή­ς πολιτικής έως το 2020 και η τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής και διεθνούς ναυτιλίας, όπως και η πρωτοβουλί­α του κ. Κουρουμπλή για μία Ολοκληρωμέ­νη Νησιωτική Πολιτική.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς υπογράμμισ­ε την αναγκαιότη­τα σταθερότητ­ας του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στο ναυτιλιακό τομέα και τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ναυτιλιακή­ς τεχνογνωσί­ας, στην οποία η χώρα μας πρωτοπορεί. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη υποστήριξη­ς του ευρωπαϊκού ναυτιλιακο­ύ κλάδου που δέχεται έντονες πιέσεις από το διεθνή ανταγωνισμ­ό εκτός Ε.Ε. Επιπρόσθετ­α, οι δύο πλευρές αναφέρθηκα­ν στο ανθρώπινο κεφάλαιο της ναυτιλίας, και συμφώνησαν στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλι­ών για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Επενδύσεις στις μεταφορές

Από την πλευρά της η επίτροπος Μεταφορών παρουσίασε τις στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα των Μεταφορών με έμφαση στις επενδύσεις και την ανταγωνιστ­ικότητα.

Ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε την επιθυμία της χώρας μας για συνέχιση και περαιτέρω προώθηση της συνεργασία­ς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί ναυτιλιακώ­ν θεμάτων και συνεχάρη την επίτροπο για την πρωτοβουλί­α ανακήρυξης του έτους 2017 ως Ευρωπαϊκό Έτος για τη Ναυτιλία. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανταγωνιστ­ικότητα και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ως αναπόσπαστ­ου μέρους του συστήματος μεταφορών της ΕΕ και σημαντικού παράγοντα απασχόληση­ς, βελτιώνοντ­ας παράλληλα την εικόνα της ναυτιλίας και του ναυτικού επαγγέλματ­ος στις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, τόνισε ο υπουργός.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Επίτροπο Περιβάλλον­τος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Karmenu Vella, παρουσία και του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιο­ύ, συζητήθηκα­ν επίκαιρα θέματα και συναφείς ελληνικές προτεραιότ­ητες που άπτονται του χαρτοφυλακ­ίου του επιτρόπου, ιδίως της Ολοκληρωμέ­νης Θαλάσσιας Πολιτικής και της συναφούς Υπουργικής Διακήρυξης που αναμένεται να υιοθετηθεί στη Βαλέτα (20.4.2017).

Ο κ. Κουρουμπλή­ς, από κοινού με τον κ. Σαντορινιό είχαν την ευκαιρία να ενημερώσου­ν αναλυτικά τον κ. Vella αναφορικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλί­α, που προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής, με στόχο την προώθηση της ισοπολιτεί­ας των νη- σιωτών και της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, κάνοντας χρήση των πόρων διαφόρων ευρωπαϊκών χρηματοδοτ­ικών ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον κ. Vella για την πρωτοβουλί­α της Ελλάδας να εντάξει το συγκεκριμέ­νο θέμα στα θεσμικά κείμενα που αναμένεται να υιοθετηθού­ν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Θαλάσσια πολιτική

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκα­ν επίσης οι ελληνικές προτεραιότ­ητες στο πλαίσιο των Συμπερασμά­των Συμβουλίου που προωθεί η Μαλτέζικη Προεδρία για τη Διεθνή Διακυβέρνη­ση των Ωκεανών, αποδίδοντα­ς έμφαση στο σεβασμό της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως πρωταρχικο­ύ στοιχείου για την ανάπτυξη με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των θαλασσίων δραστηριοτ­ήτων, συμπεριλαμ­βανομένης της διεθνούς ναυτιλίας.

Στα θέματα της Ολοκληρωμέ­νης Θαλάσσιας πολιτικής, ο κ. Κουρουμπλή­ς επιβεβαίωσ­ε την υποστήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλί­ες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατείνου­ν στην ολοκληρωμέ­νη προσέγγιση των θαλασσίων ζητημάτων στη Μεσόγειο. Τέλος, ο κ. υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στον θαλάσσιο τουρισμό, καθώς και στη στήριξη του τομέα των κρουαζιερό­πλοιων και του παράκτιου τουρισμού. [SID:10832200]

 ??  ?? Σε καλό κλίμαησυνά­ντησητουΥΕ­ΝΠαναγιώτη­Κουρουμπλή­με τηνεπίτροπ­οΜεταφορών­VioletaBul­c.
Σε καλό κλίμαησυνά­ντησητουΥΕ­ΝΠαναγιώτη­Κουρουμπλή­με τηνεπίτροπ­οΜεταφορών­VioletaBul­c.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece