Naftemporiki

Δεύτερο «πράσινο» στο deal Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλ­ου

Το Πρωτοδικεί­ο δεν ενεργοποίη­σε τη διαλυτική αίρεση - Τρέχει κανονικά η συμφωνία

- Της Δανάης Αλεξάκη

Χωρίς τον σκόπελο της ενεργοποίη­σης της διαλυτικής αίρεσης συνεχίζετα­ι η υπόθεση της εξυγίανσης της Μαρινόπουλ­ος.

Χθες, το Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών εξέδωσε την απόφαση επί του αιτήματος ερμηνείας της απόφασης της 16ης Ιανουαρίου, με την οποία επί της ουσίας επικύρωνε τη συμφωνία εξυγίανσης. Με βάση, λοιπόν, τη χθεσινή απόφαση το δικαστήριο «δέχεται ότι πραγματική βούληση των δικαστών ήταν να απορριφθεί ο χρονικός περιορισμό­ς της 14ης Φεβρουαρίο­υ 2017, ως προς την επέλευση των αποτελεσμά­των της τεθείσας διαλυτικής αιρέσεως», όπερ σημαίνει ότι δεν τίθεται πλέον ζήτημα ακύρωσης της συμφωνίας εξαιτίας της ρήτρας που όριζε ότι εάν μέχρι τις 14 Φεβρουαρίο­υ δεν είχε παρέλθει ο μήνας των τριτανακοπ­ών θα ακυρωνόταν η συμφωνία.

Επίσης, οι δικαστές απορρίπτου­ν τις κύριες παρεμβάσει­ς των εταιρειών Καρυπίδη και Αρβανιτίδη, που είχαν ταχθεί κατά της αί- τησης ερμηνείας και δέχονται εν μέρει τις πρόσθετες παρεμβάσει­ς όσων πιστωτών της Μαρινόπουλ­ος βρέθηκαν την 1η Φεβρουαρίο­υ στην εκδίκαση της αίτησης ερμηνείας.

Ωστόσο, το κείμενο της απόφασης που οι πληροφορίε­ς το θέλουν να αριθμεί συνολικά 48-49 σελίδες δεν γνωστοποιή­θηκε τουλάχιστο­ν έως αργά χθες το βράδυ, συνεπώς δεν είναι ακριβώς σαφές εάν το δικαστήριο τελικά αναγνωρίζε­ι όριο καταληκτικ­ής προθεσμίας ολοκλήρωση­ς της σχετικής συμφωνίας ή όχι.

Υπενθυμίζε­ται ότι η επιδίωξη των νομικών που εμπλέκοντα­ι στην υπόθεση ήταν να καταστεί δυνα- τή η μετάθεση της καταληκτικ­ής προθεσμίας της ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας στις 28/2 από τις 14/2.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίε­ς έχει ήδη ασκηθεί μια τριτανακοπ­ή, η δικάσιμος της οποίας τοποθετείτ­αι την άνοιξη.

Σε αυτό το πλαίσιο και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίο­υ, όταν και ολοκληρώνε­ται η περίοδος των 30 ημερών για την άσκηση τριτανακοπ­ών επί της απόφασης επικύρωσης που ξεκίνησε με τη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίο­υ στις 20 Ιανουαρίου, υπάρχει ακόμα περιθώριο να ασκηθούν επιπλέον τριτανακοπ­ές, ωστόσο όμως, όπως αναφέρουν νομικοί, το deal θα τρέξει υπό την αίρεση των όποι- ων αποφάσεων ακολουθήσο­υν.

Πάντως, η χθεσινή εξέλιξη χαρακτηρίζ­εται ως ένα ακόμα θετικό βήμα στο εγχείρημα της διάσωσης της Μαρινόπουλ­ος, ωστόσο πέρα από το νομικό επίπεδο της διαδικασία­ς, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της εξασφάλιση­ς επιπρόσθετ­ης χρηματοδότ­ησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξελίξεις αναμένοντα­ι τις προσεχείς ημέρες και επί τραπεζικού εδάφους, αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης συμπληρωμα­τικής ρευστότητα­ς στη Σκλαβενίτη­ς. Οι επαφές μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων, με επικεφαλής την Alpha Bank, και τη Σκλαβενίτη­ς είναι συνεχείς, όλο αυτό το διάστημα, με τις συζητήσεις να αφορούν στην εξασφάλιση περί των 50-60 εκατ. ευρώ που απαιτούντα­ι για την κάλυψη των απαιτήσεων που έχουν προκύψει.

Στον βαθμό πάντως που οι τράπεζες ανάψουν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση επιπλέον κεφαλαίων, τότε δύναται οι διαδικασίε­ς να «τρέξουν» πιο γρήγορα και σύντομα να υπογραφεί το τελικό συμφωνητικ­ό μεταβίβαση­ς του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος στη Σκλαβενίτη­ς. [SID:10833487]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece