Naftemporiki

«Η L' Oreal διερευνά επιλογές στην Ελλάδα»

Τι δήλωσε χθες ο CEO του ομίλου για την εγχώρια αγορά και την Apivita

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Επενδυτικέ­ς επιλογές στην Ελλάδα διερευνά η L’ Oreal, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει τις πληροφορίε­ς για ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας Apivita, επαναλαμβά­νοντας πως «δεν σχολιάζουμ­ε φήμες», ενώ ταυτόχρονα γίνεται σαφές ότι η ελληνική αγορά δεν αποτελεί προτεραιότ­ητα στην ατζέντα της διοίκησης του παγκόσμιου κολοσσού καλλυντικώ­ν, καθώς θα πρέπει να εστιάσει σε πολιτικές που θα επιβεβαιώσ­ουν τον ηγετικό ρόλο του στη διεθνή αγορά και το 2017.

Εν μέσω προκλήσεων και αυξανόμενο­υ ανταγωνισμ­ού, ο όμιλος στοχεύει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, στην αναβάθμιση της εμπειρίας του καταναλωτή και στην προσαρμογή του στην ψηφιακή εποχή. Τα παραπάνω συζητήθηκα­ν στο πλαίσιο παρουσίαση­ς των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της χρήσης 2016 του ομίλου L’ Oreal και της στρατηγική­ς του εν όψει της νέας χρονιάς.

«We are exploring options» (διερευνούμ­ε επιλογές) ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο CEO, Jean-Paul Agon, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογρά­φου σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου στην Ελλάδα και τις πληροφορίε­ς που αναφέροντα­ι σε διαπραγματ­εύσεις με την Apivita, για τις οποίες νωρίτερα ο Christian Mulliez, Executive Vice-President Administra­tion & Finance, σημείωσε πως «δεν σχολιάζουμ­ε φήμες». Σε διευκρινισ­τική ερώτηση της «N» για τα ανωτέρω -καθώς οι αναφορές έγιναν σε κλίμα οχλαγωγίας στον απόηχο της ερώτησης του Γάλλου δημοσιογρά­φου για την Ελλάδαη απάντηση ήταν παραπομπή στη δήλωση του κ. Mulliez «no comment».

Όσο για το The Body Shop, brand που έχει παρουσία στην Ελλάδα, για το οποίο ο όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης με στόχο την καλύτερη δυνατή ανάπτυξή του στο πλαίσιο της βελτιστοπο­ίησης του χαρτοφυλακ­ίου σημάτων του, επισήμως αναφέρθηκε ότι «δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής καμία απόφαση».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πάντως, είναι σαφές από τα τεκταινόμε­να στο financial informatio­n meeting της L’ Oreal ότι ο γαλλικός κολοσσός μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επένδυση στη χώρα μας εξετάζοντα­ς κάποια σενάρια, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη αποφάσεις.

Κι απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα πάρει τελικές αποφάσεις προτού αποκαταστα­θεί το κλίμα σταθερότητ­ας στη χώρα και κλείσει η αξιολόγηση, η διαδικασία για την οποία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Αν, δε, συνεκτιμήσ­ουμε ότι το κλίμα στην εγχώρια αγορά είναι άμεσα συνδεδεμέν­ο με το ευρωπαϊκό περιβάλλον (βλ. γαλλικές εκλογές), τότε ίσως θα πρέπει να περιμένουμ­ε μερικούς μήνες μέχρι να τελεσφορήσ­ουν οι κυοφορούμε­νες διεργασίες.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης

Εξάλλου, η Ελλάδα δεν αποτελεί προτεραιότ­ητα για τον κολοσσό των καλλυντικώ­ν, ο οποίος δραστηριοπ­οιείται σε μια παγκόσμια αγορά που αναπτύχθηκ­ε το 2016 με ρυθμό περίπου 4% (αυτός προβλέπετα­ι να είναι ο ρυθμός και το 2017, σύμφωνα με τον κ. Agon), με τη Δυτική Ευρώπη να εμφανίζει τον πιο αναιμικό ρυθμό, περίπου 1%, όταν η Ανατολική Ευρώπη και η Λατινική Αμερική υπεραποδίδ­ουν (με ρυθμό ανάπτυξης το 2016 7% και 8% αντίστοιχα), ενώ Βόρεια Αμερική, Ασία, Αφρική και νέες χώρες ακολουθούν πιο ήπιους ρυθμούς (4%, 4,5%, 1,5% και 5% αντίστοιχα). Η L’ Oreal καταγράφει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανά περιοχή συγκριτικά με τις επιδόσεις του συνόλου της αγοράς, ενώ αξιοσημείω­τη είναι η επίδοση του ομίλου στο e-commerce, όπου οι πωλήσεις του το 2016 αυξήθηκαν κατά 33%, όταν το παγκόσμιο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο καλλυντικώ­ν αναπτύσσετ­αι με ρυθμό 21%. Επίσης, στις επιμέρους κατηγορίες καλλυντικώ­ν τα luxury brands εμφάνισαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (5,5%), με τα δερμοκαλλυ­ντικά να ακολουθούν με ρυθμό 4,5%. [SID:10833295]

 ??  ?? Ο CEO της L' Oreal, Jean-Paul Agon, διεμήνυσε ότι ο γαλλικός όμιλος διερευνά επιλογές στην ελληνική αγορά, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τις φήμες για εξαγορά της Apivita.
Ο CEO της L' Oreal, Jean-Paul Agon, διεμήνυσε ότι ο γαλλικός όμιλος διερευνά επιλογές στην ελληνική αγορά, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τις φήμες για εξαγορά της Apivita.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece