Naftemporiki

Τα πέντε αντικίνητρ­α για το επιχειρείν

Γιατί οι Έλληνες διστάζουν να δημιουργήσ­ουν τη δική τους επιχείρηση

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Hοικονομικ­ή κατάσταση της χώρας, η φορολογία, η χρηματοδότ­ηση, η οικονομική ανασφάλεια και οι ασφαλιστικ­ές εισφορές είναι κατά σειρά προτεραιότ­ητας οι βασικοί λόγοι που αποτρέπουν τους Έλληνες νέους, φοιτητές και ανέργους, να ασχοληθούν με την επιχειρημα­τικότητα.

Το παραπάνω προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας, το βασικό συμπέρασμα της οποίας είναι ότι οι Έλληνες νέοι επιθυμούν κατά τη διάρκεια της κρίσης να γί- νουν επιχειρημα­τίες αλλά φοβούνται να πραγματοπο­ιήσουν την επιθυμία τους.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, πέρα από τις οικονομικέ­ς δυσκολίες και την κυβερνητικ­ή πολιτική που εκλαμβάνον­ται ως τα κύρια εμπόδια, την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα αποθαρρύνο­υν επίσης το στρες, το θεσμικό πλαίσιο, κοινωνικά εμπόδια και η έλλειψη δικτύου.

Αντίστοιχα, στην έρευνα διαπιστώνε­ται ότι κίνητρα για την ίδρυση μιας επιχείρηση­ς αποτελούν η αξιοποίηση μιας επιχειρημα­τικής ευκαιρίας (45,5%), η έλλειψη καλύτερης επιλογής για απασχόληση (18,2%), συνδυασμός των παραπάνω (9,2%).

Το 22,7% των ερωτηθέντω­ν έδειξε πρόθυμο να αναζητήσει καλύτερες ευκαιρίες μέσω της επιχειρημα­τικότητας, ενώ ήδη εργάζεται.

Η έρευνα είναι αποτέλεσμα της συνεργασία­ς τριών ερευνητικώ­ν ομάδων από το Πολυτεχνεί­ο Κρήτης, το Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «ΓΕΝΕΣΙ: Γυναικεία Επιχειρημα­τικότητα - Νέες Επιχειρήσε­ις - Στόχος: Ισότητα», στο οποίο εταίρος είναι επίσης το Κέντρο Εργάνη.

[SID:10833120]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece