Naftemporiki

Το Χ.Α. προεξοφλεί συμφωνία

Πέμπτη σερί πτωτική εβδομάδα με ημερήσια άνοδο 2,46% στο φινάλε

- Του Γιώργου Σακκά

Έντονα ανοδική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, η οποία είχε κυρίως χαρακτήρα τεχνικής αντίδρασης βασισμένης στην αρκετά πιθανή επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Φεβρουάριο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Η άνοδος του γενικού δείκτη δεν κατάφερε βέβαια να αλλάξει το αρνητικό κλείσιμό του σε επίπεδο εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε χθες στις 623,79 μονάδες, σημειώνοντ­ας άνοδο 2,46%, ενώ ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 627,78 μονάδες (+3,12%). Σε εβδομαδιαί­α βάση κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,82%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,08%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 61,728 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης της Beta ΑΧΕΠΕΥ: «Το θετικό κλίμα της Παρασκευής δεν στάθηκε αρκετό να ανακόψει το σερί των τεσσάρων συνεχών πτωτικών εβδομάδων κι έτσι η αγορά συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές εβδομάδες, φαινόμενο το οποίο είχε να επαναληφθε­ί από τον Σεπτέμβριο του 2014. Η αγορά προ- εξοφλεί τη συμφωνία και το αίσιο τέλος στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ, ενώ ανοδική ήταν και η εικόνα στα ομόλογα τα οποία είχαν μια πιο συγκρατημέ­νη συμπεριφορ­ά. Είναι λογικό μετά τις συσσωρευμέ­νες απώλειες από την αρχή του χρόνου (έως και 21%) ο τραπεζικός κλάδος να ηγηθεί της κίνησης και να συγκεντρώσ­ει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αν όλα κλείσουν στον χρόνο τους, τότε οι τράπεζες θα έχουν το υψηλότερο δυνητικό ανοδικό περιθώριο απ’ όλες τις εισηγμένες μετοχές, καθώς θα είναι και οι περισσότερ­ο ευνοημένες από την προσθήκη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (συνεδρίαση 9 Μαρτίου)».

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε χθες άνοδο σε ποσοστό 2,54%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,78%. Ανοδικά κινήθηκαν 70 μετοχές, πτωτικά 37, ενώ αμετάβλητε­ς παρέμειναν 30. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης, πτώση σημείωσαν μόνον αυτές της Σαράντης (2,22%) και της Grivalia Properties (-0,39%).

Η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. διαμορφώθη­κε στα 43,2 δισ. ευρώ. [SID:10833143]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece