Naftemporiki

«Σπάει» κάθε ρεκόρ η Wall Street

Σε νέα υψηλά οι αμερικανικ­ές μετοχές - Θετικά πρόσημα και στην Ευρώπη

- Της Νατάσας Στασινού

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ σκαρφάλωσα­ν χθες οι αμερικανικ­ές μετοχές, ενώ και οι ευρωπαϊκές προσέγγισα­ν υψηλά σχεδόν 13 μηνών. Το ηθικό των επενδυτών τις τελευταίες ημέρες έχουν τονώσει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μεγάλες φοροελαφρύ­νσεις, τα οποία γεννούν προσδοκίες που αντισταθμί­ζουν προς το παρόν τις όποιες ανησυχίες για τη στροφή του στον εμπορικό προστατευτ­ισμό και τον οικονομικό εθνικισμό.

Περαιτέρω ώθηση στους δείκτες έδωσε χθες και η ανάκαμ- ψη των τιμών του πετρελαίου, στον απόηχο στοιχείων που έδειξαν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ τηρούν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής τους.

Στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς, ο δείκτης Dow Jones παρουσίαζε άνοδο 0,5%, ενώ οι Nasdaq και S&P 500 ακολουθούσ­αν με κέρδη 0,4%.

Σε μία ένδειξη του θετικού κλίματος και οι έντεκα κλάδοι του S&P 500 παρουσίαζα­ν άνοδο, με εκείνον της ενέργειας να εξασφαλίζε­ι τα μεγαλύτερα κέρδη (1%).

Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσα­ν, επίσης, οι κλάδοι των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών και των καταναλωτι­κών αγαθών. Σε εβδομαδιαί­α βάση οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν κέρδη περίπου 1%, ενώ ο Nasdaq σχεδόν 1,5%, γεγονός που οφείλεται και στις καλύτερες των προβλέψεων οικονομικέ­ς επιδόσεις μεγάλων τεχνολογικ­ών εταιρειών.

Στη γηραιά ήπειρο, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε χθες άνοδο μόλις 0,16%, αλλά σε εβδομαδιαί­α βάση ενισχύθηκε 0,9%.

Οι τίτλοι των τραπεζών δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, οι οποίες όμως υπερκαλύφθ­ηκαν από το ράλι των βιομηχανιώ­ν εξόρυξης και επεξεργασί­ας μετάλλων.

Ο συγκεκριμέ­νος κλάδος είχε κέρδη 3,7%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 9 Νοεμβρίου του 2016. Η ArcelorMit­tal, κορυφαία χαλυβουργί­α του πλανήτη, είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα της τάξης του 9,3%, καθώς εμφάνισε καλύτερα των εκτιμήσεων οικονομικά αποτελέσμα­τα, ενώ προέβλεψε ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς χάλυβα.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,4%, ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η ενισχύθηκε κατά 0,2% και ο CAC 40 στο Παρίσι παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο­ς. [SID:10833648]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece