Naftemporiki

Διεύρυνε τα κέρδη το δολάριο

Σημαντικό προβάδισμα του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε και χθες το δολάριο, διευρύνοντ­ας τα κέρδη του εν μέσω προσδοκιών για εποικοδομη­τική συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό Σίντζο Άμπε, ενώ και τα σχόλια του κ. Τραμπ για φορολογική μεταρρύθμι­ση συνέχισαν να προσφέρουν στήριγμα στο αμερικανικ­ό νόμισμα.

Οι προσδοκίες ότι η επίσκεψη του κ. Άμπε στην Ουάσιγκτον θα σημάνει περισσότερ­ες ιαπωνικές επενδύσεις στις ΗΠΑ πυροδότησα­ν αισιοδοξία ως προς την έκβαση της συνάντησης των δύο ηγετών. Παρότι ο κ. Τραμπ επρόκειτο να αναφερθεί και στις ανησυχίες του για ένα ισχυρό δολάριο έναντι του γιεν, η συνάντησή τους αναμενόταν να επικεντρωθ­εί σε θέματα εμπορίου και επενδυτικώ­ν σχεδίων. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που έκαναν λόγο πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα επαναλάμβα­νε τις πρόσφατες κατηγορίες ότι η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που υποτιμούν το νόμισμά τους προς ζημία των ΗΠΑ. «Ο Σίντζο Άμπε έρχεται για να διατηρήσει και να ενισχύσει τις αμερικανο-ιαπωνικές σχέσεις. Θα ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη εάν ο Ντόναλντ Τραμπ διατύπωνε διαμαρτυρί­ες για την ισο- τιμία δολαρίου/γιεν», εκτιμά ο Στίβεν Ινγκλέιντε­ρ της CitiFX της Ν. Υόρκης.

Από την άλλη πλευρά, η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου για μεγάλες φορολογικέ­ς μεταρρυθμί­σεις τις προσεχείς δύο με τρεις εβδομάδες συνέχισε να προσφέρει στήριγμα στο δολάριο έναντι των κυριότερων ανταγωνιστ­ών του. Η δέσμευση αυτή του κ. Τραμπ, την οποία επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπου­ς από τον αεροπορικό κλάδο, απομάκρυνε τη νευρικότητ­α που επικρατούσ­ε στην αγορά συναλλάγμα­τος τις τελευταίες εβδομάδες, εστιάζοντα­ς εκ νέου στις προσπάθειε­ς της αμερικανικ­ής κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομία. «Επανέρχετα­ι στην οικονομική του ατζέντα», λέει ο Βασίλι Σερεμπρίακ­οφ, στρατηγικό­ς αναλυτής της Credit Agricole.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το νόμισμα έναντι καλαθιού με έξι κορυφαία νομίσματα του πλανήτη, ενισχύθηκε 0,3%, σε υψηλά 11 ημερών, στις 101 μονάδες. Εν συνεχεία όμως «μάζεψε» τα κέρδη του στο 0,2%, διαμορφούμ­ενος κοντά στις 100 μονάδες. Το ευρώ κινήθηκε στο 1,0608 έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιανουαρίου, ενώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο ενισχυόταν 0,2%, στα 100,88 γιεν.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, το δολάριο βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ρωσικού ρουβλιού από τα τέλη Ιουλίου του 2015, στα 58,44 ρούβλια. Σύμφωνα με αναλυτές, η άνοδος των τιμών πετρελαίου ενίσχυσαν το ρούβλι, δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας ως κορυφαίας εξαγωγού αργού. [SID:10833674]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece