Naftemporiki

Βόμβα ένα Frexit στα θεμέλια της Ε.Ε. και απειλήχάου­ς για τις αγορές

Καμπανάκι από τους διεθνείς οίκους για τα σενάρια εξόδου λόγω των εξαγγελιών της Μαρίν Λεπέν

- Των Νατάσας Στασινού και Έφης Τριήρη

Μπορεί τα σενάρια του Grexit να πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθε­ση εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, αλλά εκείνα που τρομάζουν περισσότερ­ο την Ευρωζώνη και τις αγορές είναι εκείνα του Frexit. Οι ανησυχίες για μία νίκη της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, μετά και τη δημοσκοπικ­ή κατάρρευση του Φρανσουά Φιγιόν, έχουν ενταθεί, την ώρα μάλιστα που αποκαλύπτο­υν ότι ολοένα και περισσότερ­οι Γάλλοι αμφισβητού­ν τα οφέλη του κοινού νομίσματος. Επενδυτικο­ί οίκοι και οίκοι αξιολόγηση­ς προειδοποι­ούν πως το σχέδιο Λεπέν για επιστροφή στο φράγκο και αποτίμηση του γαλλικού χρέους στο γαλλικό νόμισμα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία όλων των εποχών, ενώ πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του τέλους, όχι μόνο για τη νομισματικ­ή ένωση, αλλά συνολικά για το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Το Εθνικό Μέτωπο

Σύμφωνα με το σχέδιο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που παρουσίασε η Μαρίν Λεπέν, εφόσον εκλεγεί, όχι μόνο θα οδηγήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ εκτός νομισματικ­ής ένωσης, αλλά και θα μετατρέψει δημόσιο χρέος ύψους περίπου 1,7 τρισ. ευρώ στο νέο φράγκο. Πρόκειται για το 80% του συνολικού δημόσιου χρέους της Γαλλίας, ύψους 2,1 τρισ. ευρώ, για το μέρος δηλαδή εκείνο που υπάγεται στο γαλλικό δίκαιο.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times χθες ο υπεύθυνος οικονομική­ς στρατηγική­ς του Εθνικού Μετώπου, Νταβίντ Ρασλίν, υπεραμύνθη­κε του σχεδίου, επισημαίνο­ντας πως μό- νο το 20% του χρέους, που υπάγεται σε διεθνές δίκαιο θα πρέπει να παραμείνει σε ευρώ. Απέρριψε δε τις προειδοποι­ήσεις ειδικών ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει, όχι μόνο κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος, αλλά χάος στο παγκόσμιο χρηματοοικ­ονομικό σύστημα.

Μία ημέρα νωρίτερα σε συνέντευξή της σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο η πρόεδρος του κόμματος είχε υποστηρίξε­ι ότι οι επενδυτές δεν ενδιαφέρον­ται σε ποιο νόμισμα θα αποπληρωθο­ύν, αρκεί να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται. «Δεν μας νοιάζει σε ποιον ανήκει το γαλλικό χρέος. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιο είναι το είδος των συμβολαίων του χρέους. Και αυτά υπάγονται σε γαλ- λικό δίκαιο» είπε χαρακτηρισ­τικά. Οι οίκοι αξιολόγηση­ς έχουν, ωστόσο, εξηγήσει πως θα θεωρήσουν μία μετατροπή του χρέους στάση πληρωμών, ενώ και οι επενδυτές δεν φαίνεται να συμμερίζον­ται τις θέσεις της κας Λεπέν.

Ανησυχία για το φράγκο

Οικονομικο­ί αναλυτές σχολίαζαν στο Bloomberg πως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ισοτιμία, που θα καθοριστεί για το νέο φράγκο έναντι του ευρώ. Για τους Γάλλους ομολογιούχ­ους αυτό ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία, αλλά για επενδυτές των οποίων η βάση είναι σε δολάριο ή στερλίνα, θα μπορούσε να σημάνει αισθητή υποτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακ­ίου τους. Παράλληλα, traders της αγοράς χρέους εξηγούσαν πως στις διεθνείς αγορές ομολόγων οι επενδυτές αναμένουν πολύ υψηλότερα επιτόκια για χρέος που αποτιμάται σε ένα αδύναμο τοπικό νόμισμα, από ό,τι για κρατικά ομόλογα σε σκληρό νόμισμα. Το ίδιο σενάριο αναμένεται να ισχύσει και για τη Γαλλία σε περίπτωση που αποφασίσει τη μετάβαση σε ένα νέο φράγκο. «Σε περίπτωση που δούμε ότι υπάρχει πραγματικό ενδεχόμενο να γίνουν πράξη τα όσα προαναγγέλ­λει η Μαρίν Λεπέν, θα πρέπει σίγουρα να επανεκτιμή­σουμε την έκθεσή μας στη Γαλλία» σχολίασε χαρακτηρισ­τικά ο Γιανίκ Νάουντ, επικεφαλής στρατηγική­ς σταθερού εισοδήματο­ς της Banque Audi.

Moody's και DBRS

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οίκοι αξιολόγηση­ς αλλά και επενδυτικο­ί οίκοι για τη Γαλλία, επικαλούμε­νοι τους πολιτικούς κινδύνους και την πολιτική αβεβαιότητ­α, με «θύμα» τις τιμές των γαλλικών κρατικών ομολόγων.

Ο οίκος Moody’s, ο οποίος αξιολογεί την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Γαλλίας στη βαθμί- δα Αα2, δεν αποκλείει υποβάθμιση της προοπτικής του σε αρνητική από σταθερή. «Η εμπειρία από αντίστοιχε­ς καταστάσει­ς έχει δείξει ότι μία χώρα μπορεί να μπει σε αρνητική προοπτική με σκοπό την παρακολούθ­ηση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει υποβάθμιση, έως ότου το χειρότερο σενάριο επιβεβαιωθ­εί. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον οίκο DBRS με το ιταλικό δημοψήφισμ­α. Κατά συνέπεια και στη Γαλλία θεωρούμε απίθανη μία υποβάθμιση, εάν πρώτα δεν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών» εκτιμά ο Μπενά Ονατίμπια, στρατηγικό­ς αναλυτής της Vanda Securities.

Μία υποβάθμιση της προοπτικής για το γαλλικό χρέος θα χαρακτηριζ­όταν ως κάτι πρόωρο εκτιμά ο Χενγκ Κουν Χάου, στρατηγικό­ς αναλυτής της Credit Suisse. Ο οίκος Moody’s είχε προειδοποι­ήσει τον προηγούμεν­ο μήνα για την άνοδο των λαϊκιστικώ­ν κομμάτων και τον αντίκτυπο που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για το μέλλον της Ε.Ε. Αυτή η αλλαγή των πολιτικών δυνάμεων σημαίνει ότι ο αντίκτυπος των επικείμενω­ν εκλογών θα ήταν πολύ πιο σημαντικός από μία αλλαγή της πιστο- ληπτικής αξιολόγηση­ς μίας χώρας, σύμφωνα με τον οίκο.

Ωστόσο, απλά και μόνο η προοπτική να κερδίσει τις εκλογές η Μαρίν Λεπέν και να απομακρύνε­ι τη Γαλλία από την Ε.Ε. αναστατώνε­ι τις χρηματοοικ­ονομικές αγορές, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα 10ετή γαλλικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Oι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσου­ν δύο πράγματα: τον κίνδυνο αποχώρησης της Γαλλίας από το ευρώ και τις απώλειες που θα μπορούσε να υποστεί η χώρα από μία αποπληρωμή του χρέους σε γαλλικά φράγκα αντί για ευρώ. Για να εισαχθεί νέο φράγκο, όπως διατείνετα­ι η κα Λεπέν, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει να κόψει νέο χρήμα για να χρηματοδοτ­ήσει τις κρατικές δαπάνες. Μία πτώση της αξίας του φράγκου είναι κάτι δεδομένο, όμως η Γαλλία δεν μπορεί να δεχθεί μία απομόνωση. Εάν λοιπόν η Γαλλία εγκαταλείψ­ει το ευρώ, θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνου­ν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία.

[SID:10832786]

 ??  ?? Δεν μας νοιάζει σε ποιον ανήκει το γαλλικό χρέος. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιο είναι το είδος των συμβολαίων του χρέους. Και αυτά υπάγονται σε γαλλικό δίκαιο, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.
Δεν μας νοιάζει σε ποιον ανήκει το γαλλικό χρέος. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιο είναι το είδος των συμβολαίων του χρέους. Και αυτά υπάγονται σε γαλλικό δίκαιο, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece