Naftemporiki

Οπισθοχώρη­ση και συναίνεση Τραμπ στη «μία, ενιαία Κίνα»

Σε καλό κλίμα η συνομιλία με τον Ξι Ζινπίνγκ

- Του Μωυσή Λίτση

Στροφή 180 μοιρών κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας τηλεφωνικά στον Κινέζο ομόλογό του Ξι Ζινπίνγκ ότι θα σεβαστεί την πολιτική της «ενιαίας Κίνας». Ο Τραμπ είχε εξοργίσει το Πεκίνο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν συνομίλησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ταϊβάν, λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να εμείνουν στην πολιτική της «ενιαίας Κίνας», σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον αναγνωρίζε­ι ότι υπάρχει μία ενιαία Κίνα, της οποίας η Ταϊβάν είναι μέρος.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Ξι είχαν μακρά συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης. «Ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε, μετά από αίτημα του προέδρου Ξι, να σεβαστεί την πολιτική μας της “ενιαίας Κίνας”», τονίζεται στην ανακοίνωση. Το θέμα της Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα και οι αρχικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ είχαν δημιουργήσ­ει ένταση στις σινο-αμερικανικ­ές σχέσεις. Στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Κίνας θα ξεκινήσουν συζητήσεις και διαπραγματ­εύσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέρον­τος».

Σε χωριστή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνε­ται ότι ο Ξι δήλωσε πως η Κίνα εκτιμά τη διατήρηση από πλευράς Τραμπ της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας». «Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι συνεργάσιμ­οι εταίροι και μέσω κοινών προσπαθειώ­ν μπορούμε να ωθήσουμε τις διμερείς σχέσεις σε νέο ιστορικό υψηλό», φέρεται να δήλωσε κατά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρόεδρος Ξι.

Στα ανακοινωθέ­ντα των δύο χωρών πάντως δεν υπήρξαν αναφορές για άλλα σημαντικά ζητήματα τα οποία προκαλούν τριβές στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου, όπως είναι το εμπόριο και οι εξελίξεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αμερικανός αξιωματούχ­ος δήλωσε μάλιστα στο πρακτορείο Ρόιτερς την Πέμπτη ότι αεροσκάφος του αμερικανικ­ού πολεμικού ναυτικού και κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος ήρθαν πολύ κοντά πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το αμερικανικ­ό ναυτικό μίλησε για απροσεξία.

Χθες ανακοινώθη­κε από την Κίνα εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ 51,35 δισ. δολαρίων για τον Ιανουάριο, από το οποίο περισσότερ­α από 21 δισ. δολάρια αφορούν τις συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Επαφές της Μογκερίνι

Τις ΗΠΑ επισκέφτηκ­ε χθες και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι. Στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογρά­φους μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπου­ς της αμερικανικ­ής κυβέρνησης, η Μογκερίνι είπε πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το νέο Αμερικανό πρεσβευτή στην Ε.Ε. Ο Τεντ Μάλοκ, τον οποίο φέρεται να έχει επιλέξει ο πρόεδρος Τραμπ για πρέσβη των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, έχει προβεί σε εμπρηστικέ­ς δηλώσεις για αποσύνθεση της Ε.Ε., χαρακτηρίζ­οντας το ευρώ «αποτυχημέν­ο πείραμα».

Η Μογκερίνι ανέφερε επίσης πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δεσμεύοντα­ι για την πλήρη εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Παρά την πρόσφατη επαναπροσέ­γγιση με τις ΗΠΑ και με δεδομένη την επανάκαμψη στη ρητορική του παρελθόντο­ς, η επέτειος για την ισλαμική επανάσταση του 1979 τιμήθηκε χθες στο Ιράν με το γνωστό αντιαμερικ­ανικό πνεύμα. Εκατοντάδε­ς χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και κρατώντας φωτογραφίε­ς του Τραμπ, του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι στις οποίες ήταν γραμμένο «Θάνατος στο Τρίγωνο του Διαβόλου».

Τείχος 21,6 δισ. δολ.

Το «τείχος» που σχεδιάζει να κτίσει στα σύνορα με το Μεξικό ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα στοιχίσει 21,6 δισ. δολάρια και θα χρειαστεί 3,5 χρόνια για να ολοκληρωθε­ί, αναφέρει αποκλειστι­κό δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Ρόιτερς, επικαλούμε­νο εσωτερική έκθεση του αμερικανικ­ού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Το κόστος κατασκευής που υπολογίζει η έκθεση είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα 12 δισ. δολάρια που είχε αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογικ­ή του εκστρατεία και τα 15 δισ. δολάρια του Ρεπουμπλικ­ανού εκπροσώπου στο Κογκρέσο Πολ Ράιαν. [SID:10832949]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece