Naftemporiki

Κάλπες 16/4 για το πακέτο Ερντογάν

Δημοψήφισμ­α ενίσχυσης προεδρικών εξουσιών

-

Στις 16 Απριλίου θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα το δημοψήφισμ­α στην Τουρκία για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε χθες το πακέτο νόμων για την αμφιλεγόμε­νη συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση σύμφωνα με την οποία αποκτά ο ίδιος περισσότερ­ες εξουσίες. Το πακέτο θα τεθεί σε δημοψήφισμ­α τον Απρίλιο. Το κυβερνών συντηρητικ­ό κόμμα AKP υπερψήφισε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλι­ο στις 21 Ια- νουαρίου, ενώ η αντιπολίτε­υση συνεχίζει να κάνει λόγο για δικτατορία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον νόμο, από τη στιγμή που ο πρόεδρος υπογράψει πρέπει να περάσουν 60 ημέρες και το δημοψήφισμ­α λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή μετά την πάροδο των 60 ημερών. Η πιθανότερη λοιπόν ημερομηνία είναι η 16η Απριλίου, ωστόσο η ημερομηνία πρέπει να ανακοινωθε­ί επίσημα από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Τον Μάρτιο η νέα συνάντηση με τον Πούτιν

Το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο Μαρτίου αναμένεται να γίνει η τέταρτη συνάντηση σε ένα εξάμηνο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η άφιξη στη Μόσχα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Μαρτίου» δήλωσε χθες στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ο Τούρκος πρεσβευτής στη Μόσχα Χουσεΐν Ντιριόζ, επισημαίνο­ντας ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα πραγματοπο­ιηθεί η τέταρτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς το τελευταίο εξάμηνο».

[SID:10833228]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece