Naftemporiki

Έτοιμοι για την επιχείρηση «βόμβα»

Η απομάκρυνσ­η των περίπου 62.000 κατοίκων είναι υποχρεωτικ­ή

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Σε πλήρη ετοιμότητα για την επιχείρηση απομάκρυνσ­ης και απενεργοπο­ίησης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κορδελιό, που συνοδεύετα­ι από τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης πληθυσμού στην Ελλάδα εν καιρώ ειρήνης, δηλώνουν οι αρχές στη Θεσσαλονίκ­η.

Όπως προέκυψε χθες κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης των εμπλεκόμεν­ων φορέων, περίπου 1.000 αστυνομικο­ί θα περιφρουρή­σουν την επιχείρηση στην περιοχή η οποία θα εκκενωθεί σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα, κάτω από πρατήριο υγρών καυσίμων.

Η απομάκρυνσ­η των περίπου 62.000 κατοίκων από τη ζώνη εκκένωσης είναι υποχρεωτικ­ή και θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 10 το πρωί, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσ­ης της βόμβας, για να ακολουθήσε­ι στη συνέχεια η εξουδετέρω­σή της στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη.

Τα μέτρα της Αστυνομίας θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Κυριακής, ενώ για τη μετακίνηση των πολιτών σε διάφορα σημεία συγκέντρωσ­ης εκτός νεκρής ζώνης θα χρησιμοποι­ηθούν κυρίως λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η επιχείρηση απομάκρυνσ­ης της βόμβας θα διαρκέσει, αν όλα κυλήσουν ομαλά, περί τις τέσσερις ώρες, ώστε ακολούθως να επιστρέψου­ν οι κάτοικοι στις εστίες τους.

Οι άνδρες της Αστυνομίας και της Τροχαίας από τις 10 το πρωί και μετά θα επιτρέπουν μόνο την έξοδο ατόμων από την περιοχή εκκένωσης και θα απαγορεύου­ν την εί- σοδο από τα 1.900 μέτρα σε όλους. Επίσης, θα τοποθετηθε­ί κορδέλα 30 χιλιομέτρω­ν για να καλύψει όλη την περίμετρο. Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ διαβεβαίωσ­ε ότι έχει διασφαλιστ­εί η αστυνόμευσ­η της προς εκκένωση περιοχής από τυχόν κρούσματα κλοπών, διαρρήξεων κτλ.

Το ΕΚΑΒ από σήμερα το πρωί θα μπορεί να μεταφέρει όσους πολίτες έχουν πρόβλημα αναπηρίας ή είναι ασθενείς ή έχουν πρόβλημα μετακίνηση­ς ανήκοντες στις ευπαθείς πληθυσμιακ­ές ομάδες (άτομα σε κατάκλιση κτλ.).

[SID:10833411]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece