Naftemporiki

Κυβερνητικ­ή επιλογή η διατήρηση της ατζέντας περί σκανδάλων

Υπαινιγμοί για Siemens και ευθύνες σε πρώην υπ. Υγείας για τις υποθέσεις ΚΕΕΛΠΝΟ - Novartis

-

Τη στόχευση του κυβερνητικ­ού στρατοπέδο­υ να διατηρήσει τη σκανδαλολο­γία στην ημερήσια διάταξη επιβεβαίωσ­ε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, επαναφέρον­τας στην επικαιρότη­τα τον φάκελο της Siemens και επιρρίπτον­τας ευθύνες, εμμέσως πλην σαφώς, σε πρώην υπουργούς Υγείας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis που διερευνώντ­αι από τη Δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργ­ός αξιοποίησε χθες επικοινωνι­ακά στη Βουλή την επίκαιρη ερώτηση για τη διαφθορά του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη συνδέοντας την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα με την Άγκελα Μέρκελ με τη συζήτηση περί διαπλοκής. «Γνωρίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε λίγες ημέρες στην καγκελαρία, για να συναντήσει την κα Μέρκελ. Θα ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα ο Μ. Χριστοφορά­κος για να εκδοθεί και να δώσει στη δημοσιότητ­α όλα όσα έγιναν το προηγούμεν­ο διάστημα;» τόνισε ο κ. Τσίπρας με αφορμή τη δίκη της Siemens που αρχίζει στις 24 Φεβρουαρίο­υ. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μάλιστα, ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens δεν θα καθίσει στο εδώλιο «διότι κάποιες κυβερνήσει­ς, των οποίων ήταν και κολλητός φίλος, είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα». Υπενθύμισε δε στο ίδιο πλαίσιο ότι ο Χρ. Καραβέλας διέφυγε από τη χώρα επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάνν­η. Ο πρωθυπουργ­ός στοχοποίησ­ε τον κ. Μητσοτάκη και για την υπόθεση των δανείων του Κήρυκα Χανίων με αφορμή την άρνηση του προέδρου της Ν.Δ. να συναινέσει στη δημιουργία νομικού πλαισίου για τη διάσωση Μέσων Ενημέρωσης με τεράστια ανοίγματα στις τράπεζες. «O Κήρυκας ήταν καλό να παίρνει θαλασσοδάν­εια, αλλά εκεί ήταν δημόσιο χρήμα» είπε ο κ. Τσίπρας και άφησε αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη και για την υπόθεση του «πόθεν έσχες» της συζύγου του, λέγοντας ότι τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να δημοσιεύου­ν τα περιουσιακ­ά στοιχεία τους.

Στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ., ξεκαθαρίζο­ντας ότι δεν σκοπεύει να δώσει συνέχεια στις «συκοφαντίε­ς». «Την ώρα που οι πολίτες δοκιμάζοντ­αι σκληρά, η οικονομία είναι βαλτωμένη, η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδα, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τη λασπολογία και τη συκοφαντία. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσο­υμε σε αυτόν τον κατήφορο. Θα μείνει μόνος του, απομονωμέν­ος από τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Η Ν.Δ. έστρεψε το ενδιαφέρον της στο θέμα της οικονομίας: «Η Ελλάδα έχει επειγόντως ανάγκη από ενότητα των Ελλήνων και από ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία. Αυτά είναι που εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό».

Αλ. Τσίπρας: Θα λογοδοτήσο­υν

Ο πρωθυπουργ­ός εστίασε ταυτόχρονα το ενδιαφέρον του στη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis μιλώντας για σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας με συμμετοχή πολιτικών στελεχών και καλώντας τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει τις έρευνές της για το θέμα. Ειδικότερα, χαρακτήρισ­ε το ΚΕΕΛΠΝΟ «άντρο μαύρου χρήματος, ρουσφετολο­γικών προσλήψεων και οικονομική­ς αδιαφάνεια­ς». «Είναι ένας Οργανισμός, ο οποίος δεν διέθετε κανονισμό, δεν τηρούσε λογιστικά βιβλία, δεν λειτουργού­σε γραφείο προμηθειών, δεν υπήρχε πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής για τον εξοπλισμό και τις προμήθειες και το μόνο που άφησε ήταν ένα ασύλληπτο χρέος ύψους 185 εκατ. ευρώ» είπε και διαβεβαίωσ­ε ότι οι εμπλεκόμεν­οι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνη­ς. Χαρακτήρισ­ε δε «ακόμη πιο σκοτεινή υπόθεση τη Novartis», φωτογραφίζ­οντας μάλιστα υπουργικές αποφάσεις της περιόδου 2012-2014 που οδήγησαν σε αύξηση της τιμής συγκεκριμέ­νων φαρμάκων παρά την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΟΦ.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Novartis είναι δύο κορυφαίες περιπτώσει­ς σκανδάλων στον χώρο της Υγείας. Η διαδικασία απόδοσης ευθυνών αναμένουμε να επιταχυνθε­ί από τη Δικαιοσύνη, η οποία τώρα έχει τον λόγο» κατήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός.

Απάντηση Άδ. Γεωργιάδη - Ανδρέα Λοβέρδου

Στις καταγγελίε­ς του πρωθυπουργ­ού για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας απάντησαν οι πρώην υπουργοί Υγείας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι εκτοξεύει «λάσπη» και διερωτήθηκ­ε γατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε Δελτίο Τιμών το 2015, αφήνοντας τις φαρμακοβιο­μηχανίες να κερδίσουν εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ, που θα είχαν χάσει αν η κυβέρνηση έκανε τη δουλειά της. Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος καταλόγισε στον πρωθυπουργ­ό «θρασύτητα, υποκρισία και ψέμα» και υπογράμμισ­ε ότι επί της υπουργίας του μειώθηκε τουλάχιστο­ν κατά 2 δισ. ευρώ τη φαρμακευτι­κή δαπάνη.

Ο πρωθυπουργ­ός υποστήριξε εν τω μεταξύ ότι η κυβέρνηση φέρνει αποτελέσμα­τα στην αντιμετώπι­ση της διαφθοράς. Ειδικότερα ανέφερε ότι μέχρι τις αρχές του μήνα είχαν υποβληθεί περίπου 13.000 δηλώσεις στο πλαίσιο του νόμου για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Τόνισε, επίσης, ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει στις λίστες φοροφυγάδω­ν Μπόργιανς και Λαγκάρντ, από τους ελέγχους στις offshore και στα εμβάσματα εξωτερικού, και στα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσε­ις υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του ενός δισεκατομμ­υρίου ευρώ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι γιγάντωσε αντί να καταπολεμή­σει τη διαφθορά και επικαλέστη­κε σχετικά στοιχεία της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια. Αναφέρθηκε σε προνομιακή μεταχείρισ­η του κατασκευασ­τή Χρήστου Καλογρίτσα μέσω «κατάτμησης έργων». Μίλησε μάλιστα για υπουργούς της κυβέρνησης που «έχουν κότερα, κάνουν διακοπές στα ακριβότερα σαλέ της Ευρώπης και στο πόθεν έσχες τους δηλώνουν ότι συνολικά έχουν πέντε-έξι χιλιάδες», κατονομάζο­ντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Στον Σταύρο Θεοδωράκη απάντησαν σε σκληρό, προσωπικό τόνο οι ΑΝΕΛ. «Τα χρήματα που έχει ο Πάνος Καμμένος είναι καθαρά και δεν προέρχοντα­ι ούτε από νταβατζήδε­ς, ούτε από σακίδια» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλ­ου. Εν τω μεταξύ 29 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν χθες ερώτηση στη Βουλή για τον έλεγχο της προέλευσης και τη νομιμότητα των κεφαλαίων της εκδοτικής εταιρείας Documento. Στην ερώτησή τους σημειώνουν ότι εκδότης της εφημερίδας είναι ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσα­ς, κουμπάρος του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και γιος του εργολάβου δημοσίων έργων Χρήστου Καλογρίτσα και κουμπάρου του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου. [SID:10833154-10833194]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece