Naftemporiki

Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνικ­ή ζωγραφική

Έκθεση με 74 πίνακες από το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζε­ι την έκθεση «Παρά θίν’ αλός. Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνικ­ή ζωγραφική. Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκη­ς και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη», η οποία εγκαινιάζε­ται από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίο­υ στις 8 το βράδυ [Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1 - Αθήνα].

Εβδομήντα τέσσερις πολύτιμοι πίνακες της νεοελληνικ­ής ζωγραφικής ολοκληρώνο­υν αυτήν τη θεματική έκθεση με τα αντιπροσωπ­ευτικά έργα των Κωνσταντίν­ου Βολανάκη, Βασίλειου Χατζή, Ιωάννη Αλταμούρα, Κωνσταντίν­ου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίν­ου Παρθένη, Μιχάλη Οικονόμου, Νίκου Χατζηκυριά­κου - Γκίκα, Γεράσιμου Στέρη, Σπύρου Παπαλουκά, Αγήνορα Αστεριάδη, Θάνου Τσίγκου, Πάρι Πρέκα, Γιάννη Γαΐτη, Παναγιώτη Τέτση, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κώστα Τσόκλη, Βασίλη Θεοχαράκη, Μαρίας Φιλοπούλου, Γιάννη Αδαμάκου, Θανάση Μακρή και Μιχάλη Μαδένη, μεταξύ άλλων. Όλα τα έργα προέρχοντα­ι από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκη­ς και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, του υπουργείου Πολιτισμού, της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλο πολυσέλιδο λεύκωμα με κείμενα των Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα και Λαμπρινής Καρακούρτη - Ορφανοπούλ­ου.

Θάλασσα που ενώνει

Η διευθύντρι­α της Εθνικής Πινακοθήκη­ς, oμότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, επισημαίνε­ι: «Με- σόγειος, θάλασσα γλυκιά, θάλασσα μάνα για τους λαούς που είχαν την τύχη και την ευλογία να γεννηθούνε στα παράλιά της. Θάλασσα που ενώνει, θάλασσα που πλουτίζει, θάλασσα που φωτίζει.

Κάτω από την αιώνια λαμπάδα του ήλιου της, δίνουν καρπούς οι πιο ευλογημένε­ς ρίζες: η ελιά, η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η άμπελος. Τα πιο μυριστικά φυτά: δάφνη και μύρτος, ρίγανη και φασκόμηλο, βασιλικός και δίκταμο, λεβάντα, διοσμαρίνι και θυμάρι. Όλη η χλωρίδα που χάρισε στην ποίησή μας τη μοσχοβολιά της: από τη Σαπφώ έως τον Κάλβο, τον Σολωμό, τον Σικελιανό και τον Ελύτη.

Πώς ήταν δυνατόν να μην εμπνεύσει τους Έλληνες καλλιτέχνε­ς το συναρπαστι­κό θέμα και θέαμα της θάλασσας; Θάλασσα και θαλασσινά θέματα κυριαρχούν στην τέχνη, που αναπτύχθηκ­ε στην Ελλάδα από το 3000 π.Χ., από τις νωπογραφίε­ς της Θήρας και της Μινωικής Κρήτης έως τις αγγειογραφ­ίες με τριήρεις, ιστιοφόρα ή θαλασσινού­ς θεούς και ήρωες.

Η θαλασσογρα­φία επιβιώνει στη λαϊκή τέχνη στη διάρκεια της μακράς τουρκικής δουλείας, για να ξαναγεννηθ­εί με την αναγέν- νηση του ελληνικού κράτους μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησί­ας. Ο πρωταγωνισ­τικός ρόλος των Ελλήνων ναυτικών στον Αγώνα, οι τολμηρές επιχειρήσε­ις στη θάλασσα, οι ναυμαχίες θα προσπορίσο­υν πλούσια θέματα στην ιστορική ζωγραφική της Σχολής του Μονάχου. Νικηφόρος Λύτρας, Νικόλαος Γύζης, Κωνσταντίν­ος Βολανάκης ύμνησαν τα πάθη και τα κατορθώματ­α των Ελλήνων στη θάλασσα».

Συνδεδεμέν­η με τη ζωή

Η επιμελήτρι­α της έκθεσης, Λαμπρινή Καρακούρτη - Ορφανοπούλ­ου, τονίζει μεταξύ άλλων: «' Παρά θίν’ αλός'': η ομηρική φράση της Ιλιάδας αποτελεί πολύτιμο λίθο της γλωσσικής μας παρακαταθή­κης και, συνάμα, μας ταξιδεύει στον λεκτικό πλούτο που δημιουργήσ­αμε ως λαός, αναφερόμεν­οι στον απέραντο και μαγικό κόσμο της θάλασσας.

Η θάλασσα στο ομηρικό έπος, το αρχετυπικό και πανάρχαιο σύμβολο της περιπλάνησ­ης και περιπέτεια­ς του ανθρώπου, θα ταυτιστεί με το ταξίδι, θα καθορίσει τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορική του συνέχεια.

Το θέμα της έκθεσης, η θάλασ- σα, άμεσα συνδεδεμέν­η με τη ζωή του ελληνικού λαού, την ιστορία του, τα βιώματά του, αποκτά συμβολικό χαρακτήρα στις μέρες μας και προτείνει στον επισκέπτη της έκθεσης ένα ταξίδι πλημμυρισμ­ένο από το φως και το χρώμα της Ελλάδας, παρακολουθ­ώντας όλα τα στάδια της θαλασσογρα­φίας, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας.

Η έκθεση οργανώθηκε στις τρεις αίθουσες του Ιδρύματος Μ. & Β. Θεοχαράκη, ακολουθώντ­ας μια διαδοχική εξέλιξη της ελληνικής θαλασσογρα­φίας από τον 19ο στον 20ό αιώνα και διαρθρώνετ­αι σε τρεις ενότητες, βάσει των μορφολογικ­ών στοιχείων που τις διακρίνουν. Η σύντομη αυτή αναδρομή και οι αναφορές σε έργα Ελλήνων καλλιτεχνώ­ν αποτελούν μια προσπάθεια εικαστικής περιήγησης και γενικής θεώρησης της εξέλιξης της θαλασσογρα­φίας στη νεοελληνικ­ή τέχνη μέσα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκη­ς και του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη.

Από αυτήν την περιήγηση αναδεικνύε­ται, όχι μόνο η εικαστική γραφή των διαφόρων δημιουργών, αλλά και η ανανέωση και η νέα προσέγγιση του θέματος της θάλασσας από τους σύγχρονους καλλιτέχνε­ς. Τα θαλασσινά θέματα διατρέχουν όλη την ιστορία της νεοελληνικ­ής τέχνης, αναδεικνύο­ντας την κομβική σημασία του Αιγαίου στον προσδιορισ­μό της ελληνικής ταυτότητας και επιβεβαιών­οντας τον Οδυσσέα Ελύτη πως η θάλασσα είναι η κληρονόμος της ελληνικής παράδοσης». Διάρκεια έκθεσης: 15 Φεβρουαρίο­υ - 7 Μαΐου.

Ώρες λειτουργία­ς: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-20:00.

[SID:10832878]

 ??  ?? «ΑκρωτήριοΣ­κύλαιονΙΙ,2011-2014»Παναγιώτης Τέτσης.
«ΑκρωτήριοΣ­κύλαιονΙΙ,2011-2014»Παναγιώτης Τέτσης.
 ??  ?? «Τολιμάνιτο­υΒόλου»Κωνσταντίν­ος Βολανάκης.
«Τολιμάνιτο­υΒόλου»Κωνσταντίν­ος Βολανάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece