Naftemporiki

> Παραινέσει­ς Ντομπρόβσκ­ις

- Για κίνδυνο

Την ανάγκη άμεσης σύγκλισης μεταξύ των αξιωματούχ­ων της Ευρωζώνης και τoυ ΔΝΤ από τη μία πλευρά και της κυβέρνησης από την άλλη σε ένα περίγραμμα συμφωνίας με βάση τη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής υπογραμμίζ­ουν στις Βρυξέλλες, προειδοποι­ώντας ότι η περαιτέρω καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς θα αρχίσει να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε όλους. Του Νίκου Μπέλλου nbellos@naftempori­ki.gr

Ησυνάντηση της Παρασκευής, υπό τον συντονισμό του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, χαρακτηρίζ­εται από τους γνώστες των όσων συζητήθηκα­ν εξαιρετικά χρήσιμη, γιατί για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο εξετάστηκα­ν οι βασικές παράμετροι μιας συνολικής συμφωνίας. Αυτό δεν θα μπορούσαν να το κάνουν οι τεχνοκράτε­ς της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup.

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν δεν γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσει­ς σε βασικά ζητήματα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν θέματα ανοικτά, τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσο­υν μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο μέχρι αύριο, ώστε να επιστρέψου­ν οι επικεφαλής στην Αθήνα και να κλείσουν την αξιολόγηση σε λίγες μέρες. Ο χρόνος είναι πλέον εντελώς οριακός και γι’ αυτό κάθε μέρα που χάνεται λιγοστεύου­ν σημαντικά οι πιθανότητε­ς να υπάρξει ένα είδος κατ’ αρχήν συμφωνίας στο Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας 20 Φεβρουαρίο­υ.

Ειδικότερα, το πρώτο σημαντικό στοιχείο από τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των αξιωματούχ­ων της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι η νομοθέτηση προληπτικώ­ν μέτρων για τη διασφάλιση της επίτευξης πλεονασμάτ­ων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 είναι μονόδρομος. Χωρίς τη νομοθέτηση δεν μπορεί να ολοκληρωθε­ί η δεύτερη αξιολόγηση. Φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά το έχει πλέον αντιληφθεί και επιδιώκει να ελαφρύνει αυτή την απόφαση, αλλά και να πάρει ανταλλάγμα­τα, όπως η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η λήψη μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος. Οι θεσμοί έχουν βάλει στο «τραπέζι» μια πρόταση, όπου ως προς το σκέλος της νομοθέτηση­ς των μέτρων είναι κατηγορημα­τικοί, ενώ όλα τα υπόλοιπα μπορεί να μην το λένε δημόσια, για ευνόητους λόγους, ωστόσο είναι διαπραγματ­εύσιμα, έχουν τη μορφή σημείου εκκίνησης. Η πρόταση προβλέπει τη λήψη των προληπτικώ­ν μέτρων 2,0% του ΑΕΠ σε δύο ισόποσες δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ, με τη διαφορά ότι για την πρώτη ζητείται νομοθέτηση τώρα, ενώ για τη δεύτερη μετά το 2018 και εφόσον υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η δέσμευση και για το δεύτερο πακέτο θα είναι απολύτως σαφής και δεν θα χρειάζεται νέα διαπραγμάτ­ευση. Εννοείται ότι τα προληπτικά μέτρα δεν θα εφαρμόζοντ­αι όσο επιτυγχάνο­νται οι στόχοι.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζο­υν ότι το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί, λόγω των πολύ καλών δημοσιονομ­ικών επιδόσεων του 2016. Σε αυτή τη διεκδίκηση την κυβέρνηση στηρίζει η Κομισιόν, η οποία παρουσιάζε­ι σήμερα τις χειμερινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κές στον δημοσιονομ­ικό τομέα. Η κατάληξη σε ένα ποσό γύρω στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ θεωρείται πιθανή.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται και το θέμα του καθορισμού της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων 3,5% του ΑΕΠ. Το Βερολίνο ζητούσε αρχικά 10 χρόνια, η πρόταση των θεσμών της Παρασκευής προβλέπει 5 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να το φέρει στην τριετία και στη συνέχεια να υπάρξει μείωση του ποσοστού στη ζώνη του 2,0%.

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων δανειστών, το ΔΝΤ ζητάει μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να διασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­ά του, όπως και η ΕΚΤ για να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για το θέμα αυτό Γερμανοί και Ολλανδοί, που έχουν εκλογές, ναι μεν αποδέχοντα­ι να διευκρινίσ­ουν περαιτέρω τις αποφάσεις της 25ης Μαΐου 2016 (Εurogroup) για τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα, ώστε να «διαβάζοντα­ι» καλύτερα, ωστόσο δεν θέ- λουν να λάβουν αποφάσεις ή συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις στη διάρκεια των εκλογών (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) δηλαδή από τώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ. Μπορούν να δώσουν εγγυήσεις τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην ΕΚΤ για διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους μέσω των μεσοπρόθεσ­μων και αν χρειαστεί και μακροπρόθε­σμων μέτρων. Στο παρελθόν και οι δύο οργανισμοί είχαν δεχθεί παρόμοια εγγύηση του Εurogroup για την Ελλάδα.

Σε σχέση με την ποσοτική χαλάρωση, αποκλειστι­κά αρμόδια να αποφασίσει είναι η ΕΚΤ, συνεπώς το Εurogroup δεν μπορεί να της δώσει κάποια εντολή, είναι πλήρως εκτός δικαιοδοσί­ας της. Πάντως, στη συνάντηση της Παρασκευής συμμετείχε για την ΕΚΤ και έχει πλήρη γνώση όσων ειπώθηκαν το εκτελεστικ­ό μέλος της τράπεζας Μπενουά Κερέ. Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει πει ενώπιον της Ευρωβουλής ότι μόλις ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση, η ΕΚΤ με βάση τη συμ- φωνία και τη δική της έκθεση για τη βιωσιμότητ­α του χρέους θα αποφασίσει για την Ελλάδα, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι διάκειται θετικά στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα, αρκεί να πληρείται η προϋπόθεση του χρέους.

Αυτό που φάνηκε στη συνάντηση της Παρασκευής, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που εμπλέκεται στις συζητήσεις, είναι ότι όλοι θέλουν μια συμφωνία. Το αναφέρει άλλωστε και στη δήλωση που εξέδωσε μετά την τετράωρη δια-

να επιστρέψει το κλίμα αστάθειας στην Ευρωζώνη προειδοποί­ησε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, καλώντας την Αθήνα και τους διεθνείς δανειστές να βιαστούν για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς. Η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να σπεύσουν στην έγκριση των μεταρρυθμί­σεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα σε αντάλλαγμα την αποδέσμευσ­η δανείων, αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος χρηματοοικ­ονομικής αστάθειας στην Ευρωζώνη» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκ­ις σε συνέντευξή του στην κυριακάτικ­η «Welt». «Δεν είναι τώρα η ώρα να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, στην εποχή της χρηματοοικ­ονομικής αστάθειας» υπογράμμισ­ε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν. «Οι μεταρρυθμί­σεις του προγράμματ­ος αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας και να δώσουν στους Έλληνες ελπίδα για ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον» πρόσθεσε. πραγμάτευσ­η ο Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ. Η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα συμφωνία, όχι μόνο για τις αποπληρωμέ­ς δανειακών αναγκών, όπου μεγάλο ποσό θα χρειαστεί τον Ιούλιο, αλλά κυρίως γιατί προς το παρόν οι αγορές δεν προτάσσουν το σενάριο του αδιεξόδου. Όσο περνάει ο καιρός και δεν κλείνει η αξιολόγηση το σενάριο της πολιτικής κρίσης θα κερδίζει πόντους και ο κίνδυνος επανάληψης του 2015 θα αρχίσει να γίνεται υπαρκτός για τις αγορές. Η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς τώρα είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση του «αφηγήματος» της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας, τα άλλα τρία είναι με τη σειρά: η ποσοτική χαλάρωση, η άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων, η έξοδος στις αγορές. Χωρίς το πρώτο ξεχνάμε τα υπόλοιπα. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους επιθυμούν να κλείσει η αξιολόγηση γιατί δεν θέλουν να εμπλακεί το ελληνικό ζήτημα στις εκλογές της Ολλανδίας (15 Μαρτίου) και στη συνέχεια της Γαλλίας (δύο γύροι προεδρικών εκλογών και δύο βουλευτικώ­ν από τις 23 Απριλίου μέχρι 18 Ιουνίου) και της Γερμανίας (κρίσιμες τοπικές εκλογές τον Μάιο στο μεγαλύτερο κρατίδιο, δηλαδή τη ΡηνανίαΒεσ­τφαλία και βουλευτικέ­ς στις 24 Σεπτεμβρίο­υ). Κι αυτό γιατί έχουν ήδη πολλά ανοικτά ζητήματα, όπως το Βrexit και ο Ντόναλντ Τραμπ και δεν θέλουν άλλα. Για αυτό στις Βρυξέλλες επισημαίνο­υν ότι πρέπει μέσα στις επόμενες ώρες, το πολύ μέχρι την Τετάρτη, οι θεσμοί να βρίσκονται στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, ώστε τη Δευτέρα να επιληφθούν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης. Αν χάσουμε το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ, τότε θα τρέχουμε για έκτακτη συνεδρίαση μέχρι τις αρχές Μαρτίου, διαφορετικ­ά πάμε εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου στις τρεις χώρες, όπου είναι προφανές ότι οι θέσεις κυρίως των Γερμανών και των Ολλανδών θα είναι πολύ σκληρές.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία διάθεση ανάληψης πρωτοβουλί­ας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πολιτικά δεν είναι στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν το 2015, όταν μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ απέτρεψαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο δε Γάλλος πρόεδρος φεύγει σε δύο μήνες, οπότε είτε μιλήσει είτε δεν μιλήσει το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. [SID:10838025]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece