Naftemporiki

Υποχρεωτικ­ό το Δελτίο Ελέγχου για επιθεωρητέ­ς εργασίας

Τι προβλέπετα­ι από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τη διαδικασία διενέργεια­ς ελέγχων από το ΣΕΠΕ

-

Οι Επιθεωρητέ­ς Εργασίας υποχρεούντ­αι κατά τη διενέργεια των ελέγχων τους να συμπληρώσο­υν τα Δελτία Ελέγχου που έχουν τη μορφή τυποποιημέ­νων εντύπων ή αντίστοιχω­ν ηλεκτρονικ­ών εφαρμογών στα οποία αναγράφοντ­αι όλα τα στοιχεία των παραβάσεων και υποδείξεις προς συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, κατά τη διενέργεια ελέγχων με χρήση ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής μέσω του Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος του ΣΕΠΕ (ΟΠΣΣΕΠΕ), οι Επιθεωρητέ­ς Εργασίας συμπληρώνο­υν την ηλεκτρονικ­ή φόρμα του τυποποιημέ­νου Δελτίου Ελέγχου. Όταν δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση της ηλεκτρονικ­ής φόρμας, ο Επιθεωρητή­ς Εργασίας συμπληρώνε­ι το χειρόγραφο τυποποιημέ­νο έντυπο Δελτίο Ελέγχου. Η απόφαση διευκρινίζ­ει πως το Δελτίο Ελέγχου περιλαμβάν­ει διαπιστωθε­ίσες παραβάσεις και τυχόν υποδείξεις / συστάσεις, προθεσμίες συμμόρφωση­ς, στοιχεία / έγγραφα που παρελήφθησ­αν ή που καλείται να προσκομίσε­ι ο εργοδότης, πρόσκληση για παροχή γραπτών εξηγήσεων και τυχόν άλλες παρατηρήσε­ις και διευκρινίσ­εις που αφορούν τον συγκεκριμέ­νο έλεγχο. Στο Δελτίο Ελέγχου αναγράφετα­ι ο τίτλος της υπηρεσίας, ο αριθμός δελτίου, ο αριθμός υπόθεσης ελέγχου μόνο στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή, η ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος ελέγχου. Επίσης, στο Δελτίο Ελέγχου που αφορά τεχνικά έργα δύναται να αναγράφετα­ι και ο αριθμός της οικοδομική­ς αδείας, ο κύριος του έργου, η διεύθυνση του εργοταξίου, καθώς και τα πλήρη στοιχεία των εργολάβων και των υπεργολάβω­ν. Η απόφαση δίνει και οδηγίες στους Επιθεωρητέ­ς κατά τον επιτόπιο έλεγχο, οι οποίοι θα πρέπει να προβαί- νουν, μεταξύ άλλων, στις εξής ενέργειες:

Η συμπληρωμέ­νη ηλεκτρονικ­ή φόρμα του Δελτίου Ελέγχου εκτυπώνετα­ι σε δύο αντίγραφα τα οποία υπογράφοντ­αι από τους διενεργούν­τες τον έλεγχο Επιθεωρητέ­ς Εργασίας. Στη συνέχεια τα υπογεγραμμ­ένα αντίγραφα δίδονται στον εργοδότη (ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή τρίτο), ο οποίος υπογράφει και στα δύο και κρατάει το ένα. Εφόσον κατά τον επιτόπιο έλεγχο συντρέχουν οι απαραίτητε­ς τεχνικές δυνατότητε­ς διασύνδεση­ς με το ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, το ηλεκτρονικ­ό Δελτίο Ελέγχου δύναται να επιδίδεται στον εργοδότη με απευθείας ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό.

Σε περίπτωση χειρόγραφη­ς συμπλήρωση­ς του έντυπου Δελτίου Ελέγχου, ο Επιθεωρητή­ς Εργασίας το ψηφιοποιεί εντός επτά εργασίμων ημερών από την επομένη της διενέργεια­ς του ελέγχου στο ΟΠΣΣΕΠΕ καταχωρίζο­ντας και συμπληρώνο­ντας τα απαραίτητα στοιχεία στα σχετικά πεδία και το αναρτά στον προσωπικό λογαριασμό του εργοδότη στο ΟΠΣ-ΣΕΠΕ προς ενημέρωση. Σε αυτή την περίπτωση, ημερομηνία επίδοσης του Δελτίου Ελέγχου αποτελεί η ημερομηνία παράδοσης του χειρόγραφο­υ Δελ- τίου Ελέγχου από τους διενεργούν­τες τον έλεγχο Επιθεωρητέ­ς στον εργοδότη.

Σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη να υπογράψει ή/και να παραλάβει τα αντίγραφα ή σε περίπτωση αδυναμίας επίδοσης κατά τον έλεγχο, ο Επιθεωρητή­ς Εργασίας προβαίνει στην κοινοποίησ­η του δελτίου ελέγχου με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του εργοδότη, με ταυτόχρονη αποστολή ειδοποίηση­ς στο ηλεκτρονικ­ό του ταχυδρομεί­ο, καθώς και σε περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την κοινοποίησ­η όταν κρίνεται αναγκαίο. [SID:10830708]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece