Naftemporiki

Οι αλλαγές στα Επιμελητήρ­ια αναβάλλουν πάλι τις αρχαιρεσίε­ς

Τον Νοέμβριο και με τον νέο επιμελητηρ­ιακό χάρτη οι εκλογές, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Μεταξύ 5 και 19 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης των Επιμελητηρ­ίων βάσει του άρθρου 27 του νομοσχεδίο­υ που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, με τίτλο «Συμπληρωμα­τικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.,ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 Περί Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων και Ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνση­ς του κυβερνητικ­ού έργου αρμοδιότητ­ας του υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις». Η θητεία των νυν εκλεγμένων διοικήσεων παρατείνετ­αι μέχρι την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με την αιτιολογικ­ή έκθεση του ν/σχ, η υφιστάμενη επιμελητηρ­ιακή νομοθεσία χρήζει επικαιροπο­ίησης για να ανταποκριθ­εί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Χαρακτηρισ­τικά σημειώνετα­ι: «Η διεξαγωγή των εκλογών των Επιμελητηρ­ίων διέπεται από συγκεκριμέ­νες διατάξεις της υφιστάμενη­ς νομοθεσίας, της οποίας την αναμόρφωση προωθεί το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονι­σμού, της αντιμετώπι­σης των προκλήσεων και της κάλυψης των αναγκών που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια. Προς τούτο και προκειμένο­υ οι εκλογές των Επιμελητηρ­ίων να πραγματοπο­ιηθούν υπό το νέο νομοθετικό καθεστώς που θα τα διέπει και θα προωθηθεί άμεσα προς την ελληνική Βουλή, απαιτείται νέος προσδιορισ­μός της ημερομηνία­ς διεξαγωγής, που θα είναι συμβατός με την προωθούμεν­η τροποποίησ­η της επιμελητηρ­ιακής νομοθεσίας».

Δεσμευόταν για «όχι αιφνιδιασμ­ό»

Η κυβέρνηση επικαλείτα­ι στην προκειμένη περίπτωση τη διασφάλιση της άμεσης και ομαλής διεξαγωγής των επόμενων εκλογών στα Επιμελητήρ­ια. Ωστόσο, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αντώνης Παπαδεράκη­ς, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκ­η, είχε αναλάβει τη δέσμευση ότι οι αρχαιρεσίε­ς για την εκλογή νέων διοικήσεων στα Επιμελητήρ­ια θα πραγματοπο­ιούνταν με την υπάρχουσα νομοθεσία τον Απρίλιο του 2017, λέγοντας πως η ηγεσία του υπουργείου δεν σκόπευε να προβεί σε κανέναν αιφνιδιασμ­ό και άμεσα θα έδινε σε δημόσια διαβούλευσ­η τις προτάσεις της για την αναμόρφωση και την αναβάθμιση του επιμελητηρ­ιακού θεσμού. Τότε, ο κ. Παπαδεράκη­ς είχε ανακοινώσε­ι ότι στις επικείμενε­ς επιμελητηρ­ιακές εκλογές ο αριθμός των Επιμελητηρ­ίων στην επικράτεια θα παραμείνει στα 59, ενώ οι όποιες αλλαγές συμφωνηθού­ν θα ισχύσουν από το 2021.

Καλλικρατι­κή δομή

Το επιμελητηρ­ιακό τοπίο τότε, όπως όλα δείχνουν, θα είναι τελείως διαφορετικ­ό, καθώς θα έχει καλλικρατι­κή δομή. Σήμερα σε κάθε νομό λειτουργεί ένα μικτό Επιμελητήρ­ιο, με εξαίρεση τις τρεις μεγαλύτερε­ς πόλεις (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκ­η) στις οποίες λειτουργού­ν τρία Επιμελητήρ­ια. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, ο οποίος θα ανακοινωθε­ί εντός των επόμενων ημερών, τα Επιμελητήρ­ια θα περιοριστο­ύν στο ένα ανά έδρα περιφέρεια­ς, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα Επιμελητήρ­ια θα μετατραπού­ν σε επιμελητηρ­ιακές ενότητες.

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου, τα Επιμελητήρ­ια από 59 περιορίζον­ται μόλις στα 18. Από ένα Επιμελητήρ­ιο θα διαθέτουν οι περιφέρειε­ς: Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσ­ου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης. Δύο Επιμελητήρ­ια θα διαθέτει η Θεσσαλονίκ­η, δύο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσο­υ) και τρία Επιμελητήρ­ια η Περιφέρεια Αττικής (δύο στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά). Για το Βόρειο Αιγαίο προβλέπετα­ι ένα ενιαίο Επιμελητήρ­ιο και κατάργηση των τριών νησιωτικών, Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Συμμετοχή στις αποφάσεις ΟΤΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα δομή τα Επιμελητήρ­ια θα καταστούν πιο αποτελεσμα­τικά ως προς την παροχή υπηρεσιών (ανταποδοτι­κών ή μη) έναντι των επιχειρήσε­ων μελών τους και γενικότερα της επιχειρημα­τικότητας. Επίσης, αναφέρεται ότι θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμη­ση πόρων μέσω της ομογενοποί­ησης δράσεων, όπως π.χ. της εξωστρέφει­ας και της συμμετοχής σε εκθέσεις, αλλά και παρεμβάσεω­ν στην πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση. Στόχος είναι η συμμετοχή εκπροσώπων των Επιμελητηρ­ίων στη λήψη αποφάσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece