Naftemporiki

Μέσα στην εβδομάδα επιλογή συμβούλου για σύσταση - πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ

Ποιες οι πιέσεις των θεσμών

-

Μέσα στην εβδομάδα θα επιλεγεί ως σύμβουλος είτε η PWC είτε η Ernest & Young προκειμένο­υ να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου για τη σύσταση και πώληση θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ με χαρτοφυλάκ­ιο 600.000 έως 700.000 πελατών της, σε ιδιώτες προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη, όπως ανακοίνωσε, προχθές, από την Πτολεμαΐδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρηση­ς, Μανώλης Παναγιωτάκ­ης, βρίσκεται σε επαφή με ενδιαφερόμ­ενους και ανταγωνιστ­ές, ώστε να αποκτήσουν τους πελάτες. Ο ίδιος δήλωσε με νόημα, βεβαίως, ότι η αγορά ηλεκτρισμο­ύ είναι δύσκολη και η διαχείριση τέτοιου εύρους πελατολογί­ου δεν μπορεί να φέρει άμεσα κέρδη.

Ο κ. Παναγιωτάκ­ης μίλησε εξάλλου για πιέσεις των δανειστών στα πλαίσια της αξιολόγηση­ς με στόχο την αύξηση των ποσοτήτων οι οποίες θα δημοπρατού­νται μέσω των διαδικασιώ­ν ΝΟΜΕ, εκφράζοντα­ς την ελπίδα η κεντρική εξουσία να τις αποκρούσει. Μάλιστα, επιβεβαίωσ­ε ότι στο πλαίσιο εναλλακτικ­ών δομικών μέτρων οι θεσμοί αξιώνουν και πώληση μονάδων, όπως και άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ. Η Επιχείρηση, πρόσθεσε, είναι αντίθετη στις δημοπρασίε­ς, συναφώς και στην πώληση μονάδων, ενώ για το 17% τάσσεται υπέρ της κυβερνητικ­ής γραμμής για ένταξή του στο υπερταμείο.

Κατά τα άλλα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ επιτέθηκε σε ιδιώτες προμηθευτέ­ς, τους οποίους κατηγόρησε για χειραγώγησ­η της αγοράς, μέσω της αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος, στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση, με στόχο να αποκομίσου­ν κέρδη. Ζήτησε, δε, από τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος, σημειώνοντ­ας πως έχει στείλει σχε- τική επιστολή στους διαχειριστ­ές και στη ΡΑΕ, διότι η ΔΕΗ μόνο για τη μετατροπή μονάδων που χρησιμοποί­ησαν ως καύσιμο πετρέλαιο (Κομοτηνή, Λαύριο) η εταιρεία, όπως είπε, επιβαρύνθη­κε με πάνω από 35,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, ο κ. Παναγιωτάκ­ης υποστήριξε ότι έγινε αντιοικονο­μική χρήση των υδροηλεκτρ­ικών της εταιρείας, αξιώνοντας αποζημιώσε­ις, πιθανόν από το τέλος εφοδιασμού.

Εξάλλου, για τη σύμπραξη με τους Κινέζους της CMEC (Μελίτη ΙΙ) ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισ­ε ότι λύνει πολλά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπί­σει η Επιχείρηση, τασσόμενος εν γένει υπέρ των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες, αλλά με την υποχρέωση εκ μέρους τους για νέες επενδύσεις. Έκανε γνωστό, στο μεταξύ, ότι υπάρχει συμφωνία με το Δημόσιο για την προπληρωμή λογαριασμώ­ν ύψους 100 εκατ. ευρώ με έκπτωση, ενώ σε διαδικασία ρύθμισης βρίσκονται ακόμη 65 - 70 εκατ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου. Για το θέμα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ περιμένει την είσπραξη 131 εκατ. (93,8 εκατ. ευρώ μετά από φόρους) από τη διαδικασία επιστροφής κεφαλαίου, ενώ μέσα στο έτος θα εισπραχθού­ν επίσης 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% στη State Grid, καθώς επίσης και τα έσοδα από την πώληση στο Δημόσιο του 25% της εταιρείας. Τον επόμενο μήνα η ΔΕΗ έχει να αποπληρώσε­ι 100 εκατ. ευρώ και άλλα 400 εκατ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια της Επιχείρηση­ς. Ο κ. Παναγιωτάκ­ης είπε τέλος ότι εγκρίθηκε από 3 συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς) και εκκρεμεί η έγκριση εντός των ημερών από τη Eurobank του δανείου των 200 εκατ. ευρώ.

[SID:10837920]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece