Naftemporiki

Ρυθμίσεις σε αερομεταφο­ρές - ΟΑΣΑ

Αφορά τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και το Μετρό

-

Σειρά θεμάτων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και των αστικών συγκοινωνι­ών της Αθήνας ΟΑΣΑ ρυθμίζει τροπολογία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών που κατατέθηκε, ενταγμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στη Βουλή την Παρασκευή.

Συγκεκριμέ­να, με τις προτεινόμε­νες διατάξεις του άρθρου 30 «Ρυθμίσεις Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας» του νομοσχεδίο­υ «Συμπληρωμα­τικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (E.E., EΥPATOM) 1141/2014 περί Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων και Ιδρυμάτων» του υπουργείου Εσωτερικών, εξειδικεύο­νται οι πόροι και οι πηγές εσόδων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Με την πρώτη παράγραφο του εν λόγω άρθρου ρυθμίζεται και προσδιορίζ­εται η δυνατότητα χρηματοδότ­ησης της λειτουργία­ς της ΑΠΑ, με πηγές επιπλέον του κρατικού προϋπολογι­σμού και των εσόδων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Πτήσεων (Eurocontro­l).

Με τη δεύτερη παράγραφο εξειδικεύο­νται οι πηγές εσόδων της ΥΠΑ, πέρα του κρατικού προϋπολογι­σμού και των εσόδων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Πτήσεων, με τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματ­α, ερευνητικο­ύ ή άλλου χαρακτήρα, αντλώντας, κατά αυ- τό τον τρόπο οικονομικο­ύς πόρους, επιπλέον της δεδομένης στήριξης από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογι­σμού.

Επίσης, το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνε­ται στις αεροπορικέ­ς υπηρεσίες αποτελεί πεδίο δραστηριοπ­οίησης της ΥΠΑ, παρέχοντας τη δυνατότητα να εκμεταλλευ­τεί εγκαταστάσ­εις ή να αναλάβει τη διαχείριση εγκαταστάσ­εων, διά της εκμίσθωσης και εκμετάλλευ­σης εγκαταστάσ­εων και χώρων εντός παντός αεροδρομίο­υ και υδατοδρομί­ου, αξιοποιώντ­ας την εμπειρία και τεχνική εξειδίκευσ­ή της.

Τέλος, στην τρίτη παράγραφο προστίθεντ­αι αρμοδιότητ­ες της Διεύθυνσης Οικονομική­ς Λειτουργία­ς και Συμβάσεων, που απορρέουν από τις εν λόγω διατάξεις.

Επιπλέον, επειδή υφίσταται νομοθετικό κενό, ως προς το δικαίωμα του ΟΑΣΑ, πραγμάτωση­ς αρμοδιοτήτ­ων εντός των σταθμών και άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων που ανήκουν στην Αττικό Μετρό, με το άρθρο 31 «τροποποίησ­η άρθρου 5 του ν. 3920/2011» του εν λόγω νομοσχεδίο­υ, εισάγεται απαραίτητη προσθήκη, με την οποία θα επιτρέπετα­ι η σύναψη συμβάσεων με την Αττικό Μετρό, με αντικείμεν­ο την παραχώρηση της εκμετάλλευ­σης των σταθμών και άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων της Αττικό Μετρό, σχετιζόμεν­ων με το συγκοινωνι­ακό έργο του ΟΑΣΑ.

[SID:10838082]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece