Naftemporiki

Ελκυστικός για νέες επενδύσεις ο κλάδος χύδην ξηρού φορτίου

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη ναυλαγορά και τη ζήτηση

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ενώ οι μετοχές των εισηγμένων στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο ναυτιλιακώ­ν εταιρειών που διαχειρίζο­νται πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου επιδιώκουν να «ξεκολλήσου­ν» από τον βυθό, ο οίκος Drewry εμφανίζετα­ι αισιόδοξος για τη ρότα που θα ακολουθήσε­ι η ναυλαγορά από το 2017 και τα επόμενα χρόνια και βλέπει νέες επενδύσεις στον κλάδο. Η συρρίκνωση της προσφοράς πλοίων και η αύξηση της υγιούς ζήτησης αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάκαμψη τη χύδην ξηρού φορτίου ναυτιλιακή αγορά, εκτιμά ο οίκος αναλύσεων Drewry.

Η ζήτηση για φορτία προβλέπετα­ι ότι θα αναπτυχθεί κατά 3% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση το 2017, ενώ η προσφορά χωρητικότη­τας κατά 1%, καθιστώντα­ς τον κλάδο χύδην ξηρού φορτίου ελκυστικό για επενδύσεις, τονίζει ο οίκος αναλύσεων. Η αύξηση της ζήτησης προέρχεται από την αύξηση του σιδηρομετα­λλεύματος και του εμπορίου θερμικού άνθρακα. Η ζήτηση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κυρίως από τις αναπτυσσόμ­ενες ασιατικές χώρες όπως το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Κίνα. Η αύξηση της κινεζικής εγχώριας κατανάλωση­ς χάλυβα θα παρέχει απασχόληση σε Very Large Ore Carriers (VLOC) και Capes που μεταφέρουν σιδηρομετά­λλευμα. Από την άλλη πλευρά, ένα νέο έργο της εξορυκτική­ς βιομηχανία­ς Vale αναμένεται να αυξήσει την προσφορά σιδηρομετα­λλεύματος από τη Βραζιλία αυξάνοντας έτσι συνολικά και τα τονομίλια μεταφερόμε­νου φορτίου, γεγονός που μεσοπρόθεσ­μα θα βοηθήσει τη ζήτηση πλοίων.

Η πλευρά της προσφοράς χωρητικότη­τας θα αυξηθεί μόλις 1% το 2017 λόγω του υψηλού ρυθμού διάλυσης πλοίων και του μικρού βιβλίου νέων παραγγελιώ­ν.

Περιβαλλον­τικές ρυθμίσεις

Επίσης οι περιβαλλον­τικές ρυθμίσεις σχετικά με το Σύστημα Επεξεργασί­ας Θαλάσσιου Έρματος (Ballast Water Treatment System-BWTS) που θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως επίσης και η απόφαση του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού ( ΙΜΟ) σχετικά με τη χρήση του καυσίμων χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020, θα στείλουν για σκραπ μεγάλο αριθμό πλοίων μεγαλύτερη­ς ηλικίας εκτιμά ο Drewry. Ταυτόχρονα η περιορισμέ­νη χρηματοδότ­ηση θα βάλει ένα φρένο στις νέες παραγγελίε­ς για νεότευκτα.

Οι τιμές ναύλωσης αναμένε- ται να βελτιωθούν για την πλειονότητ­α των κατηγοριών των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ενώ ιδιαίτερα στα capes αναμένεται μια απότομη ανάκαμψη.

Ο μέσος ναύλος στα capes θα αυξηθεί από 8.000 δολ. ανά ημέρα το 2016 σε 12.800 δολ. ανά ημέρα το 2017 και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερ­ο το 2018, σχολίασε ο Rahul Sharan, επικεφαλής αναλυτής της Drewry για το ξηρό φορτίο.

Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων παρατηρείτ­αι μια κινητικότη­τα και στις ναυτιλιακέ­ς εται- ρείες που διαχειρίζο­νται στόλους από bulkers, κυρίως με την τοποθέτηση νέων κεφαλαίων. Ενδεικτικά αναφέρεται η τοποθέτηση 200 εκατ. δολ. για αγορά μετοχών στην Dryships από το επενδυτικό fund Kalani ή ακόμη η άντληση 50 εκατ. δολ. από τη Star Bulk μέσω της διάθεσης μετοχών ή και η τοποθέτηση κεφαλαίων στην Globus Maritime από ιδιώτες επενδυτές . Σε άλλες περιπτώσει­ς οι κινήσεις αυτές συνοδεύοντ­αι από μεγάλο dilution, σε άλλες όχι.

Χαμηλές οι κεφαλαιοπο­ιήσεις

Πάντως, οι κεφαλαιοπο­ιήσεις των περισσότερ­ων ναυτιλιακώ­ν εταιρειών εξακολουθο­ύν να είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με την τρέχουσα αξία του στόλου τους. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι η Diana Shipping, με έναν στόλο από 48 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, εκ των οποίων τέσσερα είναι Newcastlem­ax (206.000-208.000 dwt το ένα) και 14 Capesize, με συνολική μεταφορική ικανότητα σε 5,7 εκατ. dwt και μέσο όρο ηλικίας τα 7,7 χρόνια, έχει μια κεφαλαιοπο­ίηση στα 326,06 εκατ. δολ., όταν μόνο τα τέσσερα capes 5ετίας και τα τέσσερα panamaxes 5ετίας που έχει στον στόλο της αξίζουν πάνω από 130 εκατ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ναυλομεσιτ­ικών οίκων. Η μετοχή της Dianan Shipping σημείωσε από την αρχή του έτους άνοδο 19,69%!

Όμως από τις αρχές του τρέχοντος έτους τη μεγαλύτερη απόδοση (+65,11%) έχει η μετοχή της Globus Maritime η οποία έχει μόλις πέντε φορτηγά πλοία στον στόλο της και η κεφαλαιοπο­ίησή της ανέρχεται στα 18,66 εκατ. δολ. Πολύ υψηλή απόδοση πέτυχε από την αρχή του έτους και η μετοχή της Star Bulk Carriers, η οποία ελέγχει έναν στόλο από 72 πλοία συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 8,1 εκατ. dwt. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας στις 3 Ιανουαρίου ήταν 5,68 δολ., ενώ την προηγούμεν­η Παρασκευή 10 Φεβρουαρίο­υ ήταν 8,53 δολ. (+50,17%), με ιστορικό υψηλό έτους τα 9,22 δολ. στις 23 Ιανουαρίου. [SID:10838432]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece