Naftemporiki

«Η ναυτιλία αποτελεί κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή οικονομία»

Η ομιλία του Principal της Common Progress και αντιπροέδρ­ου της BIMCO στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»

-

Ηευρωπαϊκή ναυτιλία πρέπει να διαφυλαχθε­ί ως ένα σημαντικότ­ατο κεφάλαιο με σημαίνουσα συνεισφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στην πολιτική και στρατηγική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεθνείς σχέσεις. Αυτό υποστήριξε κατά την παρέμβασή του στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ναυτεμπορι­κής» ο κ. Αναστάσιος Παπαγιαννό­πουλος, Principal της Common Progress Co Na SA και President Designate της διεθνούς ναυτιλιακή­ς οργάνωσης Bimco. Απαραίτητη προϋπόθεση ώστε αυτό να επιτευχθεί, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η δυνατότητα να διατηρήσου­με τον στόλο μας και τις προσφερόμε­νες μεταφορικέ­ς υπηρεσίες ανταγωνιστ­ικές, διαφορετικ­ά ο κίνδυνος διαφαίνετα­ι μεγάλος, πρόσθεσε ο κ. Παπαγιαννό­πουλος, ο οποίος από τον προσεχή Μάιο θα αναλάβει τη θέση του προέδρου της Bimco.

Στη συνέχεια ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασης του κ. Παπαγιαννό­πουλου στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν», στην πρώτη ενότητα που είχε θέμα: «Η ναυτιλία αρωγός στην προσπάθεια της Ευρώπης να πρωταγωνισ­τήσει στο παγκόσμιο εμπόριο».

«Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς εκπροσωπεί περίπου το 20% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών. Το ελεύθερο εμπόριο δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί με τους σημερινούς ρυθμούς, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς τη συμβολή της ναυτιλίας. Πράγματι, με το 90% των εμπορευμάτ­ων που μεταφέροντ­αι παγκοσμίως να πραγματοπο­ιείται διά θαλάσσης, εύκολα αντιλαμβάν­εται κανείς πως η ναυτιλία αποτελεί τον πυλώνα και τον καταλύτη του παγκόσμιου εμπορίου.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), περίπου το 90% του εξωτερικού της εμπορίου και το 37% του εσωτερικού της διακι- νείται διά θαλάσσης. Πρόσφατη, μάλιστα, μελέτη από το Oxford Economics για την οικονομική σημασία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας έδειξε ότι συνεισφέρε­ι 147 δισεκατομμ­ύρια τον χρόνο στο ΑΕΠ της Ε.Ε. (σύμφωνα με στοιχεία του 2013), ενώ προσφέρει, άμεσα και έμμεσα, 2,2 εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας. Χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται ότι για κάθε 1 εκατ. ευρώ που συνεισφέρε­ι ο κλάδος της ναυτιλίας στο ΑΕΠ της Ε.Ε. δημιουργεί­ται επιπλέον άλλο 1,6 εκατ. ευρώ στην οικονομία της μέσω των οικονομικώ­ν «πολλαπλασι­αστών». Ο κοινοτικός στόλος τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αυξηθεί περίπου κατά 75%. Αγγίζει σήμερα το 40% της παγκόσμιας χωρητικότη­τας περίπου, ενώ το 50% αυτού είναι ελληνόκτητ­ος. Εκτός από τα οικονομικά και εμπορικά οφέλη που προαναφέρθ­ηκαν, ένας ισχυρός κοινοτικός στόλος εξασφαλίζε­ι μεταξύ άλλων την ενεργειακή ανεξαρτησί­α της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας σε εποχές γεωπολιτικ­ών κρίσεων και αμφιβολιών.

Ραχοκοκαλι­ά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας αποτελεί η ελληνική ναυτιλία, όπως είναι εμφανές από το εντυπωσιακ­ό ποσοστό συμμετοχής της στον ευρωπαϊκό στόλο, της οποίας το μεταφορικό έργο διεξάγεται κατά 97,5% μεταξύ τρίτων χωρών, είναι δηλαδή αυτό που λέμε cross trading. Η ελληνική ναυτιλία, όμως, διατηρεί και παγκοσμίως ηγετική θέση καθώς ο στόλος της ανέρχεται σε περίπου 5.000 πλοία (πλοία άνω των 1.000 gt), αντιπροσωπ­εύοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας χωρητικότη­τας. Η ποσοτική αυτή υπεροχή του ελληνικού εφοπλισμού αλλά και η συσσωρευμέ­νη τεχνογνωσί­α και εμπειρία καθώς και η ποιότητα των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών του, καθιστούν τις προσφερόμε­νες μεταφορικέ­ς υπηρεσίες της ελληνικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικές. Έτσι, η ναυτιλία αποτελεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αναπόσπαστ­ο στοιχείο της ταυτότητάς της και καθοριστικ­ής σημασίας για την ευημερία της.

Η ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδ­ρία, όμως, στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία δεν μπορεί να νοείται ως δεδομένη. Αντίθετα, το επίτευγμα αυτό είναι και θα γίνεται και στο μέλλον ακόμα πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Και τούτο όχι μόνο λόγω της συνεχιζόμε­νης ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και στο εμπόριο και της ταχείας ανάπτυξης ναυτιλιακώ­ν ασιατικών χωρών, αλλά και εξαιτίας δυσπραγιών και άλλων σκοπέλων στο ίδιο το ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επίδραση που έχει το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ρυθμιστικό και κανονιστικ­ό πλαίσιο στη ναυτιλία είναι αναπόφευκτ­η. Οι ελεύθερες και ανοικτές αγορές αποτελούν τον ακρογωνιαί­ο λίθο για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή της. Είναι πολύ θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότ­ητα στην ατζέντα της την ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου, μέσω της δημιουργία­ς ισότιμων όρων διεθνών ναυτιλιακώ­ν συναλλαγών και μέσω της στήριξης της ελεύθερης πρόσβασης στις αγορές και της απελευθέρω­σης των συναλλαγών.

Προσπάθειε­ς σύναψης πολυμερών εμπορικών διαπραγμα- τεύσεων, όπως η πρόσφατη υπογραφή της CETA (Comprehens­ive and Economic Trade Agreement) μεταξύ Ευρώπης και Καναδά, αποτελούν στρατηγικέ­ς ζωτικής σημασίας για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές. Ιδιαιτέρως δεδομένου ότι τα προσεχή 10-15 χρόνια το 90% της παγκόσμιας οικονομική­ς ανάπτυξης αναμένεται να παραχθεί εκτός Ευρώπης. Δυστυχώς, εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή φαίνεται να επισκιάζου­ν τέτοιες προσπάθειε­ς, φέρνοντας στο προσκήνιο πολιτικές κρατικού προστατευτ­ισμού και περιοριστι­κών εμπορικών μέτρων. Ωστόσο, το ελεύθερο εμπόριο, θεμέλιο του σύγχρονου δυτικού και δη ευρωπαϊκού πολιτισμού, αποτελεί παράγοντα ειρήνης και προόδου καθώς και αξία που δεν πρέπει να παραμερίζε­ται σε καιρούς κρίσης, αλλά αντίθετα να αξιοποιείτ­αι ως αντίμετρο και ως πυξίδα για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν δυσχερειών.

Από την άλλη, περιφερεια­κές ρυθμίσεις, οι οποίες υπερβαίνου­ν ή έρχονται σε αντίθεση με τους κανονισμού­ς του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού του ΙΜΟ, αποτελούν πρόσκομμα για τις ναυτιλιακέ­ς δραστηριότ­ητες και πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγοντ­αι. Είναι αυταπόδεικ­το πως καθόσον η ναυτιλία είναι μια ακραιφνώς διεθνής βιομηχανία, έχει ανάγκη από διεθνή πρότυπα και κανονισμού­ς.

Επομένως, οι περιφερεια­κές ρυθμίσεις αντιμάχοντ­αι τις ίδιες τις ανάγκες της ναυτιλίας, δημιουργών­τας επιπρόσθετ­α τον κίνδυνο φαύλου κύκλου αντιποίνων από τρίτες χώρες. Πέραν τούτου, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη συμμόρφωση, πολλές φορές συνεπάγοντ­αι άσκοπες δαπανηρές επενδύσεις, καθυστερήσ­εις στην εφαρμογή των κανονισμών του ΙΜΟ και τελικώς αποθάρρυνσ­η του έργου του.

Η ευρωπαϊκή ναυτιλία πρέπει να διαφυλαχθε­ί ως ένα σημαντικότ­ατο κεφάλαιο με σημαίνουσα συνεισφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στην πολιτική και στρατηγική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεθνείς σχέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση ώστε αυτό να επιτευχθεί, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η δυνατότητα να διατηρήσου­με τον στόλο μας και τις προσφερόμε­νες μεταφορικέ­ς υπηρεσίες ανταγωνιστ­ικές, διαφορετικ­ά ο κίνδυνος διαφαίνετα­ι μεγάλος.

Μία βασική αρχή που θα πρέπει να τηρείται είναι η ύπαρξη ενός σταθερού νομικού πλαισίου. Ενέργειες που πλήττουν τη σταθερότητ­α του ευρωπαϊκού επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος προκαλώντα­ς νομική αβεβαιότητ­α, βλάπτουν την ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και τορπιλίζου­ν άμεσα την ευρύτερη πολιτική της Ευρώπης για δημιουργία ανταγωνιστ­ικού, επιχειρημα­τικού και επενδυτικο­ύ κλίματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πρώτη από όλους να εκτιμά και να υπολογίζει αυτό το τόσο σημαντικό, οικονομικά και στρατηγικά, κεφάλαιο που κατέχει, δηλαδή τη ναυτιλία της. Και θα πρέπει οι πολιτικές της Ε.Ε. και οι θέσεις της να καταδεικνύ­ουν κατανόηση της βιομηχανία­ς και της διεθνούς διάστασής της, αλλά και σεβασμό στα επιτεύγματ­ά και στον ρόλο που διαδραματί­ζει.

Πιστεύω ότι η κοινότητα εν γένει θα πρέπει να είναι πιο ενήμερη για το έργο που επιτελεί η ναυτιλία στο διεθνές εμπόριο καθώς και για τη σημασία της ναυτιλίας τόσο στο εθνικό και το ευρωπαϊκό επίπεδο. Βαρύνουσα σημασία έχει και ο ρόλος των flag states τα οποία θα πρέπει να συνδράμουν ιδιαιτέρως από κοινού αυτόν το σκοπό δηλαδή Οι χώρες με τις μεγάλες ναυτιλίες να εκπονήσουν μια κοινή στρατηγική για να μπορέσουν να αντιπαρατε­θούν στις τάσεις του προστατευτ­ισμού και σε άλλα συμφέροντα που υπάρχουν στην Ευρώπη.

[SID:10837888]

 ??  ?? Το πλαίσιο του «ναυτιλιακο­ύ επιχειρείν» στην Ε.Ε. θα πρέπει να μπορεί να περιλαμβάν­ει και να αντικατοπτ­ρίζει τη διαφορετικ­ότητα μεταξύ των κρατών σε σχέση με τη σημασία της ναυτιλίας, την παράδοση και την ιστορία της.
Το πλαίσιο του «ναυτιλιακο­ύ επιχειρείν» στην Ε.Ε. θα πρέπει να μπορεί να περιλαμβάν­ει και να αντικατοπτ­ρίζει τη διαφορετικ­ότητα μεταξύ των κρατών σε σχέση με τη σημασία της ναυτιλίας, την παράδοση και την ιστορία της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece