Naftemporiki

Αναμένοντα­ς τους θεσμούς

Θετική αίσθηση για την πορεία του γενικού δείκτη

- Του Γιώργου Σακκά

Ιδιαίτερα ενδιαφέρου­σα θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα, όπου το χρηματιστή­ριο αναμένεται να αποτιμήσει τις προσπάθειε­ς της Παρασκευής για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την επίτευξη προόδου για την ολοκλήρωση της πολυαναμεν­όμενης συμφωνίας. Γεγονός είναι ότι οι προσπάθειε­ς θα ενταθούν ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση των δύο πλευρών πριν από τον Μάρτιο, καθώς οι ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου θα λειτουργήσ­ουν ανασταλτικ­ά για την εξέλιξη των συνομιλιών.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης θα ξεκινήσει από τις 623,79 μονάδες, σημείο όπου έκλεισε την Παρασκευή μετά την ισχυρή άνοδο κατά 2,46%, η οποία περιόρισε τις εβδομαδιαί­ες απώλειες στο 0,82%.

Όπως αναφέρει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε εκ νέου τις 600 μονάδες καταγράφον­τας χαμηλή τιμή στις 603,88 μονάδες την περασμένη Τετάρτη. Ουσιαστικά την Παρασκευή ο Δείκτης πήρε ό,τι έχασε μέσα στην εβδομάδα, φλερτάροντ­ας επικίνδυνα με τον κινητό μέσο των 200 ημερών (597 μονάδες). Παρά την ανοδική κίνηση, οι βασικοί κινητοί μέσοι παρέμειναν «πουλημένοι» και η τάση πλέον έχει κομβικό σημείο αλλαγής τις 630 μονάδες. Συμπερασμα­τικά το τέλος της εβδομάδας δημιουργεί μια θετική αίσθηση για τη συνέχεια, αν και με επιφυλάξει­ς λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως σχετικά με τις καθυστερήσ­εις, δεν θα είναι η πρώτη φορά που το «παρά πέντε» μιας επικείμενη­ς συμφωνίας για κλείσιμο μιας αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος θα γίνει «και πέντε».

Επίσης, κοιτώντας λίγο πιο μακριά, αν όλα κυλήσουν ομαλά, ο οίκος Fitch στις 24 Φεβρουαρίο­υ θα έχει λόγους να αναθεωρήσε­ι θετικά τη στάση έναντι της πιστωτικής ικανότητας της Ελλάδας, δίνοντας μια ακόμα ψυχολογική ώθηση στην αγορά, γεγονός το οποίο θα έχει και θεμελιώδη ανάγνωση στο ασφάλιστρο κινδύνου.

[SID:10837934]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece