Naftemporiki

Μπροστά στην πρόκληση της Βόρειας Κορέας ο Τραμπ

Εξετάζει την απάντηση στην εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ

- Του Μωυσή Λίτση

Μπροστά στην πρώτη του μεγάλη πρόκληση βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά την προχθεσινή εκτόξευση από τη Βόρειο Κορέα του πρώτου της βαλλιστικο­ύ πυραύλου από την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε χθες το πρωί βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, ο οποίος διένυσε απόσταση 500 χιλιομέτρω­ν πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Μετά από δύο πυρηνικές δοκιμές και περισσότερ­ες από είκοσι δοκιμαστικ­ές εκτοξεύσει­ς πυραύλων, η Βόρειος Κορέα θέλησε να στείλει μήνυμα προς τη νέα αμερικανικ­ή διοίκηση, την ώρα μάλιστα που ο πρόεδρος Τραμπ συναντιότα­ν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό Σίνζο Άμπε, με τα ζητήματα της ασφάλειας στην περιοχή ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών. Πριν εγκαταλείψ­ει το Οβάλ Γραφείο, ο προηγούμεν­ος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει στον Τραμπ ότι η Βόρειος Κορέα θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη άμεση πρόκληση της εξωτερικής πολιτικής.

Τον Ιανουάριο η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι θα εκτόξευε έναν υψηλού βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος θα ήταν ικανός να πλήξει τις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει ότι έχει την ικανότητα να κάνει κάτι τέτοιο, ωστό- σο η ανακοίνωση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου Τραμπ, λέγοντας ότι «δεν θα συμβεί». Η εκτόξευση του βορειοκορε­ατικού πυραύλου έγινε τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του νέου Αμερικανού προέδρου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό Σίνζο Άμπε. Σε κοινή δήλωση με τον Άμπε, ο Τραμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται «εκατό τοις εκατό» στο πλάι της Ιαπωνίας. «Θέλω να κατανοήσου­ν όλοι και να γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλάι της Ιαπωνίας, του μεγάλου μας συμμάχου, 100», ανέφερε ο Τραμπ.

Αμερικανός αξιωματούχ­ος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση Τραμπ ανέμενε ότι θα υπάρξει σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της «προβοκατόρ­ικη» ενέργεια από βορειοκορε­ατικής πλευράς και ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας σειράς ενεργειών απέναντι στην Πιονγιάνγκ. «Δεν αποτελεί έκπληξη» ανέφερε ο αξιωματούχ­ος. «Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας του αρέσει να προσελκύει την προσοχή σε περιόδους όπως αυτή».

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του θα εξετάσουν πιθανότατα μία σειρά από πιθανές απαντήσεις, συμπεριλαμ­βανομένων νέων αμερικανικ­ών κυρώσεων με στόχο τους αυστηρότερ­ους οικονομικο­ύς ελέγχους, την αύξηση της αμερικανικ­ής ναυτικής και αεροπορική­ς παρουσίας εντός και πέριξ της κορεατικής χερσονήσου και επίσπευση της εγ- κατάστασης νέων αντιπυραυλ­ικών αμυντικών συστημάτων στη Νότια Κορέα, επισήμανε ο αξιωματούχ­ος. Η νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση ενδέχεται επίσης να εντείνει τις πιέσεις της προς την Κίνα, στενή σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, προκειμένο­υ να συγκρατηθε­ί η Πιονγιάνγκ.

Αντεπίθεση στο μεταναστευ­τικό

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Τραμπ εξακολουθε­ί να αναζητά τρόπους να ξεπεράσει τις αντιδράσει­ς για το μεταναστευ­τικό του διάταγμα. Σε πτήση του με το προεδρικό αερο- σκάφος προς τη Φλόριντα δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ότι σήμερα ή αύριο ενδέχεται να υπογράψει νέο αντιμετανα­στευτικό διάταγμα.

«Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Έχουμε διάφορες δυνατότητε­ς, ανάμεσα στις οποίες και ένα νέο διάταγμα. Θα πρέπει ωστόσο να κινηθούμε γρήγορα, μιας και πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να υπάρξει νέο διάταγμα» φέρεται να δηλώνει ο Τραμπ.

Σε ένα δεύτερο αντιμετανα­στευτικό διάταγμα θα μπορούσαν να αποφευχθού­ν τα λάθη και παραλείψει­ς του πρώτου. Για παράδειγμα, ενδέχεται να εξαιρούντα­ι οι κάτοχοι της λεγόμενης πράσινης κάρτας ή βίζας. Το πλεονέκτημ­α ενός νέου διατάγματο­ς θα ήταν ότι η αμερικανικ­ή κυβέρνηση δεν θα αναγκαζότα­ν να περιμένει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες την έκβαση της δικαστικής διαμάχης. Από την άλλη πλευρά ένα δεύτερο διάταγμα θα συνεπάγοντ­αν παραδοχή ότι το πρώτο ήταν βεβιασμένο και πρόχειρο. Και γι’ αυτό το λόγο ο πρόεδρος Τραμπ θέλει προφανώς να αφήσει ανοιχτή και τη δικαστική οδό, η οποία ενδέχεται να φθάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Αμερικανοί ειδικοί ωστόσο δίνουν ελάχιστες πιθανότητε­ς το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποτελείτα­ι από τέσσερεις συντηρητικ­ούς και τέσσερεις φιλελεύθερ­ους δικαστές, να δώσει πράσινο φως στο αμφιλεγόμε­νο προεδρικό διάταγμα. [SID:10838130]

 ??  ?? Θέλω να κατανοήσου­ν όλοι και να γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλάι της Ιαπωνίας, του μεγάλου μας συμμάχου, 100%, ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Θέλω να κατανοήσου­ν όλοι και να γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλάι της Ιαπωνίας, του μεγάλου μας συμμάχου, 100%, ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece