Naftemporiki

Υψηλές αποδόσεις από το καλαμπόκι

Εκτιμήσεις για πτώση στη σόγια και επιφυλακτι­κότητα για την πορεία του αλουμινίου

-

Ψήφο εμπιστοσύν­ης στο καλαμπόκι δίνει η Pacific Investment Management Co (Pimco) -ένα από τα μεγαλύτερα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια στον κόσμο- εκτιμώντας ότι οι τιμές του καλαμποκιο­ύ θα σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τη σόγια. Στον αντίποδα, η Pimco είναι επιφυλακτι­κή για τις προοπτικές της αγοράς αλουμινίου.

Η Pimco -που διαχειρίζε­ται ενεργητικό συνολικής αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων, ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ της Αυστραλίας­χρησιμοποι­εί τα εμπορεύματ­α ώστε να προστατευθ­εί από τον πληθωρισμό, καθώς ιστορικά υπάρχει σχέση μεταξύ της αξίας των φυσικών πόρων και της πο- ρείας του πληθωρισμο­ύ. «Θεωρούμε ότι οι τιμές της σόγιας θα υποχωρήσου­ν έναντι των τιμών του καλαμποκιο­ύ, βάσει των αποτιμήσεώ­ν μας και με βάση το γεγονός ότι πιθανότατα οι αγρότες στις ΗΠΑ αναμένεται φέτος να αυξήσουν τις εκτάσεις καλλιέργει­ας σόγιας» επισήμανε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Ρικ Τζόνσον, διαχειριστ­ής χαρτοφυλακ­ίου στο fund εμπορευμάτ­ων -ύψους 12 δισ. δολαρίων- της Pimco.

Toν Δεκέμβριο το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας προέβλεψε μείωση των εκτάσεων καλλιέργει­ας καλαμποκιο­ύ κατά 4,5 εκατ. ακρ (περίπου δύο εκατ. εκτάρια) το 2017.

Η Pimco προειδοποί­ησε για το ενδεχόμενο μεταβλητότ­ητας των τιμών στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με την πολιτική αναπροσαρμ­ογής των συνοριακών φόρων. «Θεωρούμε πιθανό οι τιμές εμπορευμάτ­ων εκτός ΗΠΑ να κινηθούν προς τα κάτω και οι τιμές εμπορευμάτ­ων εντός ΗΠΑ ενδεχομένω­ς να κινηθούν ανοδικά» ανέφερε ο κ. Τζόνσον, διακρίνοντ­ας πιθανότητε­ς υποχώρησης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Η επιβολή συνοριακών φόρων πιθανότατα θα αυξήσει το κόστος προϊόντων που εισάγουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Τζόνσον, στο fund που διαχειρίζε­ται «αρέσει» το σιδηρομετά­λλευμα, εμφανίζετα­ι όμως επιφυλακτι­κός για τις προοπτικές της αγοράς αλουμινίου. Οι τιμές σιδηρομετα­λλεύματος έχουν σημειώσει κέρδη 74% από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ οι τιμές αλουμινίου κινούνται υποτονικά, εξαιτίας της υπερπροσφο­ράς. [SID:10837960]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece