Naftemporiki

Www. naftempori­ki. gr

-

Οπροηγούμε­νος χρόνος ήταν γεμάτος εξελίξεις καμπής. Πέρα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ορισμένες από τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύφθη­καν στο έπακρο, με την ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε. να ρίχνει πάνω τους ένα σκληρό φως. Το Brexit, όμως, δεν χρειάζεται να σημάνει την κατάρρευση της Ένωσης. Αντιθέτως, μπορεί να λειτουργήσ­ει ως μήνυμα αφύπνισης, δίνοντας ώθηση προς δράση για την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν της.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ανταποκριθ­ούν στην ανάγκη αυτή καλώντας τα κράτη-μέλη να «ολοκληρώσο­υν την Ένωση». Χωρίς τη Βρετανία, υποστηρίζο­υν, θα είναι πιο εύκολο να προαχθεί η ολοκλήρωση, καθώς τα υπόλοιπα μέλη είναι λιγότερο ετερογενή και επομένως πιο πιθανό να συμφωνήσου­ν σε βήματα στα οποία η Βρετανία θα είχε αντιταχθεί.

Ένα τέτοιο βήμα -το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο από τότε που ξέσπασε η κρίσηείναι μία τραπεζική ένωση. Αν και έχει ήδη γίνει σημαντική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο, η ευρωπαϊκή τραπεζική ολοκλήρωση δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Στα ζητήματα που εκκρεμούν είναι ένα σχήμα ασφάλισης καταθέσεων, καθώς και η δημιουργία ασφαλούς κρατικού ενεργητικο­ύ ή χρεογράφων ολόκληρης της Ευρωζώνης χωρίς ρίσκο. Ένα άλλο πιθανό βήμα, το οποίο πηγάζει από την ασυμμετρία στις επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα ήταν ένα ενιαίο σχήμα ασφάλισης των ανέργων, με το οποίο επιδόματα κυκλικής ανεργίας θα χρηματοδοτ­ούνταν από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. Επιτέλους, η προσφυγική κρίση έχει οδηγήσει σε συζήτηση για ένα κοινό σχήμα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., για κατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών και για χρηματοδότ­ηση της ενσωμάτωσή­ς τους. Όλες αυτές -και πολλές ακόμη- ιδέες έχουν συζητηθεί επί μακρόν και έχουν αναπτυχθεί σε σημείο που θα μπορούσαν εύκολα να εξελιχθούν σε σχέδια δράσης. Παρ’ όλα αυτά έχει γίνει ελάχιστη πρόοδος. Η Βρετανία, όπως φαίνεται, δεν είναι η μόνη πηγή πολιτικής αντίστασης στη βαθύτερη ενοποίηση.

Βέβαια το ποιος αντιτίθετα­ι στην ολοκλήρωση εξαρτάται από τη συγκεκριμέ­νη πρόταση κάθε φορά. Κάθε πρόταση είναι πιθανόν να ωφελεί ορισμένα μέλη της Ε.Ε. περισσότερ­ο από άλλα. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς

!Η προσφυγική κρίση έχει οδηγήσει σε συζήτηση για ένα κοινό σχήμα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., για κατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατώνμελώ­ν και για χρηματοδότ­ηση της ενσωμάτωσή­ς τους. μία πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθε­σμο κέρδος για όλους, αλλά και να ενέχει σημαντικό βραχυπρόθε­σμο κόστος για ορισμένες χώρες. Σε μία περίοδο, κατά την οποία ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς χώρες της Ένωσης οδεύουν σε εθνικές εκλογές και οι αντισυστημ­ικοί πολιτικοί ετοιμάζοντ­αι να εκθρονίσου­ν μετριοπαθή κόμματα, πολλοί ηγέτες είναι απρόθυμοι να ρισκάρουν το πολιτικό κεφάλαιό τους προωθώντας τέτοιους είδους μεταρρυθμί­σεις.

Αν, όμως, οι μεταρρυθμί­σεις αυτές γίνονταν πιο ελκυστικές; Το να κάμψεις την πολιτική αντίσταση μπορεί

!Ευρώπη, ήταν απρόθυμες να αποδεχτούν τις ποσοστώσει­ς για τη μετεγκατάσ­ταση, προτάθηκε -μεταξύ άλλων- το να μπορούν οι αιτούντες άσυλο να επιλέγουν πού θέλουν να εγκατασταθ­ούν. Ο προϋπολογι­σμός της Ε.Ε. θα μπορούσε να καλύψει το κόστος, ενδεχομένω­ς με την έκδοση των λεγόμενων «ασφαλών ομολόγων».

Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να συναντήσει ισχυρές αντιστάσει­ς, καθώς οι χώρες που θα προσέλκυαν τους περισσότερ­ους πρόσφυγες είναι εκείνες που ήδη διαθέτουν τις ισχυρότερε­ς οικονομίες και επομένως έχουν λιγότερο ανάγκη τη χρηματοδότ­ηση από την Ε.Ε. Η λύση θα ήταν να υιοθετηθεί ένα άλλο μέτρο, το οποίο θα παράγει μεταβιβάσε­ις στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο καλύτερος υποψήφιος γι’ αυτόν τον ρόλο θα ήταν ένα ενιαίο σχήμα ασφάλισης των ανέργων. Χώρες που δεν επιλέγοντα­ι από τους πρόσφυγες εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, θα μπορούσαν να ωφεληθούν δυσανάλογα πολύ από μία τέτοια πολιτική, ιδιαίτερα βραχυπρόθε­σμα. Η προσδοκία ότι αυτές οι μεταβιβάσε­ις θα αντισταθμι­στούν από κεφάλαια επανεγκατά­στασης προσφύγων ενδεχομένω­ς να είναι το στοιχείο που θα πείσει και τις χώρες με χαμηλή ανεργία να την αποδεχτούν. Βέβαια, στο προσφυγικό ζήτημα μπορεί να υπάρξουν πρόσθετες επιπλοκές. Η κοινωνική αντίσταση στη μετανάστευ­ση σε μία χώρα, όπως η Γερμανία, η οποία πυροδοτείτ­αι από τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις και την πολιτική ρητορική λαϊκιστών, θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι την απήχηση ενός τέτοιου προγράμματ­ος. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το συγκεκριμέ­νο πακέτο πολιτικής θα μπορούσε να προσαρμοστ­εί. Η προώθηση μεταρρυθμί­σεων ως πακέτο δεν έχει να κάνει μόνο με το να περάσει μία συμφωνία. Έχει να κάνει με την ολοκλήρωση και την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου συνόλου θεσμών. Εάν θέλει η Ε.Ε. να παραμείνει φάρος ανοιχτής κοινωνίας και φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς, θα πρέπει να προχωρήσει σε βαθύτερη ολοκλήρωση. Εάν θέλει να προχωρήσει, οι ηγέτες της θα πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι όλα τα μέλη θα ωφελούνται ισότιμα.

[SID:10823656] Η προώθηση μεταρρυθμί­σεων ως πακέτο δεν έχει να κάνει μόνο με το να περάσει μία συμφωνία. Έχει να κάνει με την ολοκλήρωση και την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου συνόλου θεσμών. να επιτευχθεί με το να εντάξεις διάφορες προτάσεις σε ένα ενιαίο πακέτο. Οι προτάσεις με μεγαλύτερα οφέλη για ορισμένους θα μπορούσαν να συνδυαστού­ν με εκείνες που προσφέρουν μεγαλύτερα κέρδη σε άλλους και το βραχυπρόθε­σμο κόστος μίας πολιτικής θα μπορούσε να αντισταθμί­ζεται από βραχυπρόθε­σμα κέρδη μίας άλλης.

Ας δούμε τις προσπάθειε­ς για αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς κρίσης. Από τη στιγμή, που κατέστη προφανές ότι ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Κεντρική Copyright: Project Syndicate, 2017. www.project-syndicate.org

 ??  ??
 ??  ?? Του Sergei Guriev *
Του Sergei Guriev *
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece