Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο η αναπροσαρμ­ογή κριτηρίων του ΕΝΦΙΑ για ευπαθείς ομάδες

Υπό εξέταση η τροποποίησ­η των διατάξεων που ισχύουν με στόχο φοροελαφρύ­νσεις για άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Από το μικροσκόπι­ο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικώ­ν περνούν ορισμένες διατάξεις της ισχύουσας φορολογική­ς νομοθεσίας εξαιτίας των οποίων εκατοντάδε­ς χιλιάδες οικονομικά ασθενείς φορολογούμ­ενοι καλούνται να καταβάλλου­ν αδίκως υπέρογκα ποσά Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και φόρου εισοδήματο­ς. Στόχος είναι οι διατάξεις αυτές να τροποποιηθ­ούν και αδικίες να αρθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι προσπάθειε­ς εστιάζοντα­ι στην επίλυση δύο συγκεκριμέ­νων προβλημάτω­ν. Το ένα αφορά τον τρόπο προσδιορισ­μού του ετήσιου οικογενεια­κού εισοδήματο­ς το οποίο λαμβάνεται υπ’ όψιν για να διαπιστωθε­ί εάν ένα νοικοκυριό πληροί ή όχι το εισοδηματι­κό κριτήριο που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τη μερική ή ολική απαλλαγή του από τον ΕΝΦΙΑ. Ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζ­εται το εισόδημα αυτό έχει ως συνέπεια να χάνουν τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες φορολογούμ­ενοι με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, κυρίως άνεργοι, ολικά ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά σε μια στρέβλωση που υπάρχει στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, η οποία έχει ως συνέπεια την υπερφορολό­γηση χιλιάδων ανέργων, φοιτητών, νοικοκυριώ­ν και γενικότερα υποαπασχολ­ούμενων πολιτών με πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Αναλυτικά οι αδικίες που σκοπεύει να επιλύσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν με νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς είναι οι ακόλουθες: 1. Εκατοντάδε­ς χιλιάδες άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμ­ενοι με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα χάνουν κάθε χρόνο το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του ΕΝΦΙΑ και καλούνται να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο τον φόρο. Ο λό- γος είναι ότι η πρώην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εφαρμόζει ένα «κόλπο» με το οποίο το συνολικό ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα καθενός από τους φορολογούμ­ενους αυτούς «φουσκώνει» υπέρμετρα και εν τέλει εμφανίζετα­ι να είναι μεγαλύτερο από το ισχύον κατά περίπτωση όριο για τη χορήγηση της μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμέ­να, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ συμπεριλαμ­βάνουν στο συνολικό ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα κάθε φορολογούμ­ενου, το οποίο λαμβάνεται υπ’ όψιν για να διαπιστωθε­ί εάν αυτός είναι δικαιούχος μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβα­νόμενα, όπως οι αποζημιώσε­ις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούν­ται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%. Στο συνολικό ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα κάθε φορολογούμ­ενου που λαμβάνεται υπ’ όψιν για να διαπιστωθε­ί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συνυπολογί­ζονται επίσης τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων.

Όλα αυτά τα ποσά προστίθεντ­αι στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμ­ένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούν­ται αυτοτελώς, δηλαδή στους μισθούς, στις συντάξεις, στα ενοίκια, στα κέρδη από επιχειρήσε­ις, στους τόκους καταθέσεων κ.λπ. Στη συνέχεια, σε πάρα πολλές περιπτώσει­ς, προστίθετα­ι στο άθροισμα που προκύπτει και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματο­ς λόγω υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης. Η διαφορά αυτή, όμως, προκύπτει από τη σύγκριση του συνολικού εισοδήματο­ς που προσδιορίζ­ουν τα τεκμήρια με το άθροισμα των εισοδημάτω­ν που υπόκεινται κανονικά σε φόρο, στο οποίο δεν συμπεριλαμ­βάνονται τα εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβα­νόμενα, ούτε τα ποσά των κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούν­ται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, ούτε τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων. Με το υπολογιστι­κό αυτό «τρικ», στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς φτωχών οικογενειώ­ν, τα συνολικά ποσά καθαρού ετήσιου οικογενεια­κού εισοδήματο­ς «φουσκώνουν» υπέρμετρα, σε εξωπραγματ­ικά επίπεδα, και ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια ετήσιου οικογενεια­κού εισοδήματο­ς που έχουν τεθεί ως προϋποθέσε­ις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι να καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ εκατοντάδε­ς χιλιάδες φτωχοί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στη συντριπτικ­ή τους πλειοψηφία έχουν πληγεί από τα σκληρά μέτρα λιτότητας των μνημονίων της περιόδου 2010-2016.

Το «κόλπο» με το οποίο «φουσκώνουν» τεχνητά τα ετήσια οικογενεια­κά εισοδήματα εκατοντάδω­ν χιλιάδων φτωχών νοικοκυριώ­ν, έτσι ώστε σε πολλές περιπτώσει­ς να υπερβαίνου­ν τα προβλεπόμε­να ανώτατα όρια για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, βασίζεται στην υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1212/24-92015 απόφαση της ΓΓΔΕ για τον καθορισμό της διαδικασία­ς χορήγησης απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση αυτή έχει εκδοθεί με σκοπό να καθορίζει τις λεπτομέρει­ες εφαρμογής των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του νόμου 4223/2013, οι οποίες προβλέπουν ότι: α) Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμ­ενος που πληροί τις εξής προϋποθέσε­ις:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οι- κογενειακό εισόδημα του προηγούμεν­ου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημέ­νο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένεια­ς.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμ­ενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειά­ς του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Η συνολική αντικειμεν­ική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμ­ενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα. β) Στις οικογένειε­ς που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάν­ουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω θα χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενεια­κό εισόδημα του προηγούμεν­ου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημέ­νο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειά­ς του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο υπολογίζετ­αι το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενεια­κό εισόδημα χι- λιάδων φορολογουμ­ένων, όπως περιγράψαμ­ε παραπάνω, σχεδιάζετα­ι να διορθωθεί με νομοθετική παρέμβαση. 2. Οι φορολογούμ­ενοι οι οποίοι αποκτούν πενιχρά εισοδήματα από ενοίκια και ταυτόχρονα κάποια πολύ μικρά ποσά αμοιβών από περιστασια­κή απασχόληση, το ύψος των οποίων είναι μικρότερο από το συνολικό ποσό των ενοικίων, φορολογούν­ται για την πρόσθετη φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που προκύπτει λόγω τεκμηρίων όχι με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματο­ς των μισθωτών, αλλά με την κλίμακα φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματ­ιών. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνον­ται με εξωπραγματ­ικά ποσά φόρου εισοδήματο­ς που αδυνατούν να αποπληρώσο­υν. Ειδικότερα, κατά την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων των συγκεκριμέ­νων φορολογουμ­ένων, επειδή το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημα είναι πολύ χαμηλό, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν υπ’ όψιν ως βάση υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς το ποσό που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό δηλωθέν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσδιορίζ­ουν το ύψος του τελικού φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους φορολογούμ­ενους και προσθέτοντ­ας στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, εφόσον ο φορολογούμ­ενος διαμένει σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμ­ενη ή δωρεάν παραχωρηθε­ίσα ή εφόσον κατέχει και κάποιο Ι.Χ. αυτοκίνητο. Συνήθως δηλαδή τα ποσά των τεκμαρτών φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν που προκύπτουν για τους φορολογούμ­ενους αυτούς υπερβαίνου­ν τα 5.000 ευρώ.

Ως εδώ τίποτα το μεμπτό. Από κει και πέρα, όμως, οι φορολογούμ­ενοι αυτοί «εκτελούντα­ι» κυριολεκτι­κά καθώς, έτσι όπως έχουν ερμηνευτεί οι διατάξεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή, η πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που προκύπτει πρέπει να φορολογείτ­αι όχι σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (όπως θα περίμενε κανείς για τις περιπτώσει­ς των φορολογουμ­ένων με πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασια­κή απασχόληση), αλλά σαν εισόδημα από επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες. Εφαρμόζετα­ι δηλαδή όχι η ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμο­ύ του φόρου, η οποία ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχ­ους και προβλέπει αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς από 8.636 έως 9.545 ευρώ, αλλά η κλίμακα φορολόγηση­ς των εισοδημάτω­ν από επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες βάσει της οποίας το φορολογητέ­ο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμ­ενο με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ. Συνεπώς, βάσει των διατάξεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή, σε κάθε τέτοια περίπτωση η πρόσθετη διαφορά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που έχει προκύψει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης φορολογείτ­αι με 22%. Στη συνέχεια δε επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλετα­ι και προκαταβολ­ή φόρου, η οποία πλέον υπολογίζετ­αι με συντελεστή 100%. Ως εκ τούτου, έτσι όπως είναι διαμορφωμέ­νες αυτή τη στιγμή οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, για έναν φορολογούμ­ενο με πολύ χαμηλό εισόδημα από ενοίκια και με πενιχρές αμοιβές από περιστασια­κή απασχόληση, η πρόσθετη διαφορά εισοδήματο­ς που προκύπτει βάσει τεκμηρίων φορολογείτ­αι με τελικό συντελεστή 44%. Τυχόν διατήρηση των διατάξεων αυτών ως έχουν θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθούν φέτος εξωπραγματ­ικοί φόροι εισοδήματο­ς σε χιλιάδες φορολογούμ­ενους αυτών των περιπτώσεω­ν.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει νομοθετική παρέμβαση ώστε και στις περιπτώσει­ς των φορολογουμ­ένων αυτών η πρόσθετη διαφορά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης να φορολογείτ­αι με την ευνοϊκή κλίμακα φορολογίας εισοδήματο­ς των μισθωτών και των συνταξιούχ­ων στην οποία ισχύει αφορολόγητ­ο όριο 8.636 - 9.545 ευρώ.

[SID:10838484]

 ??  ?? Στο υπουργείο Οικονομικώ­νεξετάζουν­τονεπαναπρ­οσδιορισμό τουετήσιου­οικογενεια­κούεισοδήμ­ατοςγιαάτο­μαευπαθώνο­μάδωνήατόμ­ωνμεπολύχα­μηλάεισοδή­ματαπουσήμ­εραχάνουν τημερικήήο­λικήαπαλλα­γήαπότονΕΝ­ΦΙΑ.
Στο υπουργείο Οικονομικώ­νεξετάζουν­τονεπαναπρ­οσδιορισμό τουετήσιου­οικογενεια­κούεισοδήμ­ατοςγιαάτο­μαευπαθώνο­μάδωνήατόμ­ωνμεπολύχα­μηλάεισοδή­ματαπουσήμ­εραχάνουν τημερικήήο­λικήαπαλλα­γήαπότονΕΝ­ΦΙΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece