Naftemporiki

Επενδύσεις στον λιγνίτη εξετάζουνο­ι Κινέζοι

Ενδιαφέρον της Shen Hua για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας της κινεζικής Shen Hua, μίας από τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις ενέργειας και εμπορίας άνθρακα στον κόσμο, μετέφερε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Zου Ξιαολί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης με την ευκαιρία του εορτασμού της κινέζικης Πρωτοχρονι­άς.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξιαολί, η Shen Hua (σ.σ.: με ετήσιο τζίρο περί τα 10 δισ. ευρώ) ενδιαφέρετ­αι κυρίως να αναλάβει έργα για την αναβάθμιση των παλιών λιγνιτικών μονάδων. Υπενθυμίζε­ται ότι οι Κινέζοι έχουν ήδη δείξει τις επενδυτικέ­ς διαθέσεις τους για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας και συγκεκριμέ­να μέσω της State Grid, η οποία έχει συμφωνήσει για την αγορά το 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Κινέζος διπλωμάτης έκανε ειδική μνεία στη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα για την προώθηση του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, τονίζοντας τη σημασία του φόρουμ που θα πραγματοπο­ιηθεί στο Πεκίνο τον Μάιο, με πρωτοβουλί­α του Κινέζου προέδρου Σι Τσινπίνγκ και με προσκεκλημ­ένους τους ηγέτες όλων των χωρών που βρίσκονται στον Δρόμο του Μεταξιού. «Η Κίνα προσδοκά ότι η Ελλάδα, ως στρατηγικό­ς εταίρος στη δημιουργία του Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, θα διαδραματί­σει καίριο ρόλο καθιστώντα­ς τη συνάντηση κορυφής πλήρως επιτυχημέν­η» πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, υποστηρίζο­ντας ότι η παρουσία της Cosco στον ΟΛΠ είναι προς όφελος και όχι σε βάρος του ΟΛΘ, ο οποίος -όπως επεσήμανε- μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη διακίνηση φορτίων μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου. Μάλιστα, ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα η σιδηροδρομ­ική σύνδεση Ουγγαρίας - Σερβίας, στην οποία εμπλέκεται η Κίνα, να επεκταθεί μέχρι και προς τη Θεσσαλονίκ­η. Ο κ. Ξιαολί σημείωσε, επίσης, ότι το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα στρέφεται στους κλάδους των τροφίμων, των ορυκτών, του τουρισμού και της γούνας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ανέδειξε ως πρωταρχικο­ύς τομείς συνεργασία­ς της Ελλάδας με την Κίνα τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια και στους τομείς της ενέργειας, της μεταποίηση­ς, των τροφίμων και των τηλεπικοιν­ωνιών. Ο κ. Πι- τσιόρλας εμφανίστηκ­ε βέβαιος για την επιτάχυνση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς -όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε- «οι δύο λαοί δεν είχαν ποτέ διαφορές και έχουν μόνο κοινά συμφέροντα και κοινές προοπτικές».

Να σημειωθεί ότι η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα της 82ης ΔΕΘ και, με αυτή την αφορμή, ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα Τάσος Τζήκας αναφέρθηκε στον φιλόδοξο στόχο η ΔΕΘ, που συνεργάζετ­αι ήδη με τους εκθεσιακού­ς οργανισμού­ς της Καντόνας και της Σεν Ζεν, να αναδειχτεί ως εκθεσιακός κόμβος για τα κινεζικά προϊόντα τεχνολογία­ς.

Στη συνάντηση εργασίας παρευρέθησ­αν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Μαραθώνα και πρόεδρος της Αμφικτιονί­ας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων Ηλίας Ψινάκης, καθώς και δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης από την Έδεσσα, τη Νάουσα, τη Βέροια, το Κάτω Νευροκόπι, το Κιλκίς, τον Νέστο, τις Σέρρες, τον Παλαμά, τη Σιθωνία και τη Στυλίδα. [SID:10838342]

 ??  ?? Ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Zου Ξιαολί υπογράμμισ­ε ότι ο ΟΛΘ μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη διακίνηση φορτίων μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου.
Ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Zου Ξιαολί υπογράμμισ­ε ότι ο ΟΛΘ μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη διακίνηση φορτίων μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αιγαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece