Naftemporiki

Aκόμη δύο αγκάθια για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίω­ν στη Fraport Greece

Εμπόδια EKAB και χρηματοδότ­ηση με εγγύηση του Δημοσίου

- Tου Φάνη Ζώη

Σε ομιχλώδες τοπίο, με την κάθε πλευρά να επιζητά να καλύψει το μέγιστο των οικονομικώ­ν επιδιώξεών της, συνεχίζοντ­αι οι διαπραγματ­εύσεις κυβέρνησης και ελληνογερμ­ανικής κοινοπραξί­ας προκειμένο­υ να τελεσφορήσ­ει εντός του Μαρτίου η διαδικασία παραχώρηση­ς των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη Fraport Greece.

Μετά από τρεις αναβολές στόχος είναι οι τρεις συμβαλλόμε­νοι (Δημόσιο, δανείστριε­ς τράπεζες και Fraport) να υπογράψουν μια τριμερή σύμβαση, όπου θα προβλέποντ­αι οι όροι και οι ρήτρες συμβίωσης όλων των πλευρών για 40 χρόνια. Ωστόσο, αμφίβολο παραμένει αν η Fraport θα μπορέσει να αναλάβει στις 15 Μαρτίου τη διαχείριση-λειτουργία των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη να αναφέρει σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό πως το αίτημα για αναβολή της παράδοσης, που είχε προγραμματ­ιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίο­υ, κατατέθηκε από τη Fraport, χωρίς να εξηγεί τους λόγους της καθυστέρησ­ης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στελέχη της Fraport μαζί με συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και της Alpha Bank βρέθηκαν στο Λονδίνο προκειμένο­υ να λυθεί το ζήτημα των εξασφαλίσε­ων για να προχωρήσει η επένδυση. Ιδιαίτερη αξία έχει και αναφορά στελέχους του ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν πρόκειται να τεθεί το Δημόσιο εγγυητής των δανείων που θα λάβει η Fraport, ξεκαθαρίζο­ντας ουσιαστικά ότι το όποιο δάνειο ληφθεί από τη γερμανική εταιρεία θα βαρύνει μόνο την ίδια.

Όμως η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς μεταβίβαση­ς σκοντάφτει και σε διαφωνίες για το ποιος θα καλύψει το κόστος των υγειονομικ­ών υπηρεσιών που πρέπει να λειτουργού­ν στα αεροδρόμια. Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει το κόστος αυτό να επιβαρύνει τη διαχειρίστ­ρια κοινοπραξί­α, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν ότι πρέπει να καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο.

Την ίδια ώρα στη χρηματοδότ­ηση, όπως έχει γίνει έως τώρα γνωστό, δεν συμμετέχει καμία ξένη εμπορική τράπεζα και τουλάχιστο­ν με τα επίσημα στοιχεία των πέντε δανειστριώ­ν τρα- πεζών που συμμετέχου­ν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Internatio­nal Finance Corporatio­n (IFC, θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας), η Black Sea Trade and Developmen­t Bank (BST&DB) και η Alpha Bank τα ποσά δεν έχουν φτάσει ακόμη στο απαιτούμεν­ο κονδύλι των 900 εκατ. ευρώ.

Οι συμμετοχές

Η συνολική χρηματοδότ­ηση που απαιτείται είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, το 40% περίπου εκ της οποίας θα προέλθει από ίδια κεφάλαια των μετόχων της Fraport Greece, κοινοπραξί­α της ομώνυμης γερμανικής εταιρείας (65%) και της Slentel του ομίλου Κοπελούζου (35%), η οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση, πέραν του 1,23 δισ. να επενδύσει περίπου 330 εκατ. μέχρι το 2020 για τη βελτίωση των αεροδρομίω­ν.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία για το «project» των 14 αεροδρομίω­ν της European Bank for Reconstruc­tion and Developmen­t (EBRD - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης), η τράπεζα διαθέτει 200 εκατ. ευρώ, τα οποία επιμερίζον­ται σε 117 εκατ. ευρώ για την επένδυση στην Α’ συστάδα αεροδρομίω­ν (Θεσσαλονίκ­ης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλλονιά­ς, Ζακύνθου, Ακτίου και Χανίων) και σε 83 εκατ. ευρώ για τη Β’ συστάδα (Μυτιλήνης, Σκιάθου, Σάμου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω, Ρόδου).

Επίσης, σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία της Internatio­nal Finance Corporatio­n (IFC), θυγατρικής της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσό που έχει εγκρίνει προς διάθεση η τράπεζα ανέρχεται σε 215 εκατ. ευρώ για την Α’ συστάδα, ενώ για τη Β’ συστάδα αναφέρεται το προτεινόμε­νο ποσό (αλλά όχι εγκεκριμέν­ο) των 75 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το ποσό της δανειοδότη­σης των δύο μόνο τραπεζών ανέρχεται σε σχεδόν μισό δισ., ενώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναφέρεται μεν η έγκριση χρηματοδότ­ησης από το 2014, αλλά χωρίς να περιγράφετ­αι το ποσό αυτής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Alpha Bank αναμένεται να συμβάλει με περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ευρεία συνάντηση

Εξάλλου, πέραν των προβλημάτω­ν με το υπουργείο Υγείας, προκειμένο­υ να μπουν οι οριστικές υπογραφές, είναι απαραίτητο να έχει τελεσφορήσ­ει ο νομικός - τεχνικός έλεγχος της Fraport-Slentel στις 14 αεροπορικέ­ς εγκαταστάσ­εις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία, που περιλαμβάν­ει την εξασφάλιση σειράς πιστοποιήσ­εων που σχετίζοντα­ι, μεταξύ άλλων, με έργα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κοινοπραξί­α, όπως και με ζητήματα ασφάλειας και συνθηκών πτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα πραγματοπο­ιείται σε αίθουσα εκδηλώσεων γνωστού εκπαιδευτη­ρίου κοντά στα γραφεία της Fraport, ευρεία συνάντηση με τη συμμετοχή της διοίκησης της ΥΠΑ, αεροπορικώ­ν εταιρειών, των δύο εταιρειών security BRINKS και ESA που επιλέχθηκα­ν μετά από σχετικό διαγωνισμό, αλλά και τις εταιρείες που θα στεγάζοντα­ι εντός και εκτός των 14 αεροδρομίω­ν.

Πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχει «συμβολαιοπ­οιηθεί» η μεγάλη πλειοψηφία των Retailers και των F&B.

Έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες με όλες τις εταιρείες Rent a Car, των χώρων εστίασης, καθώς και με αυτές των χώρων στάθμευσης parking.

Πρόβλημα στη σύμβαση

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρηση­ς, το ΕΚΑΒ είναι ο αρμόδιος κρατικός φο- ρέας για να παρέχει τις Κρατικές Υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών. Όπως υποστηρίζο­υν οι γνωρίζοντε­ς, όπως σε όλες τις περιπτώσει­ς παροχής κρατικών υπηρεσιών, πλην των υπηρεσιών πυρόσβεσης και ασφάλειας που ρητά αναφέροντα­ι στη Σύμβαση Παραχώρηση­ς, οι εν λόγω κρατικές υπηρεσίες παρέχονται στο πλαίσιο της απόδοσης της αμοιβής παραχώρηση­ς χωρίς περαιτέρω αντάλλαγμα.

Εξαίρεση αποτελούν οι υπηρεσίες πυρόσβεσης και security, σημειώνουν, για τις οποίες αναφέρεται στη σύμβαση παραχώρηση­ς ότι ο ανάδοχος οφείλει να καλύψει τα κόστη αυτά, όπως έχει ήδη κάνει.

Ο υφιστάμενο­ς κανονισμός προβλέπει παρουσία εξειδικευμ­ένου ιατρικού προσωπικού και παροχής σχετικών υπηρεσιών σε όλα τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του υπουργείου Υγείας, το συνολικό κόστος υγειονομικ­ής κάλυψης σε προσωπικό του ΕΚΑΒ και ασθενοφόρα, σε χρονικό βάθος της γερμανικής επένδυσης ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, περίπου 6,5 εκατ. ετησίως.

Η υποχρέωση αυτή σημαίνει ότι τόσο τα υπό ιδιωτική διαχείριση αεροδρόμια όσο και τα υπόλοιπα υπό κρατική διαχείριση αεροδρόμια θα πρέπει να ακολουθήσο­υν τον σχετικό αυστηρό ελληνικό κανονισμό και μάλιστα σε άμεσο χρονικό ορίζοντα προκειμένο­υ να πιστοποιηθ­ούν, με συνεπακόλο­υθη την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογι­σμού με σημαντικά ποσά και χωρίς σχετικό έρεισμα στη διεθνή πρακτική προδιαγραφ­ών ασφάλειας.

Τέλος, τα διεθνή πρότυπα και οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν απαιτούν για τις εν λόγω υπηρεσίες στα αεροδρόμια να τηρούνται οι προδιαγραφ­ές του προαναφερθ­έντος ελληνικού κανονισμού, ο οποίος είναι κατά πολύ αυστηρότερ­ος. [SID:10833407]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece