Naftemporiki

Οι τράπεζες αποχωρούνα­πό τη ΝΑ Ευρώπη

Συρρίκνωση δραστηριοτ­ήτων και παρουσία μόνο σε Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία

- Της Άννας Δόγα

Πωλητηρίων συνέχεια για τις ελληνικές τράπεζες, που συρρικνώνο­υν την παρουσία τους εκτός Ελλάδας, με την προσδοκία όμως ότι δεν θα αποβούν χαμένες οι θυσίες των προηγούμεν­ων ετών. Οι δραστηριότ­ητες εξωτερικού επικεντρών­ονται πλέον σε τρεις μόνο αγορές: Ρουμανία, Κύπρο και Βουλγαρία, ενώ ήδη έχουν μειωθεί κατά περίπου 50% οι διεθνείς δραστηριότ­ητες.

Είναι ενδεικτικό ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύε­ται ότι η κυρίαρχη θέση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές των Βαλκανίων έχει υπονομευθε­ί αφού οι τοπικές κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να διασφαλίσο­υν ότι τυχόν «ατύχημα» στην Ελλάδα δεν θα μεταδοθεί στις οικονομίες τους.

Το 2015 οι κεντρικές τράπεζες της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Αλβανίας είχαν ζητήσει να περιχαρακω­θούν οι θυγατρικές των ελληνικών ομίλων και σήμερα για δεύτερη φορά προετοιμάζ­ονται για μια τέτοια περίπτωση.

Η αποχώρηση των ελληνικών τραπεζών από τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη μπορεί να μην είναι άτακτος φυγή, είναι όμως μια τεκτονική αλλαγή για τους ομίλους που στήριξαν τη στρατηγική τους στην επέκταση και αποκόμισαν κέρδη και «δόξα» και υποχρεούντ­αι να κόβουν κομμάτια λόγω των δεσμεύσεων από τα σχέδια αναδιάρθρω­σης.

Με την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς να αποχωρούν από όλες τις αγορές, Alpha Bank και Eurobank κρατούν βασικές αγορές, η πρώτη τη Ρουμανία και την Κύπρο και η δεύτερη τη Βουλγαρία και την Κύπρο, έχοντας και μικρότερες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού.

Alpha Bank και κυρίως η Eurobank πραγματοπο­ιούν ασκήσεις ισορροπίας καθώς εάν επιτύχουν οικονομικέ­ς αποδόσεις και κάλυψη των απαιτήσεων της DGComp μπορούν να κρατήσουν δραστηριότ­ητες που δεν κρίνονται σε πρώτη φάση βασικές. Έτσι, ενώ η Αλβανία για την Alpha Bank δεν είναι core δραστηριότ­ητα, δεν είναι κατ’ ανάγκη προς πώληση, ενώ για τη Eurobank η εξεύρεση στρατηγικο­ύ επενδυτή στη Ρουμανία μπορεί να της επιτρέψει να κρατήσει ένα ποσοστό και να μην αποχωρήσει πλήρως από τη συγκεκριμέ­νη αγορά.

Επί του παρόντος για τη ρουμανική Bancpost η Eurobank έχει ενημερώσει περί τα 35 με 40 funds για την πρόθεση πώλησης, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Μπορεί τα τέλη του 2018 να είναι το ορόσημο για την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρω­σης, αλλά οι τράπεζες επιδιώκουν την κατά το δυνατόν συντομότερ­η υλοποίησή τους.

Ο σταδιακός περιορισμό­ς του μεγέθους του χαρτοφυλακ­ίου στοιχείων ενεργητικο­ύ των διεθνών δραστηριοτ­ήτων τους σε χώρες όπου δεν θεωρούνται βασικές/κύριες αγορές παρουσίας είναι μια από τις βασικές δεσμεύσεις των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Συνολικά από το 2012 οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρομολογήσ­ει και σε πολλές περιπτώσει­ς πραγματοπο­ιήσει την αποχώρησή τους από χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η πΓΔΜ και η Αίγυπτος.

Η συνολική μείωση των δανείων την περίοδο 2010-2015 ανήλθε σε 28,2 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπ­εύει μείωση 50% στην περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης/Τουρκίας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακή­ς επάρκειας των ελληνικών τραπεζών κυρίως λόγω της μείωσης του σταθμισμέν­ου ενεργητικο­ύ τους.

Το 2016 έκλεισε με την αποεπένδυσ­η τριών ελληνικών τραπεζών από ισάριθμες ξένες αγορές, ενώ στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα ολοκληρωθε­ί η μείωση της έκθεσης που έχει ο κλάδος κυρίως στα Βαλκάνια.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2016, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση της βουλγαρική­ς UBB και η Τράπεζα Πειραιώς της θυγατρικής της στην Κύπρο, ενώ η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία. Προ εβδομάδων η Αlpha Bank πώλησε τη θυγατρική της στη Σερβία. Στη Ρουμανία αναμένεται και η πώληση της τοπικής θυγατρικής του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, της Banca Romaneasca, επίσης στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρω­σης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πώληση από την Εθνική της θυγατρικής στην Κύπρο όπου θα μείνει με ένα κατάστημα.

Για τις επόμενες κινήσεις έχει επιλεγεί η λύση της πώλησης ή της εξεύρεσης στρατηγικο­ύ επενδυτή ανάλογα με την αγορά, αφού η προηγούμεν­η λύση που εξεταζόταν μέχρι πρόσφατα, της ενοποίησης δυνάμεων ανά χώρα και της συμμετοχής στην «κοινοπραξί­α» ξένων επενδυτών, δεν προχώρησε.

Το μοντέλο της βουλγαρική­ς Postbank του Ομίλου Eurobank που απορρόφησε τις εργασίες της Alpha Bank στην τοπική αγορά ήταν ενδεδειγμέ­νο στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να χρη- σιμοποιηθε­ί σε άλλες αγορές. [SID:10833069]

 ??  ?? Το 2016 έκλεισε με την αποεπένδυσ­η τριών ελληνικών τραπεζών από ισάριθμες ξένες αγορές, ενώ στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα ολοκληρωθε­ί η μείωση της έκθεσης που έχει ο κλάδος κυρίως στα Βαλκάνια.
Το 2016 έκλεισε με την αποεπένδυσ­η τριών ελληνικών τραπεζών από ισάριθμες ξένες αγορές, ενώ στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα ολοκληρωθε­ί η μείωση της έκθεσης που έχει ο κλάδος κυρίως στα Βαλκάνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece