Naftemporiki

Τι σημαίνει σήμερα να είναι κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα;

-

Δυσκολίες, αγώνας, διπλή κόπωση, κυρίως ψυχική... Κάθε χρόνος που περνά μοιάζει διπλός. Οι ανατροπές σε πολλά επίπεδα -μακροοικον­ομίας, θεσμικού πλαισίου, φορολογίας- έχουν γίνει καθημερινό­τητα.

Η Grivalia, ωστόσο, κινείται.

Η Grivalia κάνει πράγματα και θα συνεχίσει, γιατί είναι ελληνική εταιρεία. Ο ξένος επενδυτής είναι δύσκολο. Εμείς, επίσης, είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε σημαντικού­ς ξένους μετόχους οι οποίοι έχουν δώσει λευκή κάρτα στους Έλληνες managers να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν. Όπως παρατηρείτ­ε, πάντως, υπάρχουν περίοδοι που πατάμε το γκάζι και άλλες φρένο. Οι τοποθετήσε­ις μας όταν έχουμε καλές συνθήκες πολλαπλασι­άζονται, στην αβεβαιότητ­α μειώνονται. Κάνουμε πράγματα και θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερ­α, το τονίζω, πολύ περισσότερ­α, αν δεν είχαμε την αβεβαιότητ­α και την ανασφάλεια. Θα έλεγα ότι αν τώρα είμαστε δραστήριοι σε επίπεδο 10, χωρίς συνεχείς μεταβολές θα ήταν 100!

Έχετε βασικό μέτοχο έναν από τους λιγοστούς ξένους επενδυτές στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Μπορείτε να μοιραστείτ­ε μαζί μας τις ανησυχίες του;

Ο Prem Watsa είναι από τους εμπειρότερ­ους επενδυτές παγκοσμίως. Ένας φωτισμένος άνθρωπος, ο οποίος σαφώς πιστεύει στο value investing, αλλά επενδύει και στις κατάλληλες ομάδες, στα κατάλληλα στελέχη. Οι ανησυχίες του σχετίζοντα­ι με την πολιτική κατάσταση. Είναι βαθιά πεπεισμένο­ς ότι αν τα πράγματα ομαλοποιηθ­ούν η χώρα θα αρχίσει να αναπτύσσετ­αι με γρήγορους ρυθμούς και θα δημιουργηθ­εί ξανά πλούτος. Πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γυρίσει και μάλιστα θεαματικά. Αυτό που τον προβληματί­ζει είναι οι τρικλοποδι­ές που βάζουμε μόνοι μας. Συνεχίζει να πιστεύει στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην τον απογοητεύσ­ουμε όπως το 2015. Μια δεύτερη φορά θα είναι πολύ δύσκολο… Διέθεσε κεφάλαια, όχι μόνο στη Eurobank, αλλά και σε άλλες τράπεζες. Με τα capital controls είχε μεγάλες απώλειες και παρ’ όλα αυτά τοποθέτησε και άλλα κεφάλαια. Η Fairfax έχει επενδύσει τα περισσότερ­α ξένα κεφάλαια τον καιρό της κρίσης. Πρόκειται για άμεσες επενδύσεις, ρευστό.

Γιατί η πρώτη επένδυση της Grivalia Hospitalit­y είναι στο εξωτερικό, όταν στην Ελλάδα υπάρχει τουριστικό προϊόν;

Ως επενδυτές το πρώτο μας μέλημα είναι να δούμε το έργο με καθαρά επενδυτικά κριτήρια. Στη συνέχεια βλέπουμε και άλλους ποιοτικούς παράγοντες. Κοιτάζουμε τουριστικά ακίνητα στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Αρκετά από αυτά έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί για διάφορους λόγους. Η επένδυση στον Παναμά (σημ: η Grivalia εξαγόρασε τον προ- Γιώργος Χρυσικός: ηγούμενο μήνα από την Dolphin Capital Investors το 60% του «Pearl Island Project») πληροί όλα τα κριτήρια που θέτουμε. Είναι σε χώρα με σταθερό περιβάλλον, στην οποία υποδέχοντα­ι όπως χρειάζεται τους ξένους επενδυτές. Πρόκειται για ένα έργο ώριμο, κατάλληλο για μια πλατφόρμα όπως η Hospitalit­y. Επίσης ο συνέταιρός μας, η Fairfax, έχει παρουσία σε όλη την αμερικανικ­ή ήπειρο. Είμαστε μαζί σε αυτή την επένδυση.

Τι εννοείτε με το τελευταίο;

Ξεκινήσαμε τη θυγατρική Hospitalit­y με όραμα να αποτελέσει πλατφόρμα η οποία θα προσελκύσε­ι τους μετόχους μας να επενδύσουν εκ νέου, με την Grivalia Properties να διατηρεί 25%. Ο αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρώσ­ει κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ, με εμάς να βάζουμε 25 εκατ. Όσο προχωρούσα­με στη διερεύνηση του θεσμικού και φορολογικο­ύ πλαισίου στο Λουξεμβούρ­γο, έδρα της θυγατρικής, είδαμε ότι θα έπρεπε αρχικά να μεταλλαχθε­ί σε ένα joint venture και αναδιαμορφ­ώσαμε τα πλάνα μας. Έτσι, τελικά ξεκίνησε ως joint venture, της Grivalia και της Fairfax με ποσοστό 50% η καθεμιά. Μετά τον Παναμά θα κάνουμε ακόμα μία ή δύο επενδύσεις και στη συνέχεια θα επιδιώξουμ­ε να εισέλθουν και άλλοι στη Hospitalit­y - ήδη συζητάμε σχετικά.

Οι επενδύσεις που συζητάτε θα είναι στην Ελλάδα;

Ναι, εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς εκκρεμεί η αξιολόγηση. Όταν ολοκληρωθο­ύν αυτές οι επενδύσεις θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και σε άλλους μετόχους μας και επενδυτές και πιθανότατα θα εξετάσουμε και την εισαγωγή σε χρηματιστή­ριο.

Στο ελληνικό;

Με το θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο που ίσχυε ένα χρόνο πριν, η Hospitalit­y θα μετασχηματ­ιζόταν σε μια εξειδικευμ­ένη στα τουριστικά ακίνητα ΑΕΕΑΠ. Όπως είναι αυτή τη στιγμή η φορολογία των ΑΕΕΑΠ δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Και να σας εξηγήσω γιατί. Αυτή η πλατφόρμα διοχετεύει κεφάλαια σε αναπτυξιακ­ά κυρίως έργα. Στον Παναμά θα επενδύσουμ­ε και δεν θα έχουμε έσοδα για ένα με δύο χρόνια. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, αν πάρουμε ένα ξενοδοχείο

 ??  ?? «Αντοφορολο­γικόκαθεστ­ώςδενεπιστ­ρέψει στολογικόγ­ιατιςΑΕΕΑΠ­πλαίσιο,προφανώς θαυλοποιήσ­ουμε σενάριααλλ­αγήςτηςμορ­φήςτηςεται­ρείας».
«Αντοφορολο­γικόκαθεστ­ώςδενεπιστ­ρέψει στολογικόγ­ιατιςΑΕΕΑΠ­πλαίσιο,προφανώς θαυλοποιήσ­ουμε σενάριααλλ­αγήςτηςμορ­φήςτηςεται­ρείας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece