Naftemporiki

Ακούμε διαρκώς για τα ακίνητα που θα βγάλουν οι τράπεζες προς πώληση, αλλά δεν βλέπουμε κάποια κίνηση.

-

Από όσο γνωρίζω, στις τράπεζες γίνεται πολύ καλή προπαρασκε­υαστική δουλειά. Αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς δεν υφίσταται το κατάλληλο πλαίσιο, χρειάζοντα­ι τολμηρές αποφάσεις.

Τι εννοείτε τολμηρές αποφάσεις;

Η υπογραφή για το κούρεμα ενός δανείου από υπάλληλο τράπεζας που έχει δεχθεί κρατική βοήθεια, υπό την απειλή την αμέσως επόμενη μέρα κάποιος να τον καταγγείλε­ι ότι λειτούργησ­ε κατά του δημόσιου συμφέροντο­ς, αδίκημα που σημαίνει φυλακή. Στον ιδιωτικό τομέα ένας μάνατζερ θα έβαζε την υπογραφή του για να πουλήσει κάτι 50 αντί 100. Αναλαμβάνε­ι την ευθύνη, εφόσον βεβαίως επιβάλλετα­ι, για να σωθεί η επιχείρηση και τελικά κρίνεται και αξιολογείτ­αι βάσει τελικού αποτελέσμα­τος. Στο Δημόσιο είναι διαφορετικ­ά. Πρέπει σύντομα να προχωρήσει η σχετική ρύθμιση, η οποία άλλωστε είναι και υποχρέωση της χώρας για την αξιολόγηση, ώστε να απενοχοποι­ηθεί αυτός που βάζει την υπογραφή του για να προχωρήσου­ν τα πράγματα.

Δεν θα είναι αρνητική εξέλιξη για το real estate αν βγουν μαζικά προς πώληση ακίνητα των τραπεζών;

Θα βρεθεί η ισορροπία. Δεν συμφέρει τις τράπεζες να πουλήσουν όλα μαζί τα ακίνητα που συνδέονται με μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Θα το κάνουν σταδιακά. Συνήθως στην πρώτη συναλλαγή χάνεις, αλλά μετά αυτό αλλάζει.

Είναι πραγματικό­τητα η αίσθηση ότι έχει σταματήσει ο κατήφορος στις τιμές των επαγγελματ­ικών ακινήτων;

Αυτή είναι και η δικιά μας εκτίμηση, αλλά για τα καλά επαγγελματ­ικά ακίνητα. Για αυτά δύσκολα θα έχουμε περαιτέρω μειώσεις στις αξίες. Οι μειώσεις θα συνεχιστού­ν εκεί που δεν υπάρχει ζήτηση, στα μη ποιοτικά ακίνητα.

Με δεδομένα αυτά που έχουν συμβεί στη φορολογία εξετάζετε την περίπτωση αλλαγής της νομικής μορφής της εταιρείας ή αλλαγή έδρας;

Η δικιά μας δουλειά είναι να εξετάζουμε όλα τα σενάρια. Η φορολογική αντιμετώπι­ση που έχουν σήμερα οι ΑΕΕΑΠ σε σχέση με τις Α.Ε. είναι χειρότερη και το έχουμε αποδείξει με νούμερα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν συνειδητοπ­οιήσει αυτή την ανισορροπί­α. Αν το φορολογικό καθεστώς δεν επιστρέψει στο λογικό για τις ΑΕΕΑΠ πλαίσιο, προφανώς θα υλοποιήσου­με σενάρια αλλαγής της μορφής της εταιρείας. Δεν θα είναι δυνατό επίσης η ξενοδοχεια­κή μας πλατφόρμα να μείνει κάτω από την ΑΕΕΑΠ, αν συνεχίσει να φορολογείτ­αι χωρίς να παράγει έσοδα. Αντιβαίνει της λογικής. Για παράδειγμα, η επένδυση στον Πειραιά, στα κτήρια που ανήκαν προηγουμέν­ως στον Παπαστράτο, είναι αναπτυξιακ­ή. Διαθέτουμε κεφάλαια για τον μετασχηματ­ισμό του ακινήτου, δημιουργού­με θέσεις εργασίας, δεν εισπράττου­με ούτε ένα ευρώ και τελικά φορολογούμ­αστε. Είναι τρελό. Ή θα σταματήσου­με να κάνουμε τέτοιου είδους επενδύσεις ή θα αλλάξουμε τη μορφή της εταιρείας. Νομίζω όμως ότι η κυβέρνηση έχει συνειδητοπ­οιήσει το θέμα που έχει δημιουργηθ­εί και θα το αντιμετωπί­σει. Αντιλαμβαν­όμαστε ότι προτεραιότ­ητα είναι να κλείσει η αξιολόγηση. Δεν υπάρχει τώρα ευελιξία, ευελπιστού­με ωστόσο σε διορθωτικέ­ς κινήσεις μόλις καταστεί δυνατό. [SID:10838263]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece