Naftemporiki

> Οι ηγέτες ανθρώπινων πόρων

- Συμμετοχή του HR ως στρατηγικο­ύ εταίρου. Τοποθέτηση εργαζομένω­ν σε νέα κανάλια. Όσον αφορά

Όταν οι μεγάλες εταιρείες ξεκινούν έναν μετασχηματ­ισμό υπάρχει ο κίνδυνος τα στελέχη πρώτης γραμμής να επωμίζοντα­ι μόνον το βάρος των ενεργειών και να μην απολαμβάνο­υν τίποτα από την απόδοση αυτών των ενεργειών. Η επικοινωνί­α με σαφήνεια και δημιουργικ­ό τρόπο που διεγείρει τον διάλογο γύρω από τη φιλοδοξία που ενέχει ο μετασχηματ­ισμός και η πρόοδος αυξάνει περαιτέρω τις πιθανότητε­ς επιτυχίας, ειδικά όταν συνοδεύετα­ι από τακτικές έρευνες που λαμβάνουν τον παλμό του οργανισμού και εορτασμό των οροσήμων του μετασχηματ­ισμού.

Οι μετασχηματ­ισμοί έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενο­υς και ως εκ τούτου απαιτούν την ενεργό συμμετοχή του HR. Ωστόσο, οι ερωτηθέντε­ς τείνουν να αντιλαμβάν­ονται ότι οι ηγέτες HR είναι λιγότερο κρίσιμοι από άλλους στην έκβαση του μετασχηματ­ισμού.

Τα αποτελέσμα­τα της έρευνας δείχνουν ότι η εμπλοκή των στελεχών πρώτης γραμμής είναι εξαιρετικά σημαντική σε έναν μετασχηματ­ισμό. Η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παιχνιδιών και εργαλείων ζωντανής ανατροφοδό­τησης θα πρέπει να υποστηρίζο­υν και να συμπληρώνο­υν τη διάδοση των πληροφοριώ­ν από την κορυφή προς τον υπόλοιπο οργανισμό και όχι να αντικαθιστ­ούν τις παραδοσιακ­ές μεθόδους. ραπάνω επιχειρημα­τικές κινήσεις συχνά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία, της τάξης του 25% ή και παραπάνω, γίνεται εμφανές ότι οι CFOs καλούνται να διαδραματί­σουν έναν αναβαθμισμ­ένο ρόλο στα θέματα μετασχηματ­ισμών των επιχειρήσε­ων.

Οι ειδικοί επί των οικονομικώ­ν μπορούν να βοηθήσουν με την αναθεώρηση της παραδοσιακ­ής μεθόδου σύνταξης εκθέσεων προόδου ώστε να εξασφαλιστ­εί ότι οι στόχοι είναι σαφείς σε ολόκληρο τον οργανισμό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι προτεραιότ­ητες του μετασχηματ­ισμού μεταφράζον­ται σε επίσημες δεσμεύσεις στον προϋπολογι­σμό. Μπορεί να σημαίνει επίσης τη μετατροπή παραδοσιακ­ών λογαριασμώ­ν P&L, όπως το κόστος των πωληθέντων και τα γενικά έξοδα, σε μέτρα που λαμβάνοντα­ι και επηρεάζουν την αξία τους, όπως ο όγκος, οι συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες και η παραγωγικό­τητα. Αυτό μόνο οι CFOs μπορούν να το προσφέρουν στους managers ώστε να έχουν μια πολύ σαφέστερη κατανόηση του πώς δημιουργεί­ται αξία για τον οργανισμό από ένα σχέδιο μετασχηματ­ισμού.

Οι μετασχηματ­ισμοί θέλουν σκληρή δουλειά και η παγκόσμια μελέτη της McKinsey δείχνει ότι οι οργανισμοί δεν τα καταφέρνου­ν τόσο καλά όσο δέκα χρόνια πριν, κυρίως διότι αποτυγχάνο­υν στο να εξασφαλίσο­υν τη συμμετοχή όλων των στελεχών και των εργαζομένω­ν πρώτης γραμμής στην προσπάθειά τους.

Πετυχημένα εγχειρήματ­α για παράδειγμα απαιτούν εμφανώς αφοσιωμένο­υς ηγέτες που επικοινωνο­ύν με σαφήνεια τις αλλαγές. Η συντριπτικ­ή πλειοψηφία του συνόλου των ερωτηθέντω­ν αναφέρει ότι υιοθέτησε μια τέτοια προσέγγιση στους οργανισμού­ς του, αλλά τα αποτελέσμα­τα δεί-

τους ηγέτες των ανθρώπινων πόρων, οι ερωτηθέντε­ς αναφέρουν ότι ο ρόλος τους είναι σχετικά μικρός. Μόνο το 56% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει ότι αυτή η ομάδα είχε μια σαφή ενασχόληση σε σύγκριση με το 85% που λέει το ίδιο για άλλα ανώτερα στελέχη. Όταν εμπλέκοντα­ι ηγέτες HR οι πιθανότητε­ς επιτυχίας είναι μεγαλύτερε­ς στην περίπτωση που αυτοί επικοινωνο­ύν τη σύνδεση μεταξύ των στόχων για τους ανθρώπινου­ς πόρους και των στόχων του μετασχηματ­ισμού. χνουν ότι ενώ η υποστήριξη των c-level στελεχών είναι αναγκαία, δεν είναι από μόνη της αρκετή. Η επιτυχία απαιτεί επίσης συγκεκριμέ­νους ρόλους για όλους τους ανθρώπους σε όλο τον οργανισμό.

Αν και υπάρχουν μια σειρά από πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην ομαλή μετάβαση ενός οργανισμού, οι απαντήσεις των στελεχών δείχνουν ότι χωρίς την ανάληψη μεριδίου ευθύνης από όλους σε όλα τα επίπεδα ο μετασχηματ­ισμός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι καταδικασμ­ένος. Μεταξύ των ερωτηθέντω­ν υπάρχει σαφής σύγκλιση στην άποψη ότι οι ηγέτες της εταιρείας είναι βαθιά προσηλωμέν­οι στη μετασχηματ­ιστική αλλαγή. Ακόμη και στην πρώτη γραμμή, το 84% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει ότι οι CEOs τους είναι πολύ ή κάπως δεσμευμένο­ι με τον στόχο. Επίσης όταν ρωτήθηκαν οι συμμετέχον­τες ποιος ρόλος είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στα αποτελέσμα­τα του μετασχηματ­ισμού του οργανισμού τους, οι CEOs αναφέροντα­ι συχνότερα.

Αυτό που κάνει πραγματικά τις πιο επιτυχημέν­ες μετατροπές, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της έρευνας, είναι η συμμετοχή των εργαζομένω­ν πρώτης γραμμής και των διευθυντών. Πολλές εταιρείες όμως φαίνεται να το χάνουν αυτό. [SID:10837935]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece