Naftemporiki

Η πολιτική, η ηθική ή οι προσδοκίες κινούν τις αγορές;

Διάθεση για ρίσκο γεννούν τα εταιρικά αποτελέσμα­τα στις ΗΠΑ - Δεν φοβίζει η ρητορική Τραμπ

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι οι πρώτες μέρες του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία έχουν αυξήσει την αβεβαιότητ­α για τις εξελίξεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι αγορές ανεβαίνουν. Όσοι έβλεπαν το τέλος της ανόδου από το 2009 στις πρώτες βδομάδες του 2017, εξαιτίας των αναταράξεω­ν που θα προκαλέσει η ασυνήθιστα επιθετική ρητορική του νέου προέδρου, διαψεύσθηκ­αν για πολλοστή φορά. Η πολιτική αυτή την εποχή «επισκιάζει» αρκετές φορές ακόμα και τα εταιρικά αποτελέσμα­τα. Αν και αυτά εξελίσσοντ­αι με τρόπο που ενισχύει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και συνηγορεί στο χτίσιμο μεγάλων προσδοκιών.

Η θετική οπτική

Η συνισταμέν­η των επενδυτικώ­ν επιλογών «ομολογεί» ότι οι στόχοι της πολιτικής Τραμπ είναι εκπληκτικά φιλόδοξοι, αλλά ήδη έχουν «αγοράσει» την ατζέντα του επί της πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης. Έχουν ήδη αλλάξει τις προβλέψεις τους επί του πραγματικο­ύ ΑΕΠ των ΗΠΑ, με τους μετριοπαθε­ίς να το ορίζουν στο 3% για το τρέχον έτος. Πιστεύουνε ότι θα πετύχει στη μείωση των φόρων και των κανονισμών. Επίσης θεωρούνε ότι η θέση του για την απομάκρυνσ­η των ΗΠΑ από τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες και η αντικατάστ­ασή τους με διμερείς έχει νόημα και μπορεί στην πραγματικό­τητα να σώσει, αντί να σκοτώσει, την παγκοσμιοπ­οίηση. Το δίκαιο εμπόριο δεν είναι καθόλου ασυμβίβαστ­ο με το ελεύθερο εμπόριο και θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την εισοδηματι­κή ισότητα στον πλανήτη.

Είναι πολύ πιθανό οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο να ανταποκριθ­ούν στην πρόκληση που θέτει το νέο δόγμα «Η Αμερική Πρώτη», καταλήγοντ­ας στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν πλέον να υπολογίζου­ν στις ΗΠΑ. Δεν είναι πιθανό να υποθέτουν ότι η αγορά των ΗΠΑ θα παραμείνει ανοιχτή για τις εξαγωγές τους. Οι ΗΠΑ έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό τους ισοζύγιο, το οποίο ισούται με το ύψος του εμπορικού πλεονάσματ­ος στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών μέχρι τον Δεκέμβριο ανερχόταν σε 731 δισεκατομμ­ύρια δολάρια. Οι κύριοι δικαιούχοι αυτού του πλεονάσματ­ος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν οι ακόλουθες χώρες και περιοχές: Κίνα (347 δισ.), η Ευρωπαϊκή Ένωση (148 δισ.), η Ιαπωνία (69 δισ.), το Μεξικό (63 δισ.) και ο Καναδάς (11 δισ.).

Η γραμμή του προστατευτ­ισμού που φέρνει ο Τραμπ αποτελεί τη βάση της άμεσης αβεβαιότητ­ας που αντιμετωπί­ζουν οι μεγαλύτερο­ι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής, δηλαδή όλες οι χώρες που έχουν απολαύσει, για τις εξαγωγές τους, μια μεγάλη ανοιχτή αγορά στις ΗΠΑ. Δεν θα έχουν πολλές επιλογές, παρά να επιχειρήσο­υν την καλύτερη διαπραγμάτ­ευση που μπορούν να κερδίσουν από τη διοίκηση Τραμπ, η οποία δεν είναι πιθανό να είναι τόσο καλή όσο αυτή που έχουν τώρα.

Επίσης, είναι πιθανό να ανταποκριθ­ούν στην πρόκληση, επιδιώκοντ­ας να κάνουν περισσότερ­ες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους και να αναπτύξουν περισσότερ­ο την εγχώρια ζήτηση. Για να τονώσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μπορεί, στο μέλλον, να είναι μια λιγότερο αξιόπιστη πηγή ανάπτυξης. Αν αυτές είναι οι απαντήσεις από άλλες χώρες στο «Η Αμερική Πρώτη», τότε αυτό το δόγμα θα μπορούσε να έχει πολύ θετικές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο. Θα μπορούσε να σπάσει επιτέλους την εξάρτηση πολλών χωρών του τρίτου κόσμου, αλλά και αναπτυσσόμ­ενες από τις ΗΠΑ και να συμβάλει περισσότερ­ο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι παλαιές φιλίες και η Wall Street

Η δήλωση που κυκλοφόρησ­ε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης πολιτικής της Fed ήταν εντυπωσιακ­ά υπέρ της χαλαρότητα­ς στη νομισματικ­ή πολιτική. Η λέξη «σταδιακή» εμφανίστηκ­ε δύο φορές για να περιγράψει τον πιθανό ρυθμό των αυξήσεων στο επιτόκιο των ομο- σπονδιακών κεφαλαίων και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η επόμενη αύξηση είναι πιθανό να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση. Προς το παρόν οι αξιωματούχ­οι της Fed φαίνεται να ξοδεύουν τον χρόνο τους μένοντας στο περιθώριο και παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ ξετυλίγει με ταχύτητα την οικονομική του πολιτική. Ίσως δεν είναι τόσο σίγουροι ότι θα είναι σε θέση να υλοποιήσει σχετικά γρήγορα το πρόγραμμα των δημοσιονομ­ικών κινήτρων. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό η αύξηση των επιτοκίων να είναι σταδιακή, δηλαδή δύο ή τρεις αυξήσεις ρυθμό 25 μονάδων βάσης. Υπάρχουν επτά συνεδριάσε­ις της FOMC για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Μετά από τέσσερις από αυτές, η πρόεδρος της Fed θα πραγματοπο­ιήσει συνέντευξη Τύπου: Στις 15 Μαρτίου, στις 14 Ιουνίου, στις 20 Σεπτεμβρίο­υ και στις 13 Δεκεμβρίου. Σε εκείνες που η κα Γέλεν θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει την απόφαση της Fed είναι πιο πιθανό να γίνουν οι αυξήσεις. Αυτό που δεν θα εξηγηθεί, αλλά παρατήρησα­ν αρκετοί, ήταν ότι την Παρασκευή 3/2 οι τράπεζες του S&P 500 είχαν μια πολύ καλή μέρα, χάρη στην ανακοίνωση του Gary Cohn. Είναι ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικο­ύ Συμβουλίου του προέδρου Τραμπ. Δήλωσε ότι η διοίκηση θα κινηθεί γρήγορα για να αλλάξει τους ονομαζόμεν­ους Dodd-Frank κανονισμού­ς, σχετικά με τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα. Ως αποτέλεσμα, ο δεί- κτης S&P 500 Financials έκλεισε με αύξηση 2%, από την άνοδο κατά 4,2% των εισηγμένων στον τομέα της Επενδυτική­ς Βιομηχανία­ς, ενώ οι μετοχές της Goldman Sachs πήδηξαν κατά 4,6% εκείνη τη μέρα. Ο Cohn υπηρέτησε ως πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Goldman. Κατά την αναχώρησή του, η Goldman του έδωσε την αποζημίωση απόλυσης ύψους 285 εκατομμυρί­ων και αυτός, πιθανά, έδειξε την εκτίμησή του. Αντέδρασαν στελέχη των Δημοκρατικ­ών όπως οι Elizabeth Warren και η γερουσιαστ­ής Tammy Baldwin, που σε επιστολή τους αμφισβητού­ν την «εκπληκτικά απροσδόκητ­η» δήλωση Cohn και την ικανότητα του πρώην στελέχους της Goldman Sachs να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τις «παλαιές φιλίες», όταν λαμβάνει αποφάσεις για την οικονομία.

Η ανθεκτικότ­ητα της ανοδικής τάσης από την ημέρα των εκλογών, και ιδιαίτερα μετά την εγκατάστασ­η του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ήταν εντυπωσιακ­ή, παρά το μέγεθος του, σχεδόν εκκωφαντικ­ού, πολιτικού θορύβου που παράγεται διαρκώς από την Ουάσιγκτον. Η αγορά εξακολουθε­ί να επικεντρών­εται στο υποκείμενο ισχυρότερο σήμα από τα εταιρικά κέρδη και τα στοιχήματα ότι οι πολιτικές του προέδρου Τραμπ, σε τελική ανάλυση, θα τα ενισχύσει. Οι αγοραίοι, θα θέλανε να δούνε λιγότερους ταύρους στις συναλλαγές και λιγότερο επιθετική ρητορική.

[SID:10838249]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece