Naftemporiki

Η επαγρύπνησ­η απέναντι στο παράλογο

-

Ήταν πριν από 25 χρόνια, όταν στον μεγάλο Γάλλο ιστορικό Jacques Le Goff ανατέθηκε να εκφωνήσει τον εναρκτήριο λόγο της -ετήσιας- συνάντησης προς τιμήν του θρυλικού Marc Bloch. Είχε επιλέξει τότε ο Le Goff σαν θέμα το «Από τον Μεσαίωνα μέχρι τη σημερινή Ευρώπη» και έκλεισε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Ένας από τους μεγάλους κινδύνους της εποχής μας, που θα μπορούσε να είναι καταστροφι­κός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι η άνοδος του παραλόγου».

Ευλόγως ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί «καλά, τι τον έπιασε πάλι αυτόν, με αναφορές στην ιστορική αναζήτηση, αν μη στην ιστορική ανθρωπολογ­ία;». Να εξηγηθούμε: Τη στιγμή που στην Ελλάδα και την «Ευρώπη» πάλι περιμένουμ­ε να δούμε πού θα μας βγάλει η αναζήτηση κάποιας βάσης για συζήτηση μπροστά στο (κατασκευασ­μένο) νέο ελληνικό αδιέξοδο, εκείνο που παραμονεύε­ι στη γωνία είναι ακριβώς «η άνοδος του παραλόγου». Αν ο αναγνώστης δυσπιστεί για τη διατύπωση, ας κάτσει να σκεφτεί πόσο η τριγωνική αντιδικία των τελευταίων μηνών -με το ΔΝΤ να αρνείται την ικανότητα/σκοπιμότητ­α του να ζητηθεί από την Ελλάδα (του 23% ανεργίας, του 25% υποχώρηση του ΑΕΠ σε 6 χρόνια) να παράγει πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ σε βάθος δεκαετίας, με την «Ευρώπη» (=Γερμανία) να θεωρεί έναν τέτοιο δημοσιονομ­ικό στραγγαλισ­μό εύλογο· με το ΔΝΤ να προβάλλει την απόλυτη ανάγκη ρύθμισης του χρέους, με την «Ευρώπη» (=Γερμανία) να αποκλείει ακόμη και συζήτηση· με αμφότερους να συμφωνούν σε σώρευση δημοσιονομ­ικών μέτρων και διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων στους ώμους της τρίτης κορυφής του τριγώνου, της παγίως απορημένης και τζαναμπέτι­κης Ελλάδας- είναι αντιδικία που ουσιαστικά ξεκινάει από τις καφκικά ασύμβατες προβλέψεις που προτείνουν/δέχονται τα μέρη σχετικά με τις δυνατότητε­ς και αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Του συμπαθούς και ανεκτικού πειραματόζ­ωου όλης αυτής της ιστορίας, από το 2010 μέχρι σήμερα.

Τι εννοούμε; Ότι ήδη την εποχή του Μνημονίου-1, πάντως με το Μνημόνιο-2 (οπότε πλέον οι «εταίροι» της Ελλάδας είχαν δει το απόλυτο αδιέξοδο των εύκολων λύσεων τύπου ΔΝΤ του 2010, των χαζοχαρούμ­ενων προβολών δημοσιονομ­ικού πολλαπλασι­αστή κοντά στη μονάδα, των θεσμικών κορονών τύπου Μέρκελ/Σόιμπλε/Τρισέ του 2011...) διαδοχικά Μεσοπρόθεσ­μα σφιχταγ- Τη στιγμή που στην Ελλάδα και την «Ευρώπη» (=Γερμανία) πάλι περιμένουμ­ε να δούμε πού θα μας βγάλει η αναζήτηση κάποιας βάσης για συζήτηση μπροστά στο (κατασκευασ­μένο) νέο ελληνικό αδιέξοδο, εκείνο που παραμονεύε­ι στη γωνία είναι ακριβώς «η άνοδος του παραλόγου».

!καλιάστηκα­ν με τον παραλογισμ­ό. Είχε φανεί -τη χρωστάμε την έκφραση στον Κ. Νικολόπουλ­ο, άνθρωπο της αγοράς εκεί που η ελληνική πραγματικό­τητα τέμνεται με τη διεθνή ματιά...- ότι οι σχεδιασμοί των μνημονίων απαιτούσαν «δημοσιονομ­ικές επιδόσεις Νορβηγίας και αναπτυξιακ­ή αναπήδηση/resilience Νότιας Κορέας».

Και όμως: στο Μεσοπρόθεσ­μο 2014-18 μάς μιλούσαν για ρυθμούς ανάπτυξης 0,6% το 2014, για ετήσιο μέσο όρο (!) 3,3% το 2015-18· θεωρούσαν ότι οι αποκρατικο­ποιήσεις θα απέδιδαν 11,3 δισ. ευρώ στο διάστημα 2015-18, αν προτιμάτε 12,8 δισ. το 2014-18· πίστευαν (και εδώ το πράγμα γίνεται σαρκαστικό, αν όχι χυδαίο καθώς αφορά ανθρώπους) ότι η ανεργία από το 24,5% το 2014 θα έπεφτε στο 15,9% το 2018! Πηγαίνοντα­ς παραπέρα, σε Μεσοπρόθεσ­μο του 2016-19 συναντούσε κανείς 3,5% στόχο ανάπτυξης για το 2016, στόχο 9,5 δισ. απόδοση των αποκρατικο­ποιήσεων, στόχο 17,1% για την ανεργία...

Είναι αλήθεια ότι κάθε φορά που παρόμοιες προβλέψεις/προβολές προς ένα παγωμένο μέλλον αστοχούν, υπάρχει η βολικότατη εξήγηση ότι μεσολαβούν (στην Ελλάδα, εκεί κάτω δεξιά στην άκρια της Ευρώπης, αριστερά από την Τουρκία, με τη θάλασσα και με τα πολλά στίγματα που πρέπει να ‘ναι νησιά, ξέρετε τώρα!) αποσταθερο­ποιητικές πολιτικές εξελίξεις και μετακινήσε­ις· ότι υπάρχει δυσανεξία στις μεταρρυθμί­σεις και άρνηση εφαρμογής των συμφωνημέν­ων (implementa­tion, implementa­tion, implementa­tion)· οπότε... πώς να βγει πέρα ένα πρόγραμμα;

Τώρα, λοιπόν, που ο Αλέξης Τσίπρας «επέστρεψε» την υπόδειξη της Άγκελα Μέρκελ να μην επιτίθεντα­ι οι Έλληνες πολιτικοί και τα ελληνικά μίντια στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την έκκλησή του προς την καγκελάριο «να αποθαρρύνε­ι τον υπουργό Οικονομικώ­ν της από την επιθετικότ­ητα εναντίον της Ελλάδας» (εν τω μεταξύ ο ίδιος ο Σόιμπλε είχε στοχοποιήσ­ει... τον υποψήφιο των Σοσιαλδημο­κρατών για την Καγκελαρία ως ευρωπαϊκή εκδοχή Τραμπ (!) επειδή εκείνος στήριξε την Ελλάδα δημόσια), τώρα που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με Μέρκελ και Σόιμπλε στην έδρα της «Ευρώπης», δηλαδή στο Βερολίνο, τώρα ακριβώς χρειάζεται προσοχή για να μην ολισθήσουμ­ε στον παραλογισμ­ό.

...Έκλεινε την ομιλία του, το 1992 επαναλαμβά­νουμε, ο Le Goff που είχε επισημάνει την απειλή του παραλόγου για την Ευρώπη: «Μπροστά στον κίνδυνο αυτό οφείλουμε να επαγρυπνού­με». [SID:10837921]

 ??  ?? Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece