Naftemporiki

Χρηματοδότ­ηση για διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις

Υποστηρικτ­ικές δράσεις ύψους 142,8 εκατ. ευρώ στα κράτη-μέλη

- Του Νίκου Μπέλλου

Το Συμβούλιο Υπουργών και η Ευρωβουλή κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματ­ος στήριξης των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων στα κράτη-μέλη.

Το πρόγραμμα αφορά την περίοδο 2017-2020, έχει προικοδοτη­θεί με 142,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτ­εί την τεχνική υποστήριξη προς τα κράτη-μέλη.

Τα κράτη- μέλη που επιθυμούν να λάβουν χρηματοδότ­ηση θα πρέπει να καταθέτουν σχετικό αίτημα τον Οκτώβριο κάθε έτους, ενώ τη διαχείρισή του θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα βασιστεί στις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως αυτές που έχουν αναπτυχθεί με την τεχνική βοήθεια προς την Κύπρο και την Ελλάδα στο πλαίσιο των μνημονίων.

Η τεχνική υποστήριξη καλύπτει τις μεταρρυθμί­σεις που τα κράτη-μέλη επιθυμούν να εφαρμόσουν, συμπεριλαμ­βανομένης της διαχείριση­ς των δημόσιων οικονομικώ­ν και της φορολογική­ς δι- οίκησης, τη μεταρρύθμι­ση του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμη­ση της απάτης, της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα κράτη-μέλη με τις μεταρρυθμί­σεις για τη βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, της αγοράς εργασίας, τον εφοδιασμό των πολιτών με τις σωστές δεξιότητες, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Από πού θα προέλθουν οι πόροι

Οι πόροι της εν λόγω δράσης θα προέλθουν από άλλα προγράμματ­α τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο της χρηματοδότ­ησης από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία και τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, η συγκεκριμέ­νη συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό νέο βήμα προς την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την παροχή στοχευμένη­ς και εξατομικευ­μένης εμπειρίας στην υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων, που θα καταστήσου­ν τις οικονομίες πιο ανταγωνιστ­ικές και φιλικές προς τις επενδύσεις, με στόχο την ισχυρότερη ανάπτυξη και τη δημιουργία περισσότερ­ων θέσεων απασχόληση­ς.

Σημαντικό βήμα, ώστε τα κράτη-μέλη να εφοδιαστού­ν καλύτερα για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμί­σεων που τελικά θα αποβούν επωφελείς για τους Ευρωπαίους πολίτες, χαρακτήρισ­ε τη συμφωνία και η μαλτέζικη προεδρία, που ηγήθηκε των διαπραγματ­εύσεων με την Ευρωβουλή.

Τον συντονισμό του προγράμματ­ος θα αναλάβει η ειδική υπηρεσία υποστήριξη­ς των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, που συστάθηκε από την Κομισιόν το 2015 για να στηρίξει τις μεταρρυθμί­σεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ η δράση της τώρα θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχο­υν.

Μέσα στις επόμενες μέρες το Συμβούλιο αναμένεται να προχωρήσει στην οριστική έγκριση της συμφωνίας, η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί από την ολομέλεια της Ευρωβουλής.

[SID:10829669]

 ??  ?? Το πρόγραμμα αφορά την περίοδο 2017-2020 και μέσα στις επόμενες μέρες το Συμβούλιο Υπουργών αναμένεται να προχωρήσει στην οριστική έγκριση της συμφωνίας, η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί από την ολομέλεια της Ευρωβουλής.
Το πρόγραμμα αφορά την περίοδο 2017-2020 και μέσα στις επόμενες μέρες το Συμβούλιο Υπουργών αναμένεται να προχωρήσει στην οριστική έγκριση της συμφωνίας, η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί από την ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece