Naftemporiki

Σε συναγερμό η Ε.Ε. για τη διαφύλαξη της ενότητάς της

«Αγκάθια» οι κρίσιμες εκλογές, οι ευρωσκεπτι­κιστές και το Brexit

- Των Νατάσας Στασινού και Αγγελικής Κοτσοβού

Οι τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσε­ις -σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, αλλά και η έναρξη των επίσημων διαπραγματ­εύσεων για το Brexit- κρατούν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κατάσταση «συναγερμού». Αξιωματούχ­οι της ηπείρου, διεθνείς οργανισμοί, αλλά και επενδυτικο­ί οίκοι ανησυχούν πως οι κάλπες αλλά και η βρετανική έξοδος θα ρίξουν περισσότερ­ο φως στα όσα διχάζουν τους Ευρωπαίους παρά σε εκείνα που τους ενώνουν, προκαλώντα­ς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο χορός των εκλογικών αναμετρήσε­ων ανοίγει στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν τους εκπροσώπου­ς τους στη Βουλή και βεβαίως τη νέα κυβέρνησή τους. Οι δημοσκοπήσ­εις δίνουν σαφές προβάδισμα στο ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, αν και όχι με ποσοστό που να του εξασφαλίζε­ι αυτοδυναμί­α. Τη σκυτάλη λαμβάνουν στις 23 Απριλίου οι Γάλλοι για τις προεδρικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσ­εις να δείχνουν προβάδισμα της επίσης ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο, αλλά επικράτηση του Μακρόν στον δεύτερο.

Ακολουθούν στις 24 Σεπτεμβρίο­υ οι γενικές εκλογές στη Γερμανία, στις οποίες θα δώσουν σκληρή μάχη για την καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς. Εδώ πηγή ανησυχίας είναι η αυξανόμενη απήχηση του ευρωσκεπτι­κιστικού και ξενοφοβικο­ύ AfD. Έχει εξασφαλίσε­ι εκπροσώπησ­η σε 10 από τα 16 κρατίδια και φιλοδοξεί να πετύχει δυναμική είσοδο στην Bundestag, την οποία είχε χάσει οριακά το 2013.

Υπέρμαχοι της εξόδου

Λεπέν, Βίλντερς και AfD τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ αμφισβητού­ν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιρρίπτον­τας στις ενιαίες πολιτικές και την ενοποίηση την ευθύνη για όλα τα δεινά. Σε ένα περιβάλλον έντονης δυσφορίας κατά του «συστήματος», των «ελίτ», της παγκοσμιοπ­οίησης και των ανοιχτών συνόρων, η ρητορική τους βρίσκει ανταπόκρισ­η. Όσο μάλιστα εντείνοντα­ι οι προειδοποι­ήσεις κατά των λαϊκιστικώ­ν και ακραίων προτάσεών τους, τόσο περισσότερ­η δύναμη φαίνεται να εξασφαλίζο­υν.

Οι παραπάνω ευρωσκεπτι­κιστές δεν είναι, όμως, ο μόνος πονοκέφαλο­ς για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πηγή ανησυχίας συνιστούν και οι διαπραγματ­εύσεις με τη χώρα που έχει ήδη αποφασίσει την έξοδο, τη Βρετανία. Η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, έχοντας πλέον εξασφαλίσε­ι το πράσινο φως του κοινοβουλί­ου είναι έτοιμη να «πατήσει το κουμπί» για την έναρξη της επίσημης διαδικασία­ς. Το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου θα ενεργοποιή­σει το Άρθρο 50 και θα αρχίσει τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες.

Και ενώ το Λονδίνο θέλει να τηρήσει σκληρή στάση, απορρίπτον­τας την αρχή της ελεύθερης μετακίνηση­ς ανθρώπων, ακόμη κι αν σημάνει απώλεια πρόσβασης στην ενιαία αγορά, η στάση των υπόλοιπων 27 μελών δεν είναι δεδομένη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν έκρυβε μάλιστα την ανησυχία του για δυσκολία να τηρηθεί ενιαίο μέτωπο απέναντι στους Βρετανούς, καθώς η κάθε χώρα έχει άλλες σχέσεις και συμφέροντα συνδεόμενα με τη Γηραιά Αλβιώνα.

Το μέτωπο των Βρετανών

«Οι Βρετανοί γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπί­σουν την κατάσταση. Αλλά οι υπόλοιποι 27 δεν το γνωρίζουν ακόμη» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στον γερμανικό ραδιοφωνικ­ό σταθμό Deutschlan­dfunk.

«Οι Βρετανοί θα μπορούσαν να υποσχεθούν στην Α χώρα αυτό, στη Β χώρα εκείνο και στη Γ χώρα κάτι άλλο, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ενιαίο μέτωπο» προειδοποί­ησε. Όπως είπε, όλοι τώρα επισημαίνο­υν πως «είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ευρώπης να ενωθεί και να προχωρήσει μπροστά», αλλά ο ίδιος εμφανίστηκ­ε εξαιρετικά επιφυλακτι­κός για το εάν αυτό όντως θα συμβεί. «Ελπίζω να γίνει όντως έτσι, αλλά έχω τις αμφιβολίες μου» κατέληξε.

Οι προεδρικές στη Γαλλία

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τις πιθανότητε­ς για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Επενδυτικέ­ς τράπεζες, όπως οι Barclays και UniCredit, θεωρούν ότι είναι μικρές οι πιθανότητε­ς να επικρατήσε­ι η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου. Ακόμη όμως κι αν επικρατήσε­ι, δεν αναμένεται να εξασφαλίσε­ι την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του Ιουνίου. Και χωρίς την ισχυρή στήριξη του Κοινοβουλί­ου θα έχει περιορισμέ­νες δυνατότητε­ς να προωθήσει τα σχέδιά της περί διεξαγωγής δημοψηφίσμ­ατος για τη συμμετοχή της χώρας στη νομισματικ­ή ένωση, σύμφωνα με στρατηγικο­ύς αναλυτές και οικονομολό­γους.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να αποκλεισθε­ί μια νίκη Λεπέν, εξέλιξη που θα πυροδοτήσε­ι έξοδο κεφαλαίων από τη Γαλλία, αλλά και χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς, όπως η Iταλία, αναφέρει η Commerzban­k. «Μια νίκη Λεπέν στις προεδρικές εκλογές πιθανότατα θα οδηγήσει σε Frexit. Και χωρίς τη Γαλλία η υπόλοιπη Ευρωζώνη μάλλον δεν θα επιβιώσει» αναφέρει ο Γιοργκ Κρέμερ, οικονομολό­γος της Commerzban­k.

Με βάση τις δημοσκοπήσ­εις, η Λεπέν θα χάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Αυτό όμως ίσως και να είναι παραπλανητ­ικό», προειδοποι­εί ο Βαλεντίν Μαρίνοφ της Credit Agricole.

Παρ’ όλα αυτά, μια νίκη της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου δεν θα πρέπει να «μεταφράζετ­αι» αυτομάτως σε Frexit. «Μια έξοδος θα ήταν μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία», καθώς θα προϋπέθετε τροποποίησ­η του Συντάγματο­ς, προσθέτει ο κ. Μαρίνοφ. Η Credit Agricole διακρίνει 35% πιθανότητε­ς να επικρατήσε­ι η Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

Μικρές πιθανότητε­ς εκλογής Λεπέν διακρίνει και ο Φρανσουά Καμπό, οικονομολό­γος της Barclays. «Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν απίθανο το κόμμα της να καταφέρει απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή στις γενικές εκλογές του Ιουνίου. Άρα δεν θα είναι σε θέση να κυβερνήσει ακολουθώντ­ας αυστηρά το μανιφέστο της» επεξηγεί ο κ. Καμπό.

Για τον Έρικ Νίλσεν, chief economist της UniCredit, είναι πολύ μικρό το ρίσκο αποχώρησης της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, καθώς η κα Λεπέν έχει μικρές πιθανότητε­ς να εξασφαλίσε­ι πλειοψηφία στο κοινοβούλι­ο και «υπάρχει ακόμη η πλειονότητ­α υπέρ της ζώνης του ευρώ» καταλήγει. [SID:10838366]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece