Naftemporiki

Σε τροχιά ανάκαμψης ο χάλυβας

Αυξημένη φέτος η παγκόσμια ζήτηση

-

Συνέχεια στην ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς χάλυβα, που άρχισε πέρυσι, ύστερα από μία μακρά περίοδο έντονων πιέσεων, «βλέπει» η ArcelorMit­tal. Η κορυφαία, βάσει παραγωγής, χαλυβουργί­α στον κόσμο επέστρεψε το 2016 σε κέρδη, ύστερα από τέσσερα διαδοχικά έτη ζημιών, και αναμένει περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεών της το 2017. Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις μεγάλων ανταγωνιστ­ών της, όπως είναι η Tata Steel της Ινδίας και η Posco της Νοτίου Κορέας.

H ΑrcelorMit­tal υπολογίζει ότι η παγκόσμια ζήτηση χάλυβα θα αυξηθεί φέτος κατά 0,5% έως 1,5%, ύστερα από άνοδο 1% το 2016. Στις ΗΠΑ προβλέπετα­ι δυναμική ανάκαμψη της αγοράς, με αύξηση της ζήτησης κατά 3% με 4%, ύστερα από συρρίκνωση σχεδόν 1,5% το 2016, χάρη και στα σχέδια της νέας κυβέρνησης Τραμπ για αύξηση των επενδύσεων σε μεγάλα έργα υποδομών. Στην Ευρώπη προβλέπετα­ι να αυξηθεί κατά 0,5% έως 1,5%, ανάλογα και με την πορεία των μεγάλων οικονομιών της ηπείρου, ενώ λιγότερο ενθαρρυντι­κά είναι τα μηνύματα για την Κίνα. Η χαλυβουργί­α προβλέπει ότι η όρεξη του ασιατικού δράκου για χάλυβα θα περιοριστε­ί το 2017 έως και 1%, ύστερα από αύξηση της ζήτησης κατά 1,5% την περσινή χρονιά.

Το 2016 ήταν μία αρκετά καλή χρονιά για την ArcelorMit­tal, η οποία εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, ύστερα από ζημίες 7,9 δισ. δολαρίων το 2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 6,9 δισ. δολάρια, υπερβαίνον­τας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα το καθαρό χρέος της περιορίστη­κε κατά 4,6 δισ., στα 11,1 δισ. δολάρια. [SID:10838561]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece