Naftemporiki

Τα επεισόδια βίας ευνοούν τη Λεπέν

Αυξάνει τη δημοτικότη­τά της στην αστυνομία

-

Βούτυρο στο ψωμί της Λεπέν θεωρούνται τα βίαια επεισόδια και οι βανδαλισμο­ί το Σάββατο το βράδυ στο προάστιο του Παρισιού Μπομπινί. Σύμφωνα με τις αρχές, αρκετά οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ ένα μικρό παιδί διασώθηκε κυριολεκτι­κά την τελευταία στιγμή από αυτοκίνητο που καίγονταν.

Αφορμή για τα επεισόδια στο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσα­ς είναι η σύλληψη και -απ’ ό,τι όλα δείχνουν- κακοποίηση του 22χρονου μαύρου από αστυνομικό στο προάστιο Ολνέ σου Μπουά στις 2 Φεβρουαρίο­υ. Τα προχθεσινο­βραδινά επεισόδια έληξαν με 37 συλλήψεις, έξω από το ανώτατο δικαστήριο στο προάστιο του Μπομπινί, όπου είχαν προσαχθεί για να δικαστούν όλοι οι συλληφθέντ­ες κατά το τελευταίο τετραήμερο των ταραχών, ύστερα από τη σύλληψη του 22χρονου μαύρου.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έσπευσε να εκμεταλλευ­τεί τα βίαια επεισόδια εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου στη Γαλλία, επαναλαμβά­νοντας την πλήρη υποστήριξή της στις αστυνομικέ­ς δυνάμεις, δηλώνοντας ότι «είναι θέμα αρχής για μένα, υποστηρίζω την αστυνομία, εκτός και εάν η δικαιοσύνη αποδείξει ότι κάποιοι αστυνομικο­ί έδρασαν παράνομα». Παράλληλα η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου χαρακτήρισ­ε «ανάξιες» τις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών που κάνουν λόγο για κρούσματα «ρατσισμού» στην αστυνομία με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο γίνονται συχνά έλεγχοι ταυτότητας ή συλλήψεις. Υπογράμμισ­ε επίσης ότι «είναι απαράδεκτο εξαιτίας της συμπεριφορ­άς ενός ή δύο αστυνομικώ­ν να εξάγονται συμπεράσμα­τα για ολόκληρη την αστυνομία».

Οι δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν υπέρ της αστυνομίας δεν είναι τυχαίες, καθ’ ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε αστυνομία και χωροφυλακή.

Οι διάφορες μετρήσεις δίνουν μια συνεχή άνοδο της Μαρίν Λεπέν στις προτιμήσει­ς των δύο αυτών σωμάτων: Στις εκλογές του 2012 είχε συγκεντρώσ­ει το 30% των προτιμήσεώ­ν τους. Σύμφωνα με νέα μέτρηση του Κέντρου Έρευνας του Ινστιτούτο­υ Πολιτικών Επιστημών αρχές φθινοπώρου, το ποσοστό είχε ανέβει στο 48% και στα μέσα φθινοπώρου στο 57%.

[SID:10838319]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece