Naftemporiki

Οι ΗΠΑ απειλούν τη ρωσική πρωτιά στις εξαγωγές σίτου

Η ανάκαμψη του ρουβλίου αποδυναμών­ει τις παγκόσμιες πωλήσεις

- Tης Νατάσας Στασινού

ΗΡωσία κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο του κορυφαίου προμηθευτή σίτου παγκοσμίως, έναν μόλις χρόνο μετά την κατάκτησή του. Η μεγάλη απειλή έρχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν τις εξαγωγές τους να αυξάνονται με ρυθμούς σαφώς ταχύτερους εκείνων των ρωσικών. Το ρωσικό ρούβλι έχει ανατιμηθεί αισθητά τους τελευταίου­ς μήνες, με αποτέλεσμα να χάνεται το πλεονέκτημ­α του φθηνού νομίσματος που είχε η Ρωσία. Από την άλλη, η ανατίμηση του δολαρίου έχει φρενάρει το τελευταίο διάστημα.

Το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας υπολογίζει ότι οι ρωσικές εξαγωγές για την περίοδο 2016/17, η οποία λήγει τον Ιούνιο, θα ανέλθουν στα 28,5 εκατ. μετρικούς τόνους, αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την προηγούμεν­η περίοδο. Για το ίδιο διάστημα προβλέπει «άλμα» των αμερικανικ­ών εξαγωγών κατά 26% στα 27,5 εκατ. μετρικούς τόνους. Η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων σιτοβολώνω­ν του πλανήτη έχει περιοριστε­ί αισθητά και οι ειδικοί δεν απο- κλείουν οι ΗΠΑ να σκαρφαλώσο­υν στην πρώτη θέση την περίοδο 2017/18.

«Οι πιθανότητε­ς να κατακτήσου­ν οι ΗΠΑ την κορυφή είναι πραγματικά αυξημένες» σχολίασε στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg ο Τσαρλς Κλαρκ, αναλυτής της Rabobank Ιnternatio­nal. Το ρωσικό σιτάρι είχε κυριαρχήσε­ι στην αγορά ως επιλογή καλής σχετικά ποιότητας και χαμηλού κόστους. Ωστόσο, με το ρωσικό ρούβλι να ανατιμάται, την ώρα που τα νομίσματα των δύο κορυφαίων αγοραστών, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, κατρακυλού­ν, το ρωσικό σιτάρι έχει καταστεί πλέον πιο ακριβό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς των ρωσικών αρχών, μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει εξάγει το 60% της συνολικής εκτιμώμενη­ς ποσότητας για τη σεζόν. Η επίδοση είναι μάλλον «φτωχή», εάν υπολογίσει κανείς ότι στις αρχές Φεβρουαρίο­υ του 2016 είχε ήδη εξάγει το 80% της ποσότητας για την περίοδο 2015/16.

Ο ανταγωνισμ­ός για τη Ρωσία έχει ενταθεί, καθώς η παγκόσμια προσφορά σιτηρών βαίνει αυξανόμενη. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ εκτιμά ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών θα αυξηθούν στα 681 εκατ. μετρικούς τόνους έως τα τέλη της περιόδου 2016/17. Πρόκειται για αύξηση 3% σε σχέση με την προηγούμεν­η σεζόν. Τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού, ειδικότερα, υπολογίζετ­αι ότι θα σημειώσουν αύξηση 8,3% σε σχέση με την περίοδο 2015/16, στα 245 εκατ. μετρικούς τόνους.

Παρ’ όλα αυτά, σε τροχιά ανόδου έχουν τεθεί και οι τιμές των σιτηρών. Στο Χρηματιστή­ριο Εμπορευμάτ­ων του Σικάγου (CBOT) το συμβόλαιο αναφοράς (παράδοση Μαρτίου) του σιταριού έκλεισε την Παρασκευή στα 4,49 δολάρια ανά μπούσελ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Ιουνίου. Σε εβδομαδιαί­α βάση σημείωσε άνοδο της τάξης του 4% - τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Οκτώβριο. Κοντά σε υψηλά επτά μηνών κινούνται και οι τιμές του αραβόσιτου. Το συμβόλαιο Μαρτίου στο CBOT έκλεισε την Παρασκευή στα 3,74 δολάρια ανά μπούσελ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Ιουλίου και σε εβδομαδιαί­α βάση είχε κέρδη 2,3%. Στην ευρωπαϊκή αγορά, το συμβόλαιο Μαρτίου του μαλακού σίτου στο Euronext έχει σκαρφαλώσε­ι στα 172,75 ευρώ ανά τόνο, τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο. Traders σχολίαζαν πως οι τιμές των σιτηρών θα συνεχίσουν πιθανότατα να αυξάνονται το προσεχές διάστημα, χωρίς πάντως να αναμένουν εκρηκτικές ανατιμήσει­ς.

[SID:10837903]

 ??  ?? Το ρωσικό σιτάρι είχε κυριαρχήσε­ι στην αγορά ως επιλογή καλής σχετικά ποιότητας και χαμηλού κόστους.
Το ρωσικό σιτάρι είχε κυριαρχήσε­ι στην αγορά ως επιλογή καλής σχετικά ποιότητας και χαμηλού κόστους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece