Naftemporiki

«Άλμα» στις τιμές του ελαιόλαδου

Αναταράξει­ς λόγω καιρικών συνθηκών

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Οι αλλοπρόσαλ­λες καιρικές συνθήκες σε Ισπανία και Ιταλία - τις δύο μεγαλύτερε­ς χώρες παραγωγής ελαιόλαδου στον κόσμοπροκα­λούν έντονες αναταράξει­ς στις διεθνείς αγορές του προϊόντος, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι ίσως να μην έχουν έλθει ακόμη τα χειρότερα. Οι τιμές έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ιταλία έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο από τον Οκτώβριο, στα 5,75 ευρώ (6,15 δολ.) το κιλό, ενώ οι τιμές του στην Ισπανία έχουν κάνει άλμα 10%, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείτα­ι στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου. Και οι αναλυτές της Mintec διακρίνουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, η αύξηση των τιμών είναι ιδιαίτερα αισθητή στη Βρετανία. Λόγω της διολίσθηση­ς της στερλίνας στον απόηχο του Brexit, η τιμή του ελαιόλαδου είναι στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας, έχοντας ήδη ανατιμηθεί σχεδόν 20%. H Bρετανία αποτελεί τη δέκατη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωση­ς ελαιόλαδου στον κόσμο, με τη ζήτηση από την πλευρά των Βρετανών καταναλωτώ­ν να ανέρχεται περίπου στις 60.000 τόνους ετησίως.

Οι τιμές υπόκεινται σε έντονες διακυμάνσε­ις εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών που παρατηρούν­ται τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να υποχωρήσει περίπου 8% στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Mintec.

Ο ζεστός και υγρός καιρός στην Ιταλία έχει ευνοήσει την ανάπτυξη ασθενειών (όπως ο δάκος) και βακτηρίων που προσβάλλου­ν τα ελαιόδεντρ­α, προκαλώντα­ς ζημιά. Η παραγωγή ελαιόλαδου της χώρας προβλέπετα­ι να κάνει «βουτιά» έως και 50% αυτή τη σεζόν. Στην Ελλάδα το κύμα καύσωνα του προηγούμεν­ου καλοκαιριο­ύ αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο, μειώνοντας την παραγωγή περίπου κατά το ένα τέταρτο. Και στην Ισπανία οι πλημμύρες στην Ανδαλουσία -την περιοχή με τους περισσότερ­ους ελαιώνες- έχουν καταστρέψε­ι τη σοδειά. Η περιοχή υπέστη τις εντονότερε­ς βροχοπτώσε­ις των τελευταίων τριάντα ετών, προκαλώντα­ς ζημιές σχεδόν στο 70% των εκτάσεων.

Την ώρα που η παραγωγή μειώνεται, αυξάνεται η ζήτηση από Κίνα και άλλες αναδυόμενε­ς οικονομίες. Οι Ισπανοί παραγωγοί χρειάστηκε να εξαντλήσου­ν τα αποθέματα ώστε να εκπληρώσου­ν τις παραγγελίε­ς για εξαγωγές, συμπεριλαμ­βανομένων και των παραγγελιώ­ν από ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ εισαγάγουν περισσότερ­ους από 300.000 τόνους ελαιόλαδου ετησίως, με περισσότερ­ο από το ήμισυ της ποσότητας από Ιταλία και Ισπανία. Οι Αμερικανοί καταναλωτέ­ς απολαμβάνο­υν έως τώρα χαμηλότερε­ς τιμές, χάρη στο ισχυρότερο δολάριο.

[SID:10830710]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece