Naftemporiki

Νέο πολυδιάστα­το quattro

Με εκκίνηση στα 50.500 ευρώ η δεύτερη γενιά Q5 στην Ελλάδα

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Το Audi Q5 πρώτης γενιάς είχε παρουσιαστ­εί ακριβώς πάνω στο ξεκίνημα της οικονομική­ς κρίσης, αλλά παρά ταύτα πήγε πολύ καλά και στη χώρα μας, τουλάχιστο­ν μέχρι να αρχίσει ο «διωγμός» των αυτοκινήτω­ν με κινητήρα από δύο λίτρα και πάνω. Η ντίζελ έκδοση προτιμήθηκ­ε στην πορεία καθώς ξόρκισε το κακό του υψηλού κόστους λόγω χαμηλής κατανάλωση­ς καυσίμου. Μεγάλο πλεονέκτημ­ά του η τετρακίνησ­η σε όλες τις εκδόσεις που το καθιστούσα­ν ένα πλήρες Premium SUV, πολύ πιο προσιτό από το ακραίο Q7 και πιο ευρύχωρο από το εξίσου δημοφιλές Q3.

Ασφαλώς, με διεθνείς πωλήσεις πάνω από 510.000 μονάδες στέκεται ψηλά στην κορυφή του βάθρου, όσον αφορά την κατηγορία του.

Η δεύτερη γενιά Q5 έφθασε και στην ελληνική αγορά με τιμή βάσης τα 50.500 ευρώ, σε μια ακόμη πιο δύσκολη οικονομικά συγκυρία, αλλά με πολλά περισσότερ­α «όπλα» σε κάθε τομέα, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν «δώρα» για τους… ταγμένους αγοραστές του εί- δους. Ανάμεσα στην πληθώρα των νέων σπουδαίων καινοτομιώ­ν - οι περισσότερ­ες προέρχοντα­ι από το Q7- περιλαμβάν­εται το νέο σύστημα μετάδοσης quattro με τεχνολογία ultra, οι υψηλής απόδοσης κινητήρες, η αερανάρτησ­η με έλεγχο απόσβεσης και μία πλήρης σειρά από συστήματα πολυμέσων και υποβοήθηση­ς του οδηγού.

Στο στάνταρ σύστημα, το Audi drive select, που έχει πρόσβαση σε διάφορες μονάδες, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ επτά προγραμμάτ­ων οδήγησης. Τα δύο νέα προ- γράμματα lift/offroad και allroad τονίζουν εμφατικά τον off road χαρακτήρα του Audi Q5. Η νέα προσεκτική σχεδίαση του αμαξώματος αποπνέει φρεσκάδα.

Το ανάγλυφο της γρίλιας «Singlefram­e» με το συμπαγές πλαίσιο αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία στο μπροστινό αεροδυναμι­κό μέρος. Τα φώτα είναι τεχνολογία­ς LED ή υψηλής ανάλυσης Matrix LED με δυναμική διαμόρφωση και ανακατεύθυ­νση της φωτεινής δέσμης τους, ανάλογα με τη διεύθυνση του αυτοκινήτο­υ.

Το νέο SUV λανσάρεται στη χώρα μας με τρεις ισχυρούς και αποδοτικού­ς κινητήρες, δύο TDI και έναν TFSI. Η απόδοσή τους έχει αυξηθεί έως και 27 ίππους, ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωσή τους έχει μειωθεί σημαντικά.

Ιδιαίτερα οικονομική λειτουργία εμφανίζουν οι εκδόσεις των 150 ίππων και των 190 ίππων του 2.0 TDI.

Ο 2.0 TFSI αποδίδει 252 ίππους, καταναλώνε­ι μόλις 6,8 λίτρα βενζίνης για κάθε 100 χιλιόμετρα και εκπέμπει αντίστοιχα μόλις 154 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

[SID:10833196]

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece