Naftemporiki

Στα 3,31 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες

Μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών κατά 1,684 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 έναντι του 2015

-

Στα 3,31 δισ. ευρώ διαμορφώθη­καν στο τέλος του 2016 οι ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς του Δημοσίου, εμφανίζοντ­ας σημαντική μείωση της τάξης του 1,684 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2015. Η μεγάλη μείωση, όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικώ­ν, έγινε κυρίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 οι οφειλές παρέμεναν στα επίπεδα των 4,7 δισ. ευρώ. Οι σημαντικές πληρωμές στο τελευταίο δίμηνο του χρόνου κάνει το οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει εκπληρώσει τον μνημονιακό στόχο, δημιουργών­τας τις προϋποθέσε­ις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης με στόχο την περαιτέρω αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Από τη συμφωνία με τους δανειστές προκύπτει ότι οι καθαρές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστο­ν 80% επί του συνο- λικού ποσού χρηματοδότ­ησης. Αυτό είναι και το μοναδικό κριτήριο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης η οποία, με βάση τα όσα αναφέρουν κυβερνητικ­ά στελέχη, μπορεί να γίνει μέσα στον Μάρτιο ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματ­εύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση­ς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που πρέπει να εμφανιστεί ότι αποπληρώθη­κε μετά και τις εκταμιεύσε­ις που έγιναν μέσα στο 2016 ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2016, οπότε οι ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς ήταν 5,696 δισ. ευρώ, μέχρι και τον Δεκέμβριο έγιναν πληρωμές περίπου 2,748 δισ. ευρώ γι’ αυτό και εκτιμάται ότι ο στόχος θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Εκτός από τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, το Δημόσιο χρωστάει και από τις επιστροφές φόρων που βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α. Στο τέλος Δεκεμβρίου οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων είχαν περιοριστε­ί στο 1,225 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό να καταγράφετ­αι τον Οκτώβριο του 2016: 1,612 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημες στατιστικέ­ς δεν καταγράφου­ν την πλήρη εικόνα των ποσών που οφείλει το Δημόσιο, είτε από επιστροφές φόρων είτε ληξιπρόθεσ­μα χρέη. Επιστροφές που δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστ­εί ή χρήματα για συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί συνιστούν ένα πρόσθετο χρέος το οποίο δεν αποτυπώνετ­αι στα επίσημα στοιχεία, με το ύψος του να εκτιμάται σε περίπου 2 δισ.

Μέσα στο 2016, με τις δύο δόσεις που εκταμίευσε από τον ESM αποκλειστι­κά για αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν, το υπουργείο Οικονομικώ­ν προχώρησε στις ακόλουθες πληρωμές:

Στα νοσοκομεία έγιναν πληρωμές 1,034 δισ. Ευρώ, με αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με υποχρεώσει­ς 449,6 εκατ. ευρώ.

Στους οργανισμού­ς κοινωνικής ασφάλισης οι πληρωμές έφτασαν στα 922 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών περιορίστη­κε στα 2 δισ. ευρώ.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων οι πληρωμές έφτασαν στα 216 εκατ. ευρώ και οι οφειλές ήταν 466 εκατ. ευρώ.

Στους υπόλοιπους φορείς κοινωνικής ασφάλισης οι πληρωμές ήταν 203 εκατ. ευρώ και οι οφειλές που έχουν απομείνει είναι 422 εκατ. ευρώ. [SID:10841423]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece