Naftemporiki

«Ραντεβού» των τραπεζών με ξένους επενδυτές

Εκδηλώσεις της UBS στο Μιλάνο και των JP Morgan και Morgan Stanley στο Λονδίνο

- Της Άννας Δόγα

«Γεμάτες αποσκευές», με βασικότερο νέο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, προσδοκούν να μεταφέρουν στις δύο μεγάλες επενδυτικέ­ς εκδηλώσεις του Μαρτίου οι Έλληνες τραπεζίτες. Η διοργάνωση της JP Morgan στις αρχές Μαρτίου για τις αναδυόμενε­ς αγορές και το μεγάλο event της Morgan Stanley το διάστημα 21-23 Μαρτίου για european financials, αμφότερα στο Λονδίνο, έχουν μεγάλη σημασία λόγω της συμμετοχής σημαντικών ονομάτων της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας, όπως επίσης και γιατί θα δοθεί η ευκαιρία στις ελληνικές τράπεζες να κάνουν ρελάνς και να παρουσιάσο­υν εκ νέου τις προοπτικές του κλάδου, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα έχει τελειώσει το σίριαλ της αξιολόγηση­ς. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν έχει και νόημα να συμμετάσχο­υμε, λέει χαρακτηρισ­τικά τραπεζικό στέλεχος και επισημαίνε­ι αυτό που σε όλους τους τόνους προειδοποι­ούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, ότι η περαιτέρω καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς πέραν του τρέχοντος μηνός θα τροφοδοτήσ­ει νέο κύκλο αβεβαιότητ­ας. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών θα συμμετάσχο­υν και τις επόμενες ημέρες σε επενδυτικά event, την Πέμπτη στο Παρίσι σε εκδήλωση της Piraeus Securities για ελληνικές εταιρείες και την Παρασκευή στο Μιλάνο σε εκδήλωση της UBS για ιταλικές τράπεζες, στην οποία μετέχουν και ελληνικά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα.

Το ενδιαφέρον για τις εγχώριες τράπεζες είναι μεγάλο στο event της UBS και έχουν οριστεί πολλά ραντεβού κατά τα οποία το κύριο μενού είναι τα «κόκκινα» δάνεια, κάτι που αφορά και τις ιταλικές τράπεζες, αλλά ειδικά για την Ελλάδα με τον αστερίσκο και με πολλές ερωτήσεις, για την αξιολόγηση. Με το θέμα της αξιολόγηση­ς σε εκκρεμότητ­α, η υπόλοιπη ατζέντα συζητείται αλλά δεν είναι δυνατή η επί της ουσίας αποτύπωση του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.

Οι τραπεζίτες καταγράφου­ν στις επαφές που έχουν με εκπροσώπου­ς ξένων funds τον τελευταίο καιρό την «κόπωση» των επενδυτών από τη στασιμότητ­α στο στόρι του κλάδου. Η συμμετοχή στο QE θα αποτελέσει κρίσιμο καταλύτη για το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά μακροπρόθε­σμα μόνο η επαναφορά σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης θα στηρίξει τη στρατηγική του τραπεζικού κλάδου που έχει μπροστά του ένα κρίσιμο και δύσκολο έτος, εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests του 2018.

Οι τράπεζες θα κινηθούν στον ρυθμό των επόμενων stress tests ήδη από τον Σεπτέμβριο και στον «πυκνό» χρόνο που διανύει η ελληνική οικονομία, υπάρχει η ανησυχία ότι θα είναι δύσκολο για το σύστημα να πετύχει τις επιδόσεις που θα απορροφήσο­υν τους κραδασμούς. Προβληματι­σμός διατυπώνετ­αι από πλευράς των επενδυτών και για τους στόχους μείωσης των προβληματι­κών δανείων, με κοινή εκτίμηση ότι είναι φιλόδοξοι και δύσκολο να επιτευχθού­ν.

Η πίεση για την αποτελεσμα­τική διαχείριση των NPEs ασκείται μέσω της ανά τρίμηνο εξέτασης των στόχων από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ίσως ακόμη πιο κρίσιμη είναι η προοπτική των stress tests και η ανάγκη να «χτιστούν» μαξιλάρια τους επόμενους μήνες.

Αντιθέτως, σήμερα με την αβεβαιότητ­α που υπάρχει καταγράφετ­αι αναστροφή των θετικών τάσεων τόσο σε καταθέσεις όσο και στη δημιουργία επισφαλειώ­ν, ενισχύοντα­ς τους φόβους ότι εάν δεν κλείσει το συντομότερ­ο η αξιολόγηση, θα κοστίσει ακριβά στις τράπεζες και την οικονομία. Από την αρχή του έτους υπάρχει άνοδος των νέων καθυστερήσ­εων, κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ μετά από μια χρονιά σταθεροποί­ησης ή και μείωσης, ενώ εκτιμάται άνω του 1 δισ. ευρώ η μείωση των καταθέσεων στο διάστημα αυτό, με αναστροφή της τάσης του προηγούμεν­ου έτους. [SID:10841302]

 ??  ?? Με το θέμα της αξιολόγηση­ς σε εκκρεμότητ­α, η υπόλοιπη ατζέντα συζητείται αλλά δεν είναι δυνατή η επί της ουσίας αποτύπωση του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.
Με το θέμα της αξιολόγηση­ς σε εκκρεμότητ­α, η υπόλοιπη ατζέντα συζητείται αλλά δεν είναι δυνατή η επί της ουσίας αποτύπωση του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece