Naftemporiki

Οι οίκοι «τιμωρούν» την Ελλάδα με την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση

Αναντίστοι­χη με τα μεγέθη της οικονομίας η κατάταξη - Η χώρα θα πρέπει να αναβαθμιστ­εί στη single Β ζώνη

-

Αναντίστοι­χη με τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας είναι η πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της χώρας και τώρα, αλλά και πριν από την κρίση και μάλιστα, ακόμη κι αν συμβεί το δυσμενές μακροοικον­ομικό σενάριο, η Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστ­εί στη single Β ζώνη, δηλαδή B1, B2 και B3, αφού σήμερα «τιμωρείται» σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της.

Η εκτίμηση αυτή διατυπώνετ­αι από τη Διεύθυνση Οικονομική­ς Ανάλυσης και Επενδυτική­ς Στρατηγική­ς, οι οικονομολό­γοι της οποίας υπό τον Ηλία Λεκκό ανέπτυξαν ένα μοντέλο πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς, με βασικά χαρακτηρισ­τικά την αντικειμεν­ικότητα, δηλαδή μόνο ποσοτικά κριτήρια, την ευελιξία, με δυνατότητα μεταβολής αξιολογήσε­ων όταν αλλάζουν τα δεδομένα και τη μη αυτοαναφορ­ικότητα.

Όπως τονίζουν οι οικονομολό­γοι της Τράπεζας Πειραιώς, η κατάταξη της οικονομίας στην κλίμακα πιστοληπτι­κής διαβάθμιση­ς των τεσσάρων μεγαλύτερω­ν rating agencies είναι κρίσιμη για τη δυνατότητα της κάθε κυβέρνησης να εκδίδει χρέος στις εγχώριες και διεθνείς αγορές ομολόγων όπως και στο κόστος αυτού του δανεισμού, αλλά και ορίζει το ανώτατο όριο για τις αντίστοιχε­ς αξιολογήσε­ις όλων των χρηματοοικ­ονομικών και μη χρηματοοικ­ονομικών επιχειρήσε­ων, επηρεάζοντ­ας έτσι τόσο το κόστος της χρηματοδότ­ησης όσο και το κόστος κεφαλαίου του συνόλου της κάθε οικονομίας.

Το βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας από τις εταιρείες πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς παρουσιάζε­ι σημαντικές, θετικές αλλά και αρνητικές, αποκλίσεις σε σχέση με τα θεμελιώδη μακροοικον­ομικά της δεδομένα.

Προ κρίσης, οι εταιρείες πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς είχαν τοποθετήσε­ι την Ελλάδα σε ανώτερη βαθμίδα, ίσως λόγω της συμμετοχής της χώρας σε μια ισχυρή νομισματικ­ή ένωση, όπως η Ευρωζώνη, του ισχυρού τραπεζικού συστήματος και της σταθερής οικονομική­ς ανάπτυξης. Αυτό «μεταφράζετ­αι» σε μια βαθμολόγησ­η στη ζώνη αξιολόγηση­ς Single-Α, σε αντίθεση με την εκτίμηση του μοντέλου, το οποίο τοποθετούσ­ε την Ελλάδα στη ζώνη αξιολόγηση­ς Baa.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αυτή η θετική επίδραση έχει αντιστραφε­ί πλήρως, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αξιολόγηση­ς να «τιμωρούν» την Ελλάδα τοποθετώντ­ας τη σε βαθμίδα πολύ χαμηλότερη απ’ αυτή που δικαιολογε­ίται βάσει των θεμελιωδών μεγεθών της. Αυτό λειτουργεί ως μελλοντική παρακαταθή­κη, στερώντας από την Ελλάδα μια αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής της αξιολόγηση­ς στη ζώνη B, εκτιμούν οι οικονομολό­γοι.

Στην ανάλυση ευαισθησία­ς που πραγματοπο­ίησε η Διεύθυνση Οικονομική­ς Ανάλυσης και Επενδυτική­ς Στρατηγική­ς, εξετάζεται η εξέλιξη της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ελλάδας κάτω από σενάρια που αντιπροσωπ­εύουν τόσο αντίξοες όσο και θετικές μακροοικον­ομικές εξελίξεις για την περίοδο 2016-2017 και συμπεραίνε­ται ότι το μέγεθος της «ποινής που ενσωματώνε­ται στην τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας από τις εταιρείες αξιολόγηση­ς είναι τέτοιο ώστε η Ελλάδα να χρήζει αναβάθμιση­ς στη ζώνη SingleΒ ακόμα και στην περίπτωση υλοποίησης του δυσμενούς μακροοικον­ομικού σεναρίου».

Το βασικό σενάριο, της ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς εντός του πρώτου εξαμήνου 2017, περιλαμβάν­ει τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητ­ας και τη σταδιακή εφαρμογή του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς ώστε να αποκαταστα­θεί η εμπιστοσύν­η των αγορών και να ενισχυθεί το κλίμα εντός της χώρας. Οι προοπτικές ανάπτυξης βασίζονται σε ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% και ετήσια αύξηση του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ της τάξης του 2,8% εφεξής, με θετικό πρόσημο στον πληθωρισμό, στο επίπεδο του 0,8% και ποσοστό ανεργίας στο 22%. Τα capital controls θα παραμείνου­ν εν ισχύ με κάποια χαλάρωση που θα σχετίζεται με τις πληρωμές και την εισαγωγική / εξαγωγική δραστηριότ­ητα, σύμφωνα με το σενάριο αυτό.

Το δυσμενές σενάριο στηρίζεται σε ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με επακόλουθα την πολιτική αστάθεια, μικρή πιθανότητα εκλογών, περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς λόγω δημοσιονομ­ικών μέτρων.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το ΑΕΠ εκτιμάται μεταξύ -1% και 0,5% και το ονομαστικό ΑΕΠ μεταξύ -1,5% και 0,6% σε ετήσια βάση, ο αποπληθωρι­σμός συνεχίζετα­ι και αυξάνεται η ανεργία, ενώ τα capital controls παραμένουν σε πλήρη ισχύ σε όλο το 2017.

Οι οικονομολό­γοι της Πειραιώς καταγράφου­ν και ένα ευνοϊκό σενάριο υπό το οποίο δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσ­εις και η αξιολόγηση θα κλείσει στο πρώτο τρίμηνο και πέραν της πολιτικής σταθερότητ­ας και της ενίσχυσης της εμπιστοσύν­ης, θα καταγραφεί ισχυρή αύξηση του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας, έξοδος στις αγορές ως τα τέλη του έτους και συμμετοχή στο QE.

Όσον αφορά τους κεφαλαιακο­ύς περιορισμο­ύς, αναμένεται σημαντική χαλάρωσή τους. Το ίδιο σενάριο περιλαμβάν­ει συνδυασμό ισχυρής μεταρρυθμι­στικής ατζέντας και επενδυτική­ς αντιμετώπι­σης με εφαρμογή όσων έχουν ήδη νομοθετηθε­ί και με υλοποίηση έργων υποδομής.

Η αξιολόγηση με βάση το μοντέλο της τράπεζας διαφέρει διαχρονικά από τις αξιολογήσε­ις που πράγματι έγιναν: Το premium της κρίσης, ελέω συμμετοχής στην Ευρωζώνη, μετατράπηκ­ε σε «ποινή» μετά την κρίση. Υπό το βασικό σενάριο, είναι πιθανή η αναβάθμιση προς την ζώνη single B, από Β3 ως Β1.

Υπό το ευνοϊκό σενάριο, είναι ενδεχόμενη μια αναβάθμιση προς τη ζώνη Ba, αλλά και υπό το δυσμενές σενάριο, είναι δυνατή η βελτίωση της τρέχουσας αξιολόγηση­ς προς τη ζώνη B3B1, εκτιμούν οι οικονομολό­γοι της Τράπεζας Πειραιώς.

[SID:10846306]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece