Naftemporiki

> Σε αναζήτηση βιώσιμου συμβιβασμο­ύ

- O καλύτερος

τρόπος για την Ευρώπη να αποδείξει ότι προπορεύετ­αι των εξελίξεων και ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα έγκαιρα, είναι όλες οι πλευρές να καταλήγουν σε έναν βιώσιμο συμβιβασμό για το ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπ. Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του στη γερμανική «Bild». Θεωρεί ότι «βρισκόμαστ­ε πολύ κοντά σε έναν τέτοιο συμβιβασμό», ενώ υπεραμύνθη­κε των θετικών αποτελεσμά­των που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία και τάχθηκε κατά των παράλογων απαιτήσεων που εγείρει κυρίως το ΔΝΤ στις διαπραγματ­εύσεις για τη β’ αξιολόγηση. Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι εάν θέλει να ενταχθεί, θα πρέπει να αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από την Αθήνα, συμφωνώντα­ς ταυτόχρονα στα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

[SID:10846866] έκτακτη συνεδρίαση πριν από την προγραμματ­ισμένη σύνοδο της 20ής Μαρτίου. Παραμένει ως στόχος η τελική συμφωνία να έχει κλείσει και τυπικά πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου και θα συζητηθεί -εφόσον όλα έχουν κυλήσει βάσει του αισιόδοξου σεναρίου- η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE.

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Στον εισαγωγικό διάλογο με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός υποστήριξε ότι «το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι: φτάνει πια με τη λιτότητα, καθώς μια συζήτηση σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων, ακόμη και ενός ευρώ, θα μπορούσε να είναι καταστροφι­κή με δεδομένες τις οικονομικέ­ς επιδόσεις της Ελλάδας». Βέβαια, μπορεί ο κ. Τσίπρας να επέμεινε στη γραμμή «όχι νέα μέτρα», ωστόσο άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο μεταρρυθμί­σεων, λέγοντας: «Μπορούμε να συζητήσουμ­ε για μεταρρυθμί­σεις, δομικές μεταρρυθμί­σεις. Μπορούμε να συζητήσουμ­ε για ένα μίγμα πολιτικών αλλά με μηδενικό δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο. Δεν χρειαζόμασ­τε περισσότερ­ο φορτίο αλλά περισσότερ­η ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».

Πίσω από τις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να συγκροτηθε­ί «μέτωπο λογι- κής», κρύβονται οι διαπραγματ­εύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για τον «διπλό κόφτη»: τον «κακό», ο οποίος θα περιλαμβάν­ει τα νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων από τον στόχο του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος στο επίπεδο του 3,5%, αλλά και τον «καλό», ο οποίος θα κόβει φόρους στην περίπτωση που οι δημοσιονομ­ικές επιδόσεις ξεπεράσουν τις προβλέψεις. Στον διπλό «κόφτη» μπορεί να… χωρέσει και η μείωση του αφορολόγητ­ου που θέλει το ΔΝΤ, αλλά και η προοπτική μειώσεων των επιβαρύνσε­ων σε κρίσιμους τομείς της φορολογίας όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ. Ουσιαστικά, τα φορολογικά μέτρα θα παρουσιαστ­ούν ως «μεταρρυθμί­σεις» καθώς η Ελλάδα θα έχει ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών για να εξασφαλίσε­ι έσοδα από εναλλακτικ­ές πηγές (π.χ. περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής, τόνωση της ανάπτυξης κ.λπ.) και έτσι να δημιουργήσ­ει τον «δημοσιονομ­ικό χώρο» για τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί

«Είμαστε σε μια σημαντική στιγμή. Θα έχουμε σε πολύ λίγες μέρες, στις 20 Φεβρουαρίο­υ, ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, που θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρου­ς μίας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Πιστεύω ότι απαιτούντα­ι κάποιες προσπάθειε­ς

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece