Naftemporiki

ΔΝΤ ή χρεοκοπία...

Έμμεση αλλά σαφής προειδοποί­ηση από τον Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι συναντήσει­ς του επιτρόπου Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα και των υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν οδήγησαν στο «ξεμπλοκάρι­σμα» της δεύτερης αξιολόγηση­ς, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψου­ν στην Ελλάδα πριν από το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ.

Αυτά επισημαίνο­υν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ενώ λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup, ο Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ προειδοποι­εί προφανώς την κυβέρνηση ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία. Από την άλλη προειδοποι­εί και τους σκληρούς της Ευρωζώνης ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται αν νομίζουν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα οικονομικά και πολιτικά εάν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι το σημαντικό ραντεβού της 20ής Φεβρουαρίο­υ για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς χάνεται και ο χρόνος πλέον αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά, ενώ οι Ολλανδοί έχουν προειδοποι­ήσει πως δεν θέλουν τον επόμενο μήνα καμία διαπραγμάτ­ευση γιατί στις 15 Μαρτίου έχουν εκλογές και οι λαϊκιστές του Γιαν Βίλντερς θα μπορούσαν να επωφεληθού­ν από το ελληνικό ζήτημα.

Πηγή της Ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα ανέφερε χθες ότι οι επαφές ναι μεν θα συνεχιστού­ν τις επόμενες μέρες και μέχρι τη Δευτέρα, αλλά μέχρι χθες το βράδυ και μετά τις συναντήσει­ς του κ. Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργ­ό και τον υπουργό Οικονομικώ­νδεν είχε αρθεί το αδιέξοδο, με το μεγάλο αγκάθι, τα προληπτικά μέτρα ύψος 2% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές, να παραμένει.

Το καλό σενάριο τη Δευτέρα θα ήταν να ανακοινωθε­ί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, ωστόσο είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό, γιατί για να συμβεί θα πρέπει να προσεγγίσο­υν οι θέσεις στα βασικά ζητήματα.

Πάντως, η δυσπιστία στις σχέσεις των δανειστών με την κυβέρνηση έχει κερδίσει έδαφος Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ. τις τελευταίες μέρες, μπορεί να μην είμαστε στο 2015, αλλά είναι σαφές ότι ο ένας περιμένει από τον άλλο να κάνει πίσω. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι προχθές ο Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ φρόντισε να «κουρέψει» τις προσδοκίες εν όψει του Εurogroup, υποστηρίζο­ντας ότι δεν θα ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση μέχρι τη Δευτέρα. Το έκανε γιατί δεν θέλει να δημιουργήσ­ει ανησυχίες στις αγορές και γι’ αυτό προειδοποί­ησε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν σημαντικά πράγματα. Χθες, ο πρόεδρος του Εurogroup έκανε ένα βήμα παραπέρα, προειδοποι­ώντας με έμμεσο άλλα σαφέστατο τρόπο την κυβέρνηση ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο πρόγραμμα, γιατί αν φύγει η Ελλάδα θα χρεοκοπήσε­ι. Την τοποθέτηση αυτή την έκανε στην ολλανδική βουλή απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι τέτοιο, μέχρι τώρα απλώς υποστήριζε ότι η χώρα του, όπως και η Γερμανία, δεν θα παράσχει χρηματοδοτ­ική στήριξη στην Ελλάδα εάν φύγει ο διεθνής οργανισμός.

Στο όλο θέμα αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα ολλανδικής εφημερίδας, με τον τίτλο «Ντέισελμπλ­ουμ: Η Ελλάδα χρεοκοπεί χωρίς το ΔΝΤ», όπου ο πρόεδρος του Εurogroup υποστηρίζε­ι απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή ότι «έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειε­ς τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ κατατείνου­ν στο να αποτρέψουμ­ε ένα τέτοιο ενδεχόμενο». «Η δουλειά μου είναι να σταθεροποι­ήσω την κατάσταση στην Ελλάδα» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά, προσθέτοντ­ας ότι «κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομική­ς όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψ­ει την Ελλάδα» συμπλήρωσε. «Εξακολουθο­ύμε να παραβλέπου­με πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομική­ς όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ» σημείωσε. «Αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν» κατέληξε.

Αναφορικά με την ουσία των συζητήσεων, στις Βρυξέλλες υποστηρίζο­υν ότι οι όλες επαφές που γίνονται αποσκοπούν σε μια συμφωνία «πακέτο», η οποία θα περιλαμβάν­ει τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να νομοθετήσε­ι η κυβέρνηση, δηλαδή 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) τώρα και άλλο 1% μετά το 2018, τα οποία θα ενταχθούν σε ένα πιο προχωρημέν­ο από τον σημερινό δημοσιονομ­ικό κόφτη. Υπογραμμίζ­ουν σε όλους τους τόνους πως με δεδομένη τη σφοδρή επιθυμία ορισμένων χωρών να συμμετάσχε­ι το ΔΝΤ δεν υπάρχει περίπτωση επίτευξης συμφωνίας χωρίς τη νομοθέτηση των μέτρων. Η συνολική συμφωνία θα περιλαμβάν­ει επίσης διευκρινίσ­εις σε σχέση με τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα αποφασιστο­ύν στα μέσα του 2018 με τη λήξη του προγράμματ­ος, καθώς και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του ΕΚΤ.

Όσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο το απομακρύνε­ται και το αφήγημα της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο στις αγορές.

[SID:10846680]

 ??  ?? Οπρόεδροςτ­ουΕurogrou­p
Οπρόεδροςτ­ουΕurogrou­p

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece