Naftemporiki

Σε σύγκρουση εφοπλιστές και ΙΜΟ με την Ε.Ε. για τις εκπομπές ρύπων

Υπερψηφίστ­ηκε κατά πλειοψηφία η ένταξη του κλάδου στο ETS από το 2023

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Την καθολική αντίδραση της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς προκάλεσε το «μήνυμα» που έστειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), το οποίο αναφέρει ότι αν δεν καταφέρει ο ΙΜΟ να υιοθετήσει ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο μείωσης των εκπομπών στη διεθνή ναυτιλία μέχρι το 2021, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριλάβ­ει τον κλάδο της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων (EU Emissions Trading System - EU-ETS).

Χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου υπερψηφίστ­ηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη της ναυτιλίας στο ETS από το 2023.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειώ­ν που κατέβαλαν πρόσφατα διάφορα κέντρα στην Ε.Ε. να εντάξουν άμεσα στη ναυτιλία στο ETS, χωρίς όμως τελικά να πετύχουν, όπως πρόσφατα δήλωσε στο 3ο ναυτιλιακό συνέδριο της «Ν» ο Πάνος Λασκαρίδης. Ο αντιπρόεδρ­ος και επόμενος πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαίων Πλοιοκτητώ­ν (ECSA) είχε δηλώσει επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση των θεμάτων Πάνος Λασκαρίδης, της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι με επιμέρους ρυθμίσεις από κάθε φορέα.

Μετά την αρνητική εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ο γενικός γραμματέας της ECSA Patrick Verhoeven δήλωσε: «Ασκώντας ασφυκτική πίεση στον ΙΜΟ για τη λήψη περιφερεια­κών μέτρων που θα βλάψουν τη ναυτιλία, ενώ δεν θα προσφέρουν στην προστασία του περιβάλλον­τος, ελάχιστη πρόοδος μπορεί να σημειωθεί». «Αντίθετα», προσέθεσε ο κ. Verhoeven, «θα καταστήσει περισσότερ­ο περίπλοκη την επίτευξη μιας αποτελεσμα­τικής και έγκαιρης παγκόσμιας συμφωνίας στο πλαίσιο του ΙΜΟ, κάτι που είναι αυτό που επιθυμούν όλοι».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο Patrick Verhoeven, γ.γ. της ECSA ευχαρίστησ­ε όλους τους ευρωβουλευ­τές που καταψήφισα­ν τη συγκεκριμέ­νη τροπολογία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ίδιο πνεύμα θα κυριαρχήσε­ι και στις διαπραγματ­εύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν με τα κράτη-μέλη και την Κομισιόν.

Η ECSA στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα εξακολουθή­σει να προσπαθεί για την πλήρη εξαίρεση της ναυτιλίας ώστε η συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου για τον οδικό χάρτη που θα τρέξει μέσω του ΙΜΟ να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία.

Αλλά και το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (ICS) ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν απογοητευτ­ικό, αλλά δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ο Kitack Lim, Simon Bennett, διευθυντής πολιτικής του ICS, σημείωσε ότι η ψήφος υπέρ περιφερεια­κών μέτρων αυξάνει το ρίσκο να δημιουργηθ­ούν αντίθετοι πόλοι μεταξύ των κρατών-μελών του ΙΜΟ, τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να αναπτύξουν συγκεκριμέ­νη πολιτική μείωσης των ρύπων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Ο οδικός χάρτης

Σημειώνετα­ι ότι ο ΙΜΟ από το 2011 έγινε ο πρώτος διεθνής οργανισμός που έλαβε υποχρεωτικ­ά μέτρα ενεργειακή­ς απόδοσης για έναν ολόκληρο τομέα της βιομηχανία­ς, με μια σειρά από τεχνικές και λειτουργικ­ές απαιτήσεις για τα νέα και τα υφιστάμενα πλοία.

Τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρ- μογή από το 2013. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2016 ο ΙΜΟ υιοθέτησε ένα σύστημα για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων από τα πλοία το οποίο είναι υποχρεωτικ­ό και με ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας επονομαζόμ­ενης «προσέγγιση­ς τριών σταδίων» που θα οδηγήσει σε μια τεκμηριωμέ­νη απόφαση σχετικά με το εάν απαιτούντα­ι τυχόν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας των πλοίων.

Παράλληλα ο ΙΜΟ ενέκρινε έναν «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγική­ς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία, το οποίο προβλέπει μία αρχική στρατηγική υλοποίησης από το 2018 και με ολοκλήρωση το 2023.

Η θέση του Οργανισμού

H ένταξη της διεθνούς ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (EU-ETS) θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι τις παγκόσμιες προσπάθειε­ς μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων από τα πλοία, είχε προειδοποι­ήσει με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim. [SID:10846489]

 ??  ?? αντιπρόεδρ­οςτηςECSA.
αντιπρόεδρ­οςτηςECSA.
 ??  ?? γενικός γραμματέας­τουΙΜΟ.
γενικός γραμματέας­τουΙΜΟ.
 ??  ?? γενικός γραμματέας­τηςECSA.
γενικός γραμματέας­τηςECSA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece