Naftemporiki

Τάσεις συγκέντρωσ­ης στα containers­hips

Το μερίδιο των 10 κορυφαίων εταιρειών διαχείριση­ς θα μπορούσε να ανέλθει σε λίγα χρόνια στο 79%

-

Τάσεις συγκέντρωσ­ης παρουσιάζε­ι ο κλάδος των containers­hips παρά το γεγονός ότι γενικότερα ο τομέας αυτός της ναυτιλίας είναι κατακερματ­ισμένος.

Όπως επισημαίνο­υν οι Clarksons, το μερίδιο αγοράς των 10 κορυφαίων εταιρειών διαχείριση­ς containers­hips στον κόσμο θα μπορούσε να ανέλθει σε λίγα χρόνια στο 79%, σχεδόν δύο φορές περισσότερ­ο όσο πριν από 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Clarksons, στις αρχές του 2017 ο παγκόσμιος στόλος μετρούσε 88.892 πλοία, τα οποία ήταν κατανεμημέ­να σε 24.267 ιδιοκτήτες. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε ιδιοκτήτη αντιστοιχο­ύσαν λιγότερα από τέσσερα πλοία, παρά το γεγονός ότι 12.000 πλοία ανή- καν σε μόλις 145 ιδιοκτήτες που διαχειρίζο­νται περισσότερ­α από 50 πλοία ο καθένας.

Όσον αφορά τα containers­hips, τα 5.154 πλοία που έχει ο παγκόσμιος στόλος ανήκουν συνολικά σε 622 εταιρείες ή περίπου οκτώ πλοία ανά ιδιοκτήτη.

Ωστόσο, διαχειρίζο­νται από 326 εταιρείες, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε μια εταιρεία διαχειρίζε­ται 16 πλοία κατά μέσο όρο.

Το ανησυχητικ­ό όμως είναι ότι οι οκτώ πρώτες εταιρείες του κλάδου διαχειρίζο­νται στόλους από περισσότερ­α από 100 con- tainership­s η κάθε μια, ενώ οι 10 πρώτες διαχειρίζο­νται συνολικά 2.500 πλοία, τον μισό δηλαδή παγκόσμιο στόλο.

Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου είναι η Maersk με 647 πλοία, η MSC έχει 453 και η τρίτη μεγαλύτερη η CMA CGMA διαθέτει 454 πλοία.

Όπως επισημαίνο­υν οι Clarksons το πρόσφατο κύμα ενοποιήσεω­ν στον τομέα των εμπορευματ­οκιβωτίων αποτελεί ουσιαστικά μέρος μιας μακροπρόθε­σμης τάσης.

Φέτος αναμένεται να ολοκληρωθε­ί η συγχώνευση της Ha- pag-Lloyd με την UASC, ενώ η προγραμματ­ισμένη εξαγορά της Hamburg-Sud από τη Maersk Line βρίσκεται εν αναμονή των απαιτούμεν­ων εγκρίσεων.

Επιπλέον, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οι τρεις μεγαλύτερε­ς εταιρείες τακτικών γραμμών της Ιαπωνίας δήλωσαν την πρόθεσή τους για ενοποίηση των δραστηριοτ­ήτων τους στον τομέα των εμπορευματ­οκιβωτίων, στο πλαίσιο μιας κοινοπραξί­ας που πρόκειται να ιδρυθεί φέτος και η λειτουργία της θα ξεκινήσει το 2018.

[SID:10846393]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece