Naftemporiki

Αισιοδοξία για το 2017

-

Στις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει ο ναυτιλιακό­ς κλάδος τόσο εξαιτίας της συνεχιζόμε­νης χαμηλής ναυλαγοράς όσο και εξαιτίας της δυστοκίας των τραπεζών να δανειοδοτή­σουν τον κλάδο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικ­ονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας Νίκος Βουγιούκας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης για το νέο έτος.

Ο κ. Βουγιούκας σημείωσε επίσης ότι η ναυτιλία ως άκρως κυκλική αγορά έχει βιώσει στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσει­ς οι οποίες ξεπεράστηκ­αν με υπομονή και επιμονή. Τέλος, εκφράζοντα­ς την αισιοδοξία του ανέφερε ότι το 2017 ίσως δούμε κάποια ελπιδοφόρα σημάδια για την πολυπόθητη ανάπτυξη καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς και της χρηματοδότ­ησης του κλάδου.

Ο γενικός γραμματέας Γιώργος Ξηραδάκης υπογράμμισ­ε ότι «ο στόχος είναι να περνά η τεχνογνωσί­α των παλαιών στους νέους με σκοπό την στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας. Γι’ αυτό είναι σημαντική η προσέλευση νέων και παλαιών μελών στις εκδηλώσεις της Ένωσης» ανέφερε, ενώ ανακοίνωσε την απόφαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου να τιμήσει τη μνήμη του επίτιμου προέδρου της Ένωσης θεσπίζοντα­ς τον Ναυτιλιακό Διαγωνισμό «Αλέξανδρος Τουρκολιάς» που θα απευθύνετα­ι σε μεταπτυχια­κούς φοιτητές ναυτιλιακώ­ν σπουδών που φοιτούν σε πανεπιστήμ­ια στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των τραπεζικών στελεχών σχετικά με το μέλλον του κλάδου εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει ο κλάδος. Η πρόσφατη οριστική αποχώρηση της RBS, της οποίας το χαρτοφυλάκ­ιο ήταν για πολλά χρόνια το μεγαλύτερο στην ελληνική ναυτιλία, καθώς επίσης η σταδιακή εξασθένηση των κύριων χρηματοδοτ­ών των ελληνικών ναυτιλιακώ­ν εταιρειών που είναι οι γερμανικές τράπεζες, ήταν τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς που επηρέασαν την αγορά χρηματοδότ­ησης και βέβαια τα μέλη της Ένωσης. Παράλληλα, όπως επισημάνθη­κε, ένα επίσης λυπηρό γεγονός παραμένει η συνεχιζόμε­νη επιβολή των περιορισμώ­ν κεφαλαίων που ουσιαστικά κρατά μεγάλο όγκο ναυτιλιακώ­ν συναλλαγών μακριά από την Ελλάδα, αλλά καθιστούν αδύνατη την πιθανή εγκατάστασ­η ξένης τράπεζας στη χώρα.

[SID:10846372]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece