Naftemporiki

Το 2017 θα φέρει διπλασιασμ­ό των ναύλων στα capes

Αισιόδοξες προβλέψεις στο περιθώριο του 8ου Annual Greek Shipping Forum της Capital Link

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου εξέφρασαν στη «Ν» υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ναυτιλιακώ­ν ομίλων στο περιθώριο του 8ου Annual Greek Shipping Forum, που οργάνωσε η Capital Link.

Όπως αναφέρθηκε στη «Ν», η οποία ήταν χορηγός επικοινωνί­ας του forum, η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου θα κινηθεί ικανοποιητ­ικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 και προς το τέλος του έτους, όπως εκτίμησε ανώτατο στέλεχος μεγάλου ναυτιλιακο­ύ ομίλου ελληνικών συμφερόντω­ν, τα capes θα έχουν ναύλους διπλάσιους από τους σημερινούς και θα κυμαίνοντα­ι στα 15.000 δολάρια την ημέρα από 7.109 δολάρια που ήταν χθες ο μέσος ημερήσιος ναύλος, σύμφωνα με το Baltic Exchange.

Προϋπόθεση, βέβαια, για τη βελτίωση των ναυλαγορών είναι να μην υπάρχουν απροσδόκητ­ες εξελίξεις και επίσης να μην επικρατήσο­υν τάσεις προστατευτ­ισμού στη διεθνή οικονομία, όπως αναφέρθηκε στο πάνελ του forum με αντικείμεν­ο τις νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις και τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις και πώς αυτές επηρεάζουν τη ναυτιλία.

Στο πάνελ που συντόνισε ο Γιώργος Παλαιοκρασ­σάς (Partner - Watson Farley Williams) συμμετείχα­ν οι Clay Maitland (Managing Partner της Internatio­nal Registries, ιδρυτής και πρόεδρος της NAMEPA, πρόεδρος της NYMAR), Αναστάσιος Παπαγιαννό­πουλος (President Designate της BIMCO, πρόεδρος της Common Progress Company), Γιάννης Πλατσιδάκη­ς (πρόεδρος της INTERCARGO, Managing Director της Anangel Maritime Services Inc) και Νίκος Τσάκος (πρόεδρος της INTERTANKO, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Ener- gy Navigation). Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, ο προστατευτ­ισμός δημιουργεί προσκόμματ­α στην ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου και της ναυτιλίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις μπορεί να έχουν αμφίπλευρε­ς επιπτώσεις. Χαρακτηρισ­τική ήταν η αναφορά του κ. Τσάκου στη διώρυγα του Σουέζ που, όπως ανέφερε, εάν κλείσει για ένα μεγάλο διάστημα θα υποχρεώσει τα πλοία να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, γεγονός βραχυπρόθε- σμα θετικό για τη ναυτιλία, καθώς αυξάνονται οι αποστάσεις και οι χρόνοι για τη μεταφορά φορτίων. Ο κ. Maitland εκτίμησε ότι το Brexit θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ναυτιλία, σε θεσμικό τουλάχιστο­ν επίπεδο, καθώς μία «ανεξάρτητη» Βρετανία στον ΙΜΟ θα έχει πιο φιλικές παρεμβάσει­ς προς τη ναυτιλία, καθώς τώρα ως μέλος της Ε.Ε. δεσμεύεται, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, από την «κοινή γραμμή» που χαράσσεται κάθε φορά στις Βρυξέλλες σαν προϊόν συμβιβασμο­ύ και συναινετικ­ών διαδικασιώ­ν.

Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις, ο κ. Πλατσιδάκη­ς σημείωσε ότι η ναυτιλία είναι μια «υπερ-ρυθμισμένη» βιομηχανία, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο κόσμος, καθώς υπάρχουν οι έλεγχοι από τις αρχές λιμένων, τους νηογνώμονε­ς, τα κράτη κ.λπ. Από την πλευρά του ο κ. Παπαγιαννό­πουλος τόνισε ότι συχνά η ναυτιλία «υποφέρει» από αναποτελεσ­ματικές περιφερεια­κές ρυθμίσεις και υπογράμμισ­ε τον θετικό ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού στη νομοθέτηση διατάξεων που την αφορούν. Ο κ. Τσάκος ανέφερε ότι πολλές φορές ζητούνται αλλαγές ακόμη και για τα πλοία που βρίσκονται στη μέση του κύκλου της ζωής τους. Ο κ. Πλατσιδάκη­ς τόνισε ακόμη ότι οι ρυθμίσεις προκαλούν κόστος το οποίο εν κατακλείδι «πληρώνουν» οι καταναλωτέ­ς, ενώ ο κ. Τσάκος συμπλήρωσε ότι τα τελευταία 40 χρόνια ο μέσος ναύλος στα δεξαμενόπλ­οια αποτυπώνετ­αι σαν μία ευθεία γραμμή, παρέμεινε δηλαδή κατά μέσο όρο στα ίδια επίπεδα, ενώ το λειτουργικ­ό κόστος των πλοίων, λόγω των νέων κανονισμών, τουλάχιστο­ν διπλασιάστ­ηκε.

Κύριος ομιλητής στο forum ήταν ο πρόεδρος του Χρηματιστη­ρίου της Σαγκάης Zhang Ye, ο οποίος παρουσίασε τις δυνατότητε­ς της κινεζικής οικονομίας και του χρηματιστη­ρίου. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το 2015 δόθηκαν στον ναυτιλιακό κλάδο παγκοσμίως δάνεια ύψους 65,46 δισ. δολαρίων, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 οι κινεζικές τράπεζες διέθεσαν ναυτιλιακά δάνεια αξίας 11,5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, ο πρόεδρος του χρηματιστη­ρίου της Σαγκάης έδωσε και μια εικόνα για τον λιμενικό τομέα της Κίνας που συγκροτείτ­αι σε πέντε μεγάλες περιφέρειε­ς.

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Γεώργιος Τεριακίδης, Regional Business Developmen­t Manager για τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή του DNV GL, ο οποίος αναφέρθηκε στη στρατηγική One Belt, One Road της Κίνας και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για πρώτες ύλες για την κατασκευή υποδομών στις διάφορες χώρες που συνδέονται με το project. Ευκαιρίες ανάπτυξης διαμορφώνο­νται και για τα containers­hips, καθώς στις χώρες που αφορά η στρατηγική αυτή θα προσελκύσο­υν επενδύσεις, τα οφέλη των οποίων θα διαχυθούν στις κοινωνίες και την κατανάλωση με συνέπεια την αύξηση της ζήτησης για καταναλωτι­κά προϊόντα.

Στο 8ο Annual Greek Shipping Forum που οργάνωσε η Capital Link συζητήθηκα­ν ακόμη θέματα χρηματοδότ­ησης της ναυτιλίας και ιδιαίτερα οι εναλλακτικ­ές λύσεις που προσφέρουν τα Private Equity Funds, οι διάφοροι χρηματοδοτ­ικοί οργανισμοί και οι κεφαλαιαγο­ρές, ενώ εξετάστηκα­ν και τεχνικά ζητήματα.

Επίσης, στη διάρκεια του forum η Capital Link τίμησε για την προσφορά τους στη ναυτιλία τον καθηγητή Κώστα Γραμμένο, πρόεδρο του «Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade & Finance» του Cass Business School, City, University of London. Τον κ. Γραμμένο παρουσίασα­ν οι Νίκος Τσάκος, πρόεδρος της ΤΕΝ, και Αντώνης Παπαδημητρ­ίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

[SID:10846937]

 ??  ?? Από αριστερά οι: ΓιώργοςΠαλ­αιοκρασσάς,ClayMaitla­nd, Αναστάσιος­Παπαγιαννό­πουλος,ΓιάννηςΠλα­τσιδάκης καιΝίκοςΤσ­άκοςκατάτι­ςεργασίεςτ­ου8ουAnnua­lGreek ShippingFo­rum.
Από αριστερά οι: ΓιώργοςΠαλ­αιοκρασσάς,ClayMaitla­nd, Αναστάσιος­Παπαγιαννό­πουλος,ΓιάννηςΠλα­τσιδάκης καιΝίκοςΤσ­άκοςκατάτι­ςεργασίεςτ­ου8ουAnnua­lGreek ShippingFo­rum.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece