Naftemporiki

Η Kerogen Capital επενδύει στην Energean Israel

Συμφωνία για το 50% της θυγατρικής στο Ισραήλ με αρχική επένδυση ύψους 50 εκατ. δολ.

- Tου Γιάννη Κανουπάκη

Μία ακόμη μεγάλη συνεργασία με όμιλο διεθνούς εμβέλειας, στον χρηματοοικ­ονομικό τομέα, αυτή τη φορά, για τον όμιλο της Energean Oil & Gas. Πρόκειται για την Kerogen Capital, που διαχειρίζε­ται ιδιωτικά κεφάλαια (private equity fund manager) και δραστηριοπ­οιείται στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η KC συμφώνησε να επενδύσει στην Energean Israel, στην οποία ανήκουν κατά 100% οι άδει- ες εκμετάλλευ­σης των υπεράκτιων κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Συγκεκριμέ­να, η Kerogen Capital, με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα λάβει την έγκριση από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, πρόκειται να επενδύσει ένα αρχικό ποσό ύψους 50 εκατ. δολαρίων, εν όψει της επένδυσης ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτω­ν. Το ποσό της επένδυσης θα χρησιμοποι­ηθεί για την υλοποίησητ­ων μελετών του σχεδιασμού των εγκαταστάσ­εων (Front End Engineerin­g Design) και του Σχεδίου Ανάπτυξης (Field Developmen­t Plan) των δύο κοιτασμάτω­ν, o οποίος έχει ήδη ανατεθεί στην TechnipFMC.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τις ισραηλινές αρχές, η Kerogen Capital θα κατέχει το 50% της Energean Israel. Σχετικά με τη συμφωνία με την Kerogen Capital, ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, ο οποίος αναλαμβάνε­ι και διευθύνων σύμβουλος της Energean Israel, δήλωσε ότι η εταιρεία θεωρεί το Ισραήλ ως έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων στον τομέα των υδρογοναν- θράκων, όχι μόνο μέσω των δύο κοιτασμάτω­ν που έχει ήδη αποκτήσει, αλλά και μέσα από τις προοπτικές που δημιουργεί ο διαγωνισμό­ς για την παραχώρηση 24 υπεράκτιων οικοπέδων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο Ρόι Φράνκλιν, μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Kerogen, ο οποίος αναλαμβάνε­ι μη εκτελεστικ­ός πρόεδρος της Energean Israel, τόνισε ότι οι επιδόσεις της Energean «μιλούν από μόνες τους». «Η εταιρεία έχει επαναφέρει επιτυχώς σε τροχιά ανάπτυξης το κοίτασμα του Πρίνου, αυξάνοντας σταθερά την παραγωγή και τα αποθέματα. Η Kerogen έχει την πρόθεση να συνεργαστε­ί με την Energean για να υπάρξει ένα επιτυχές αποτέλεσμα και στην ανάπτυξη των κοιτασμάτω­ν Karish και Tanin» σημείωσε.

Η Kerogen Capital, η οποία ιδρύθηκε το 2007, διαχειρίζε­ται κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά έχουν επενδυθεί από οργανισμού­ς με συντηρητικ­ή επενδυτική λογική, όπως ιδρύματα, ασφαλιστικ­ά ταμεία, funds που δραστηριοπ­οιούνται σε χορηγίες κ.ά.

[SID:10846468]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece